Karacadağ pirinci

19. Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Fuarı’nda Diyarbakır stantında dağıtılan Karacadağ Pirinciyle yapılan pilav katılımcıların ilgi odağı oldu.

Karacadağ pirinci
Ahmet DEMİR DİYARBAKIR-Türkiye’nin en iyi pirinci olarak kabul edilen Karacadağ pirincinin lezzeti İstanbul’daki fuarda katılımcılara tanıtılıyor. Diyarbakır merkeze bağlı Karacadağ Havzası başta olmak üzere Çınar, Hazro, Çermik ilçeleri ile Urfa’nın Siverek ve Viranşehir, Mardin’in Derik ilçesinde doğal kaynak sularla yetiştirilen Karacadağ Pirinci artık Türkiye’ye yayılıyor. Dünyanın 5. büyük turizm fuarlarından olan EMİTT Fuarı’ndaki Diyarbakır stantında her gün 35 kilogram pirinç pilavı dağıtılıyor. Diyarbakır’a özgü bir lezzet olan, kavrulmuş badem ve kıymayla yapılan duvaklı pilav için katılımcılar kuyruk oluşturdu. Bu lezzetle yeni tanışan ziyaretçiler, pilavı çok beğendiklerini ve kendilerinin de yapmak istediklerini belirtti.

Diyarbakırlı Şef Burhan Can, Karacadağ pirincinin en önemli özelliğinin rengi, aroması ve damakta bıraktığı lezzeti olduğunu, nane, kekik karışımı kendine özgü hoş bir kokuya sahip olduğunu belirtti. Can, “Karacadağ pirincinin diğer pirinçlerden farkı çok su kaldırmasıdır.  Karacadağ pirinci  esnasında tanelerin su çekme kabiliyeti oldukça yüksek olduğundan lapalaşma ve yapışma görülmez” diye konuştu. 

Kaynak: Diyarbakır Söz