İbadette şiddet engeli!

Çözüm Süreci ile yıllar sonra huzur ve güven ortamına kavuşan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tırmanış gösteren şiddet ve kaotik ortam ekonomi ve sosyal yaşamı olumsuz etkilemesinin yanında, vatandaşların da ibadet özgürlüğünü kısıtladı.

İbadette şiddet engeli!

Son dönemde artan saldırılar ve şiddet olaylarının yarattığı belirsizlik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde vatandaşların ibadet özgürlüğünü de engelliyor.  Bazı bölgelerde camiler tedbiren ibadete kapatılıyor, bu camilerde ezan da okunmuyor. Vatandaşların güvenlik endişesiyle sabah ve yatsı namazlarını evinde kılması, camilerin de boş kalmasına neden oluyor.

- "Bazı bölgelerde camileri kapatmak durumunda kalıyoruz"

Diyarbakır Müftüsü Burhan İşliyen, Ramazan Bayramı'ndan sonra bölgede artan olayların cemaatte ciddi bir tedirginliğe neden olduğunu söyledi. Sabah ve yatsı namazlarında insanların sokağa çıkmaktan endişe duyduğuna işaret eden İşliyen, bu tedirginliğin cami cemaatine de yansıdığını dile getirdi.

İşliyen, kent merkezinin yanı sıra ilçelerde de bu sıkıntının olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Lice, Kulp ve özellikle Silvan'da zaman zaman camileri tamamen kapatmak durumunda kalıyoruz. Cemaatimiz camilere gelemediği gibi görevli hocalarımız da can endişesi nedeniyle camileri açamıyor. Biz de idari tasarruf ve tedbir olarak sıkıntılı olan bölgelerde belli vakitlerde camilerimizi ibadete kapatmak mecburiyetinde kalıyoruz. Huzurlu bir ibadet için emniyete, huzura ve güvene ihtiyacımız var."

İşliyen, bölgede yeniden güvenin hakim olmasını istediklerini vurgulayarak, camiye ibadet için gelen cemaatin huzur içinde kulluk vazifesini yapacağı günleri beklediklerini aktardı.

- "Cemaat olmadığından camiler boş kalıyor"

Vatandaşlardan Ahmet Önalan ise cemaatle namaz kılmanın daha sevap olduğuna dikkati çekerek, bundan dolayı namazı camide kılmak istediklerini söyledi.

Yaşanan olaylar nedeniyle vatandaşın yatsı ve sabah namazlarında camiye gitmediğini ifade eden Önalan, "Cemaat olmadığından camiler boş kalıyor. Silvan ilçesinde özellikle camiye giden vatandaşların yolunu kesip, 'camiye gitmeyeceksiniz' diye tehdit edildiklerini öğrendik" şeklinde konuştu.

Cemaatten Ahmet Talay da vatandaşların yaşanan olaylar nedeniyle camiye gelmediğini anlatarak, "Kimi zaman endişe duyarak ben de camiye gidemiyorum" dedi.

Namazın farz olduğunu, ibadetin özgürce yapılması gerektiğini dile getiren Talay, yaşanan olayların son bulması dileğinde bulundu.

- "İhtiyaten yatsı ve sabah ezanları okunmayabiliyor"

Şırnak Müftüsü Ahmet Özkan ise kentte bazı camilerde olaylar nedeniyle sabah ve yatsı ezanlarının zaman zaman okunmadığını söyledi.

"Bazı mahallelerde sıkıntılar olması nedeniyle camiler açılmazken, cemaatin selameti için ihtiyaten yatsı ve sabah ezanları sadece o camilerde okunmayabiliyor" ifadesini kullanan Özkan, sözkonusu camilere cemaatin de ibadet amacıyla gelemediğine işaret etti. Özkan, vatandaşların diğer camilerden gelen ezan sesi ile namaz kıldığını belirtti.

"Allah'tan o camilerimizde tüm ezanların okunacağı günlerin bir an önce lütfetmesini diliyoruz" diyen Özkan, olayların sona ermesi ve eski güzel, huzurlu günlerin geri gelmesini Yüce Allah'tan niyaz ettiğini kaydetti.

- "Vatandaş camiye gelmeye korkar hale geldi"

Diyanet-Sen Şırnak Şube Başkanı Nurettin Tatar da bölge halkının dinine bağlı olduğunu ancak son dönemde cemaatte gözle görülür bir azalma yaşandığını anlattı.

Tatar, "Halk arasında, 'camilerde canlı bomba eylemi yapılacağı' yönünde söylenti söz konusu. Bu da insanları tedirgin ediyor. Camiye yakın yerlerde patlatılan patlayıcılardan endişe duyan vatandaş camiye gelmeye korkar hale geldi" diye konuştu.

Eylemler nedeniyle bazı camilerde yatsı ve sabah namazları kılınmadığı gibi ezan da okunmadığını belirten Tatar, bu eylemleri İslam'dan uzaklaştırmaya yönelik eylemler olarak değerlendirdiklerini söyledi.

- "Cemaat korkudan namazı evinde eda ediyor"

Nurettin Tatar, "Dindar kesimi kendi emellerinde kullanamayacaklarını biliyorlar. Allah'ı ve Peygamberi bilen insan, onların istediği şekilde hizmet etmez. İnsanları ibadetten, camiden uzaklaştırarak kullanmak istiyorlar" diye konuştu.

Cemaatten Rahmet Zeyrek ise bombalı eylemler nedeniyle ibadet için camiyi tercih eden vatandaşların sayısında azalma olduğunu vurguladı.

Zeyrek, cemaatte yüzde 70'e yakın düşüş gözlendiğini ifade ederek, "Cemaat yatsı ve sabah namazları için son olaylardan sonra camiye gelemiyor, korkudan namazı evinde eda ediyor" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler