Gurbette ilk yılbaşı

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtler, yeni yıla ilk kez evlerinden uzakta girecek

Gurbette ilk yılbaşı
Halep'e bağlı Kobani'de (Ayn el Arap) terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtler, yeni yılı evlerinden uzakta girecek olmanın üzüntüsünü yaşıyor.

Yaklaşık 200 bin insanın evlerini terk etmesine sebep olan çatışmalar, Kobani bölgesinde 3 aydır sürüyor. Canlarını kurtarmak için ülkelerindeki çatışmalardan kaçan Suriyeli Kürtler, Türkiye'de yeni bir hayata alışmaya çalışıyor. Tüm ihtiyaçları karşılanan sığınmacılar, yılbaşına ilk kez gurbette girecek.

Vatanlarından ayrı olmanın yanı sıra çatışmaların devam etmesi nedeniyle evlerine dönme umutları azalan Suriyeliler, yeni yılda savaşın bitmesi ve evlerinde dönmeyi temenni ediyor.

- "Tahammülümüz kalmadı" Ailesiyle Suruç ilçesinde Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın oluşturduğu geçici barınma merkezine sığınan 42 yaşındaki Hazım Kadir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye geldiklerinde durumun bu kadar uzayacağını tahmin etmediklerini söyledi.

Bugüne kadar doğduğu topraklardan hiç ayrılmadığını belirten Kadir, "2014 bizim için büyük acıların yaşandığı bir yıl oldu. Bu nedenle yeni yıla gireceğimiz için mutluyuz. İnşallah 2015 öncelikle bizim için ve tüm dünya için barış ve huzur içinde geçer" dedi.

Helin Bekir de evlerinden uzakta olmanın üzüntüsünü yaşadıklarını ifade etti.

Artık tahammüllerinin kalmadığını dile getiren Bekir, "Ne olur bu sıkıntılar bitsin. Bizim için yıllardaki rakamların değişmesinin bir önemi yok, evlerimize döndüğümüz gün yeniden doğmuş gibi mutlu oluruz" diye konuştu.

Hasan Mahmut ise yeni bir yıla girecekleri için heyecanlı olduklarını ancak gurbette olduklarından dolayı bunun buruk olacağını kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz