Ateş almaya gelir gibi gelinen bir 'Cuma namazına' hayır!

Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Memiş, Cuma günün resmi tatil olmasını istedi. Memiş, "Neşter vurulması gereken bir konu da Cuma günüdür. Esasen bu basit konunun çoktan halledilmesi gerekirdi" dedi.

Ateş almaya gelir gibi gelinen bir 'Cuma namazına' hayır!
Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Memiş, Cuma günün resmi tatil olmasını istedi.

Memuş yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:

"Neşter vurulması gereken bir konu da Cuma günüdür. Esasen bu basit konunun çoktan halledilmesi gerekirdi. Anayasamızın din ve vicdan hürriyeti başlığı kısmında “Herkes vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir.” denmektedir. Gerek kamu çalışanları, gerek özel sektör çalışanları, gerekse öğrenciler çoğu zaman isteseler de Cuma namazına gidememektedir. Bu sorunun çözülmesi artık elzem olmuştur. Bizim için asıl mesele, Cuma günü yediden yetmişe hiçbir engelle karşılaşmadan Cuma namazı kılabilmektir. İbadet, insanoğlunun bize göre temel ihtiyaçları arasındadır ve bu ihtiyacın engellenmesi de doğal bir hakkın ihlalidir" dedi.

TARİHSEL GELİŞİMİ "Tatil günlerinin tarihsel gelişimine bakacak olursak; Osmanlı’da cumanın tatil olmasında karar kılınmış, Hristiyanlar pazar, Yahudiler de cumartesi günü tatil yapmışlardır. Ancak Cumhuriyetin kuruluşundan kısa süre önce yapılan İzmir İktisat Kongresi’nde bütün din mensupları için ortak olmak üzere Cuma gününün tatil olması benimsenmiştir" diyen Memiş şöyle dedi; " Bunun dışında isteyen esnaf, diğer günlerde de iş yerini açmayabilecekti. Bu karara dayanılarak 1924 yılında Cuma günü tatil olarak kabul edilmiştir. Bu durum, 1935’e kadar sürmüş, 1935’te çıkarılan bir kanunla cuma tatili iptal edilmiş; tatil günü cumartesi öğleden sonrasında başlatılarak pazara alınmıştır. 1974’e gelindiğinde ise Cumartesinin tamamı tatil ilan edilerek haftalık tatil iki güne çıkarılmıştır."

Memiş, "Cuma, Müslümanlar için bir bayram havasıdır. Müslümanların kaynaşma günüdür. Eğer biz bu bayramımızı kardeşlerimizle bir araya gelip kutlamıyor veya yardımlaşmamız olmuyorsa birbirimizi tanıma noktasında büyük bir eksiklik yaşıyoruz. Cumhurbaşkanı ve başbakana çağrımız, Müslümanların cuma günü rahatça ibadet edebilmeleri için haftada iki gün tatilin bir günü Cuma olsun ya da Türkiye genelinde Cuma günleri 11.30 – 13.30 saatleri arasında öğle tatili ilan etmeleridir." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz