Bozdağ: Sol 'Başkanlığı' tartışmak istemiyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ muhalefetin , vatandaşın 'Başkanlık' sistemini öğrenmesini istemediğini savundu: Başkanlık sistemini vatandaş öğrenirse o zaman kanaati değişebilir diye endişe ediyorlar. O yüzden dikkat ederseniz asla tartışmıyorlar. Özellikle sol kesim hiç tartışmıyor.

Bozdağ: Sol 'Başkanlığı' tartışmak istemiyor
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ sol kesimin Başkanlık sistemine bakışını eleştirdi. "Başkanlık sistemi olursa yüzde 65-70 civarında sağ eksenli oyun olduğu bir yerde soldan başkan çıkmaz diyorlar. O yüzden kafadan bu işe karşı çıkıyorlar" dedi.

Bozdağ, muhalefet partilerinin başkanlık sistemine karşı çıkma gerekçelerini anlattı:

"Vatandaşın bu işi öğrenmesini istemiyorlar. Başkanlık sistemini vatandaş öğrenirse o zaman kanaati değişebilir diye endişe ediyorlar. O yüzden dikkat ederseniz asla tartışmıyorlar. Özellikle sol kesim hiç tartışmıyor. Niye, diyor ki, 'Başkanlık sistemi gelirse bizden başkan asla çıkmaz ama şimdi hiç olmazsa darbe dönemlerinde çıkarıyoruz, ara dönemlerde çıkarıyoruz. Her ne kadar sandıktan çıkmasak bile başka yollardan bir yolunu buluyor, bizden bir şey çıkıyor. Ama başkanlık sistemi olursa yüzde 65-70 civarında sağ eksenli oyun olduğu bir yerde soldan başkan çıkmaz' diyorlar. O yüzden kafadan bu işe karşı çıkıyorlar."

"Daha fazla yarar elde ediliyor" Bozdağ, başkanlık sisteminin uzun zamandır savunduğu bir sistem olduğunu söyledi. Adalet Bakanı Bozdağ, Türkiye'nin parlamenter sistemin özelliklerinin önemli kısmını taşımadığını, kendine özgü bir sisteme sahip olduğunu ifade etti. Bozdağ başkanlık sisteminin avantajlarını şöyle sıraladı:

"Başkanlık sistemi olduğu zaman yetkiyi veriyorsunuz 5 yıl ya da 4 yıl, seçilen kişi belli, kimse onu görevden alamıyor. Anayasa ve yasalara göre ülkeyi yönetiyor. Etkin bir denetim sistemi var. Kimse hükümete dönük operasyon yapamıyor. Güç tek elde toplanıyor, hızlı karar alınıyor. Ne yapılacaksa hemen yapılıyor ve oradan ülke daha fazla yarar elde ediyor"

"CHP Radikal direkler üzerinde yükseliyor" Bugünkü sistemde "sol"un Türkiye'de tek başına milletten iktidar alamayacağını düşündüğünü ifade eden Bozdağ, "Çünkü CHP esasında bir kitle partisi ama üzerinde yükseldiği direklerin tamamı radikal direkler" dedi.

Gezi Parkı odaklı eylemlerde CHP'nin "vuran, kıran ve yıkanla" en önde yürüdüğünü savunan Bozdağ, CHP'ye "başkanlık sistemini öğrenmesi" tavsiyesinde bulundu:

"Toplumun değerlerine savaş açmaktan bir türlü vazgeçmedi, vazgeçemiyor. Toplum 'a' diyor, onlar 'b' diyor. Onun için de biraz bu açıdan da baktığınızda şu seçim sisteminde ben CHP'nin bir şey bulacağını görmüyorum. Onlara da tavsiyem başkanlık sistemini onlar da öğrensinler belki oradan bir ihtimal, belki bir çatı aday bulurlar, oradan bir çatıya çıkış yolu bulabilirler. Bir ihtimal var ama o ihtimale de dönüp bakmıyorlar. Anlaşılan iktidar niyetleri olmayınca öyle arayışları da olmuyor."

3 dönem kuralı Üç dönem kuralı çerçevesinde, AK Parti'de önemli değişim yaşanacağını söyleyen Bozdağ, böylelikle partinin dinamizmini koruyacağını söyledi.

Bozdağ, geçmişte partilerin genel başkanlarının seçimleri kaybetse dahi görevden ayrılmadığını, bu nedenle başka arayışlar olduğunu anlattı, CHP ve MHP'deki kaset skandallarını örnek gösterdi:

"Değişim konusunda partilerde yolları kapadığınızda başka tür ahlaksızlıklara, hukuksuzluklara yol açtığını gördük. Onun için değişimin normal olması, en zirvedeyken değişimin yapılması toplumu da güçlendirir, heyecanı da artırır, partiyi de büyütür"

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler