Gözaltına alınan polisler adliyede

İzmir merkezli operasyonda yasadışı dinleme iddialarıyla gözaltına alınan 20 kişiden işlemleri tamamlananlar adliyeye sevk edildi.

Gözaltına alınan polisler adliyede
Yasadışı dinleme iddialarını araştıran İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile Salı sabahı gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan 20 kişiden işlemleri tamamlananlar adliyeye sevk edildi.

Aralarında birinci sınıf Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ve Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın da bulunduğu bu şüphelilerden 19'u geçen Ağustos ayında aynı suçlamalarla gözaltına alınmıştı. İlk operasyon sonrası haklarında dava açılan 32 emniyet mensubu İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hapis cezası talebiyle yargılanıyor.

Şüphelilerin, İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi'nde görev yaptıkları dönemde 2009-2013 yılları arasında kamu görevlileri, gazeteci ve işadamları ile dönemin Futbol Federasyonu Başkanı ve Ege Üniversitesi Rektörü'nü, savcılığa bildirdikleri sahte isimlerle dinledikleri ileri sürülüyor.

Örgüt suçlaması Soruşturma, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, kurulan örgüte üye olmak, suç örgütü faaliyetleri kapsamında kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği, iftira, suç uydurmak, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek" suçlarından başlatıldı.

'19 Ağustos operasyonu' İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasadışı dinlendiği" yönündeki bir gazetede yer alan habere ilişkin 62 müşteki ile konuyla ilgili idarenin yaptığı suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturma çerçevesinde ise geçen yıl 19 Ağustos'ta da İzmir merkezli 13 ilde operasyon düzenlenmiş, aralarında Batman Emniyeti'nin eski müdürü Hasan Ali Okan ve Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın da bulunduğu 32 emniyet mensubu gözaltına alınmıştı. Süreç içinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalan zanlılar hakkında dokuz ayrı suçlamadan 10 ila 961 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz