Paket için Çiçek'e çağrı

AK Parti, 33 maddesi kabul edilen pakette bazı maddelerin yeniden görüşülmesine açık kapı bıraktı. HDP, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e Meclis Başkanlık Divanı'nı toplama çağrısı yaptı.

Paket için Çiçek'e çağrı

 AK Parti Grup başkanvekileri Mahir Ünal ve Mustafa Elitaş Meclis Genel Kurulu'nda tekrir-i müzakere (yeniden görüşme) yapılabileceğine işaret etti. AK Parti sözcüleri muhalefete "Meclis İçişleri Komisyonu'nun başkanlığında uzman milletvekillerinden bir komisyon kuralım, değişiklik önergeleri bu komisyonda ele alınsın. Ardından dört partinin grup başkanvekili bir araya gelsin" önerisini dile getiriyor.

>Bu öneri gündemdeyken gözler Meclis Başkanlık Divanı'nı çevrildi. HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani Meclis kulisinde tekrir-i müzakere önergesi verip vermeyecekleri yönündeki bir soruyu yanıtladı. Zozani paketin daha önceki görüşmeleri Meclis İçtüzüğüne aykırı davranıldığı ve usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle muhalefetin itirazları bulunduğunu hatırlattı. 

>MHP, CHP ve HDP'nin itirazlarının örtüştüğünü belirten ve bu konuda Meclis Başkanlığı'na daha önceden yapılmış başvurular olduğunu dile getiren Zozani bu taleplerle ilgili Meclis Başkanı'nın Başkanlık Divanı'nı toplayarak bir karar alması gerektiğini belirtti.

>Zozani HDP'nin pakette değişiklik istediği maddelerin sorulması üzerine ise "İlk 16 madde ile ilgili itirazlarımız öne çıktı ama diğer maddelerle ilgili hususlar da söz konusu. Biz paketin antidemokratik karakterinin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Polise öldürme yetkisi veriliyorsa, valiye 48 saat gözaltı yetkisi veriliyorsa buna demokratikleşme paketi diyemezsiniz. Antidemokratik uygulamaların tasarı metninden çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz." diye konuştu.

>Elitaş: Komisyona çekilmesi söz konusu değil

>AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden iç güvenlik paketinin yeniden değerlendirilmesi için İçişleri Komisyonu'na çekilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Paketle ilgili muhalefetin önerilerini değerlendirebileceklerini söyleyen Elitaş, "MHP'den, CHP'den ve HDP'den ciddi önerge gelirse ona bakar, değerlendiririz" dedi.

>Daha önce sadece HDP'ye değil tüm partilere paketle ilgili İçişleri Komisyonu üyelerinden oluşan bir heyet kurulması önerisini ilettiklerini belirten Elitaş, "CHP kabul etmedi, diğerleri de öneriye cevap vermedi" dedi.

>AK Parti kaynaklarınından edinilen bilgiye Genel Kurul'da kabul edilen 33 maddenin tümü için tekrir-i müzakere geçerli olmayacak, sınırlı sayıda maddenin yeniden gözden geçirilmesi gündeme gelecek. Aynı kaynaklar paketin yasalaşmasını hızlandırmak için kritik maddeler dışında kalan düzenlemelerin de komisyona geri çekilmeyeceğini belirtiyor.

>Cumatesi günü yapılan silahların bırakılması çağrısının ardından sert bir açıklama yapan Bahçeli'nin partisi MHP'nin ise heyet kurulması ve tekrir-i müzakere yapılması önerilerine sıcak bakmadığı öğrenildi.

>AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, iktidar partisi Meclis'i 4-5 Nisan'a kadar çalıştırmayı planlıyor.

>CHP: İmralı istedi, paket değiştirilmeye çalışılıyor >

>CHP  Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise yaptığı açıklamada, "İmralı istedi, paket değiştirilmeye çalışılıyor" dedi. Hamzaçebi, İçişleri Komisyonu Başkanı'nın başkanlığında bir komsiyon kurulacaksa paket o zaman komisyona geri çekilsin" dedi.

>Paketin mevcut haliyle geçmesini istemediklerini belirten Hamzaçebi "Genel Kurul'da tekrir-i müzakere yapılacaksa da paketin görüşmelerine ara verilsin" dedi.

>Buldan: Değişiklik yapılacak

>HDP'nin ise Meclis Genel Kurulu'nda tekrir-i müzakere yöntemine sıcak baktığı, değişiklik istediği maddelerle ilgili önergeler üzerinde çalıştığı öğrenildi.

>Cumartesi günü Dolmabahçe'de hükümet heyetiyle birlikte ortak açıklama yapan HDP heyetindeki HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, hükümet ile yaptıkları görüşmede gündeme getirdikleri iç güvenlik paketinde bazı değişikliklerin yapılacağını ve paketin mevcut haliyle çıkmayacağını söylemişti. Buldan, Doğan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

>"İç güvenlik paketi ile ilgili bazı değişiklikler yapılacaktır. Bizim hukuk komisyonumuz dün (Cumartesi) itibariyle hızla çalışmaya başladı. Özellikle bizim itiraz ettiğimiz ve karşı çıktığımız bazı maddeler var biliyorsunuz. Bununla ilgili öneriler hazırlıyorlar ve biz bu önerilere AKP'ye vereceğiz. Yasa görüşülmeye devam edecek, fakat geçen maddeler tekrar ele alınıp tekrar değiştirilebilecek. Böyle bir şeyi biz dün konuştuk hükümet ile. Bu konuda bir yumuşama olacak. Yasa bu haliyle çıkmayacak. Bizim itiraz ettiğimiz haliyle çıkmayacak. Arkadaşlarımız şu anda çalışmalarını başlattılar; yeni önergeler, yeni öneriler yapacağız ve bunu tekrar Genel Kurul'da değiştirme yöntemiyle değiştireceğiz."

>33 madde kabul edildi

"Arial","sans-serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-ansi-language:TR;mso-fareast-language:TR;mso-bidi-language:AR-SA">132 maddelik iç güvenlik paketinin Cuma gününe kadar 33 maddesi kabul edildi. Hafta sonu çalışmayan Meclis Genel Kurulu mesaisine bugün devam edecek. Bu 33 madde arasında muhalefetin itiraz ettiği maddeler de bulunuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz