Görüş Bildir

İlk 6 aya anne sütü önemli!

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji (Yenidoğan) Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Tekin, dünyada anne sütü ile beslenmenin yılda 1 milyon 301 bin ölümü önlediğini belirtti.

İlk 6 aya anne sütü önemli!

Prof. Dr. Neslihan Tekin 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, anne sütünün yeni doğan bebekler için önemine dikkat çekti. Tekin, süt emzirmenin anne ve bebeğine çok sayıda yarar sağladığını belirtti. Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede yapılan çok sayıda araştırmanın, anne sütüyle beslenmenin önemine işaret ettiğini, en az 6 ay süreyle anne sütü alan bebeklerin mama ile beslenenlerle karşılaştırıldığında daha az sıklıkta ani bebek ölümü sendromu mağduru olduğunun göründüğünü ifade eden Prof. Dr. Tekin, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Kanada McGill Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma da en az ilk 3 ay sadece anne sütü alan çocukların 6 yaşına geldiklerinde IQ skorlarının diğer çocuklardan daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Emzirmenin psikolojik yararları da vardır. Doğumdan itibaren bebeğin emzirilmesi anne ve bebek arasındaki sevgi bağını geliştirir, annenin duygusal açıdan tatminini sağlar. Anne bebeğine daha sevgi dolu davranır. Bebeği terk etme veya hırpalama olasılığı daha düşüktür. Emzirme bebeğin ruhsal açıdan sağlıklı gelişime katkıda bulunur. Bebek daha az ağlar.

NEDEN ANNE SÜTÜ?

Dünyada her yıl 10 milyondan fazla 0-5 yaş arası çocuk önlenebilir nedenlere bağlı olarak ölmektedir. Ölen çocukların yaklaşık 6 milyonu 1 ay-5 yaş arası çocuklar, 4 milyonu ise 0-1 ay arası yeni doğanlardır. 42 ülkede gerçekleşen 0-5 yaş ölümlerinin yüzde 90’ı dünyadaki kaynaklarla önlenebilecek ölümlerdir. Gelişmiş ve gelişmekte olan çeşitli ülkelerde yapılan çalışmalar, anne sütüyle beslenmenin bakteriyel menenjit, bakteriyemi, diyare, solunum yolu enfeksiyonları, nekrotizanenterokolit, otitismedia ve üriner enfeksiyonları önlediğini göstermiştir. ABD’de anne sütü ile beslenme yeni doğan dönemi sonrası bebek ölümlerini yüzde 21 azaltmıştır. Dünyada ise anne sütü ile beslenme yılda 1 milyon 301 bin ölümü önlemektedir. Bu yüzden çocukların sağlıklı besinlere ulaşımı kolaylaştırılmalı ve anne sütüyle beslenme desteklenmelidir. Sağlıklı term bebekler için en ideal beslenme anne sütü ile beslenmedir. Anne sütü ekonomik, sindirimi kolay, her zaman her yerde kullanıma hazırdır. İlk 6 ay tek başına anne sütü bebeğin tüm gereksinimlerini karşılar, 2 yaşına kadar tamamlayıcı gıdalarla emzirme sürdürülür. Ülkemizde ilk 6 ay anne sütü ile beslenen bebek oranı günümüzde yüzde 90’lara ulaşırken, ilk 6 ay tek başına anne sütü ile beslenenlerin oranı Türkiye Nüfus Sağlık Araştırmaları (TNSA) 2008 verilerine göre yüzde 40’ların üzerine çıkmıştır. Bu artış hızlı bir şekilde de devam etmektedir.”

Kaynak: İHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi