Karla mücadeleleri 5 ay sürüyor

Batman'da Mereto Dağı eteklerindeki Karayön mezrasında, yılın 5 ayı etkili olan kar nedeniyle vatandaşlar zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Karla mücadeleleri 5 ay sürüyor

 Sason ilçesine bağlı Sarıyayla köyünün Karayön mezrasında, yılın 5 ayı etkili olan kar nedeniyle vatandaşlar zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

>İlçeye yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Mereto Dağı eteklerinde kış aylarında ekiplerce açılan yolu kar ve tipi nedeniyle yeniden kapanan 13 haneli mezranın sakinleri hayvanlar için samanı kızak veya sırtlarında 5 kilometre uzaklıktaki mezradan taşıyor.

>Vatandaşlar, kış koşullarının uzun sürmesi nedeniyle yazın hazırladıkları erzak ve yakacaklarının da yetmemesinin sıkıntısını yaşıyor.

>5 ay karla mücadele ediyoruz

>Mezra sakini Mizbah Tabas, her yıl karın etkili olduğu mezrada yollarının 5 ay kapandığını belirterek, bu yıl yaklaşık 40 gün de elektriksiz kaldıklarını savundu.

>Mezrada kar kalınlığının yer yer 3 metreye ulaştığını ifade eden Tabas, "5 ay karla mücadele ediyoruz. İşimiz çok zor" dedi.

>Mehmet Şah Bağatur da yılın yarısında ulaşım sıkıntısı çektiklerini kaydederek, hastaları hastaneye ulaştırırken de büyük sıkıntı yaşadıklarını aktardı.

>Mezrada rahatsızlanan bir kişiyi başka mezraya sedye üzerinde taşıdıklarını anlatan Bağatur, "Hasta olursa çok çile çekiyoruz. 5 aydır yolumuz kapalı. Yazın hazırladığımız yiyeceklerimiz tükenmek üzere. Hem biz hem hayvanlarımız aç kalacağız" diye konuştu.

>Bağatur, yaz mevsiminden itibaren kışlık erzak hazırlığı yaptıklarına işaret ederek ancak bu yıl kış koşulları nedeniyle erzaklarının erken tükendiğini dile getirdi.

>- Hayvanlar için ot taşıyorlar

>Yaz mevsiminde yaylalarda kestikleri otları kuruduktan sonra 5 kilometre uzaklıktan sırtlarında veya kızaklarla mezraya taşıdıklarını kaydeden Bağatur, yorucu olsa da hayvanlar için buna mecbur olduklarını ifade etti.

>- Açılan yol yeniden kapanıyor

>Sason İlçe Özel İdare Şefi Fatih Vural da ekiplerin mezradaki vatandaşların mağdur olmaması için yol açma çalışmaları yürüttüğünü ancak açılan yolun kar ve tipi nedeniyle yeniden ulaşıma kapandığını söyledi.

>Çığ tehlikesi nedeniyle etkili şekilde yola müdahale edilemediğine dikkati çeken Vural, ilçeye en uzak mezranın yolunun yılın 5 ayı kapalı olduğunu vurguladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz