Görüş Bildir

Ramazan’da nasıl beslenmeli?

11 ayın sultanı Ramazan için gün sayarken uzmanlar sıcak yaz günlerinde 17 saat oruç tutulacağını ve bu nedenle de sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunu aktardı.

Ramazan’da nasıl beslenmeli?

Ramazan ayının bedenen ve ruhen verimli geçirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, yaklaşık 17 saatlik açlık ve susuzluk yaşanılan bu ayda, ruhun ve bedenin dinlendiğini ve nefes aldığını söyledi. İnsanların Ramazan ayını sağlıklı beslenerek amacına uygun geçirilebileceği, insan vücudu için hayati öneme sahip su tüketimine Ramazan ayı boyunca dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

“Yetişkin sağlıklı bir kişi iftar ile sahur arasında yaklaşık 2,5 litre su tüketmelidir. İftar yemeği boyunca her lokmadan sonra bir yudum su tüketmek hazmı kolaylaştıracaktır. Yemeğin üzerine asla su tüketilmemeli, iftardan sahura kadar aralıklarla 2 litre, sahurda ise yarım litre su tüketilmelidir” diyen doktorlar, Ramazan ayında beslenme açısından üstünde durulması gereken en önemli konunun ‘sahur’ olduğuna dikkat çektiler.

“Sahura kalkılmadan tutulan oruç, günün yorgun, bitkin, agresif geçmesine neden olur. Kahvaltı olarak yapılacak sahur daha dinç oruç tutulmasını sağlar. Kolesterol, kalp ve böbrek hastalığı olmayanlar mutlaka haşlanmış yumurta yemelidir. Vitamin mineral eksiklikleri yaşamamak için bolca maydanoz, roka, tere gibi yeşil yapraklı sebze ve söğüş tüketilmelidir. Oruç boyunca tokluk süresini uzatmak için beyaz ekmek yerine posa içeriği zengin olan tam tahıllı ekmekler tüketilmelidir. Bunun yanında uzun süren açlıktan sonra ağır yemeklerden oluşan mönüler, kalbin yükünün artmasıyla birlikte tansiyon yüksekliğine, ani kalp krizine hatta beyin kanamasına bile neden olabilir. Bunun için iftar açıldıktan sonra çorba içilmeli ve 5-10 dakika aran sonra ana yemeğe geçilmelidir. İftarda kızartma, hamurlu, fazla yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.”

Ramazan ayında hamurlu tatlılar yerine meyveli tatlıların tercih edilmesi gerektiğine de söyleyen uzmanlar, “Vatandaşlar hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmeli, kan şekeri dengesini sağlamak içinde dondurma tüketmelidir” açıklamalarında bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi