Silvan’da asker ailelerine lojman şoku

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde ikamet eden asker aileleri lojman şoku yaşıyor. Şehir merkezinde bulunan ve askeri lojman olarak kullanılan 2 blokta kalan asker ailelerine, ‘lojmanları boşaltın, hâkim ve savcılar taşınacak’ denildi. Mağdur duruma düşen askerlere ise ‘ailenizi memleketine gönderin’ önerisinde bulunulduğu ileri sürülüyor.

Silvan’da asker ailelerine lojman şoku

Asker aileleri, durumu anlatan bir mektup hazırlayarak Genelkurmay Başkanlığı dahil devletin bütün kurumlarına gönderdi. Asker eşleri olarak can güvenliğinden endişe ettiklerini belirten aileler, tepkilerini şu sözlerle dile getirdi: “Eşlerimiz sivil araçlarla işyerine gidiyor ve şehit ediliyor. Son 15 günde 3 asker haince şehit edildi. Eşlerimizi zırhlı araçlarla evlerinden alıp işyerine götürmek gibi çözümler bulmak yerine lojmanı bile elimizden alıyorlar. Lojmanda bile güvenlik sorunu yaşarken, dışarıda ne yapacağız? Eşlerimize, aile ve çocuklarını memleketlerine gönderilmeleri emri çıkarıldı.”

AİLELER MEKTUP HAZIRLADI

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 23 Eylül’de uzman çavuş Mehmet Ali Sarak, 1 Ekim’de ise astsubay Tolga Topçuoğlu (26) ile uzman çavuş Sinan Uçan (31) Silvan Taktik Jandarma Komutanlığı'ndaki görevlerine giderken düzenlenen saldırıda şehit edildi. İlçede 3 askerin evinden çıkarken teröristlerce vurulmasının ardından ilçede ikamet eden asker ve polisin can güvenliği gündeme geldi. İlçe emniyet müdürlüğü polislerin kaldığı lojmanların çevresinde yoğun güvenlik alırken farklı yerlerde ikamet eden personeli de zırhlı araçlarla taşımaya başladı. Alınan bilgiye göre, askeri personel için farklı bir uygulama hayata geçiriliyor. İlçedeki TOKİ konutlarında askeri lojman olarak kullanılan 2 blokta kalan askerlere ‘burayı boşaltın’ talimatı verildi. Buna gerekçe olarak da, ‘lojmanın güvenliği daha rahat sağlanacağından hakim ve savcıların buraları kullanacak olması’ gösterildi. Askerlerin boşaltacağı lojmanlara adliye personeli taşınacak. Bu duruma tepki gösteren aileler, ‘Ailelerimiz ne olacak? Farklı yerlerde ikamet eden 3 arkadaşımız şehit edildi. Biz de onlar gibi şehrin farklı noktalarında ev mi tutalım?’ itirazında bulundu. Bunun üzerine askerlere, “Ailenizi memleketinize gönderin.” Önerisinde bulunulduğu ileri sürülüyor. Ancak asker aileleri, eşlerini bırakmak istemiyor. Bölgenin bazı yerlerinde alayların içine konteynerler kurulduğunu ve askerlerin aileleriyle birlikte orada kaldığını belirten asker aileleri, benzer bir uygulamanın Silvan’da da hayata geçirilmesini talep ediyor.

ASKER AİLELERİ TEPKİLİ

Silvan’daki askeri lojmanda ikamet eden aileler, hazırladıkları mektupta özetle şu görüşleri dile getiriyor: “Öğrencisi olan aileler eğitimleri için gitmek zorunda bırakıldıkları gibi, bizler de gitmeye zorlanıyoruz. Eşlerimizi bırakıp gitmek istemiyoruz. Bizler daha önceden bu durumu bilseydik tercihlerimizde yazmazdık. Ayrıca Diyarbakır’ın diğer ilçelerinde alayların içine konteyner kurulması söz konusuyken bizlere bu çözüm hiç sunulmadı. Bizler eşlerimizden ayrılmamak için konteynerde kalmayı bile tercih ediyoruz. Kaldığımız lojman bölgesi, askeri bölge olarak geçiyor. Lojmanlarımızın adliyeye devredilmesi gündemde. Hatta bizler lojmandan çıkarılmadan adliyeden gelip bakılmaya başlandı. Onların güvenliği sağlanmaya çalışılırken bizler neden yerimizden oluyoruz? Neden bizim güvenliğimiz hiçe sayılıyor? Alayın içinde lojman yapılabilecek alan varken bizler ve eşlerimiz dışarda tehlikeye maruz bırakılıyoruz. Mülteciler için dahi bir haftada konteyner kent kuran devletimiz kendi askeri için de bunu yapabilir sanırım. Bunca sebepten dolayı eşlerimizin psikolojileri kötü durumda. Tek tesellileri biz aileleriyken, bizlerin gönderilmesi durumunda eşlerimiz çıkmaza girecek ve bu işlerine yansıyacak. Bir saniyelik dalgınlığı kaldırmayan bu meslekte eşlerimiz nasıl göreve gitsin? Bizler eşlerimizi teröre kurban vermek istemiyoruz ve güvenliğimizin sağlanmasını istiyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz