60 bin engellinin umudu ile oynandı

Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Engelliler Meclisi, Diyarbakır Engelliler Platformu ve engelli kurum ve kuruluş temsilcileri 60 bin engellinin 3512 kişinin alınacağı sınav için başvurduğunu belirterek, “Engellinin umudu ile oynandı” dedi.

60 bin engellinin umudu ile oynandı

Diyarbakır’daki engelliler adına Diyarbakır Yerel Gündem 21 Engelliler Meclisi Dönem Sözcüsü Aziz Dayan, 2011’de çıkan “Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları” yönetmeliğiyle devlet memuru olmak isteyen engelliler için ilk kez merkezi sınav yapılacağını hatırlattı. Başbakan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’nın kamuda 20 bin engellinin atanacağına ilişkin açıklamasını hatırlatan Dayan, ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in 3512 memurun alınacağını söylediğine dikkat çekti.

29 Nisan’da yapılacak sınava 60 bin engellinin başvurduğunu vurgulayan Dayan, bakanlığın 3512 sayısının “ilk aşamada alınacak atama sayısı” olduğunu belirttiğini aktardı.

5763 sayılı Kanuna göre kamuda % 4, özel sektörde ise % 3 engelli istihdamının zorunlu olduğunu ifade eden Dayan, “Bakanların kabul ettiği 20 bin rakamına yeni açılan Bakanlıkların dahil olmadığını ayrıca 4a ve 4b işçi statüsü de dahil edilirse kamuya 50 bin kadro almaları gerekmektedir. Ancak engellilere lütuf saydıkları bu istihdam olanağı da esirgenmektedir” dedi. Dayan şöyle devam etti:

“KAMUYA CEZA KESİLMİYOR”

"Zaten sınava 60 bin kişi başvurdu, yasaları uygulasalar, Türkiye'de işsiz engelli kalmaz. Yasaya göre, kamu kurumlarında istihdam edilmeyen her kişi için para cezası var, ancak özel sektörden bu cezaları alan devlet kamu kurumlarından almıyor.

Çalışma Bakanı bir açıklamasında, kanun kapsamında engelli istihdamı yapmayan kamu kurumlarından kesilen cezaları iş kurumunda toplayıp işsiz engellilere eğitim ve kurs olanağı verileceğini söylemiş. Bu uygulansaydı hesaplamalara göre, her ay 70 milyon lira ceza kesilmeliydi, ama yapmadılar.”

“SORUŞTURMA AÇILMALIDIR”

20 bin kişinin kamuya alınacağına dair açıklamadan sonra bir beklenti oluştuğunu ama 3512 kişi atanacağına dair açıklamanın sınav için başvuran 60 bin kişinin umutları ile oynandığını ifade eden Dayan, bu yanlışın düzeltilmesini isteyerek haksızlığa neden olan kişiler hakkında idari soruşturma açılmasını istedi. Açıklanan 20 bin kişilik boş kadro için yeni sınav takvimlerinin şimdiden açıklanmasının yaşatılan umutsuzluğu bir nebze de olsa hafifleteceğini belirten Dayan, “Eğer bir eksiklik veya yetersizlik var ise, 3512 kişilik atama da yapılmamalıdır. Sınav ertelenmeli ve neden ertelendiği çok açık olarak verileri ile birlikte ortaya konmalıdır; bu nedenle mağdur olan 60 bin kişi ikna edilmelidir” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler