93 Günlük Esaret

Sur'da önceki gece beyaz bayraklarla çıkan 1’i bebek, 3’ü kadın 11 kişi, güvenlik güçlerine sığındı. 93 günlük terör esareti sona ererken, Yaşlı adam, gözyaşları içerisinde “Kurtarın bu milleti” diye seslendi.

93 Günlük Esaret

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde "Bazı yaralı vatandaşların bulundukları mahalleden çıkmak istediği" talebi üzerine operasyonlara bir süre ara verilerek 11 kişi tahliye edildi. Bölgedeki askeri kaynaklar ayrılan 10 kişinin PKK ile bağlarının olup olmadığının yapılacak araştırmalar sonucunda belirleneceğini söyledi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Sur ilçesinin 6 mahallesinde kapsamında vatandaşın ev ve eklentilerini işgal eden, cadde ve sokakları kapatan, silahlı saldırıda bulunan terör örgütü mensuplarını etkisiz hale getirmek, ilçe merkezinde açılan çukurları kapatmak, barikatlar ve engelleri kaldırmak, el yapımı patlayıcıları imha etmek amacıyla başlatılan "Bayrak-12 Sur Müşterek Özel Birlik Operasyonu" sürüyor.

Bölgenin her noktasından duyulacak şekilde, vatandaşların tahliye edilebilmesi ile operasyon bölgesindeki terör örgüt mensuplarının teslim olmaları yönünde anonslar yapılıyor. Bu konuya güvenlik güçleri tarafından hassasiyet gösterilmesine rağmen, bazı basın yayın organları ile sosyal medya üzerinden kamuoyunu yanıltıcı şekilde, vatandaşların operasyon bölgesinden çıkamadıkları yönünde gerçeği yansıtmayan haberler yer alıyor.

Günler süren anoslar sonucu

Diyarbakır Valiliği'ne 26 Şubat-01 Mart tarihlerinde operasyon bölgesinde bulunduğu bildirilen şahısların çıkmak istedikleri, aralarında hasta ve yaralılar ile bebeklerin de olduğunun bildirilmesi üzerine, aynı gün şahısların güvenlik güçlerince tahliye edilmesi için gerekli tedbirler alındı. Dört Ayaklı Minare ve Cumhuriyet İlköğretim Okulu bölgesinde sağlık ekipleri ile beklediğini belirten anonslar, 2 saat süre ile yapıldı. Tahliyesi talep edilenler beklendi ancak gelmedikleri tespit edildi.

Önceki gün güvenlik güçlerinin, Cumhuriyet İlköğretim Okulu ve Dört Ayaklı Minare bölgesinde sağlık ekipleri ile beklediği yönündeki anonsların tekrar edilmesinin ardından çıkan 1'i bebek 11 kişi operasyon bölgesinden alınarak, güvenli bölgeye sevkleri sağlandı.

Biri bebek, 11 kişi tahliye edildi

Tahliye edilenlerden yaralı bir erkek güvenlik güçleri tarafından zırhlı araç ile alınarak olay yerinde hazır bekletilen 112 Acil Servis ambulansına teslim edildi ve ilk kontrolünün ardından hastaneye sevk edildi. Diğer 9 kişi ile 4 aylık bebeğin ihtiyaçları karşılandı, sağlık kontrolleri yaptırıldı, adli ve idari işlemleri için Emniyet Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

Bu kapsamda, bazı basın yayın organları ile sosyal medyadaki bir kısım art niyetlilerin, güvenlik güçlerinin gerçekleştirdiği huzur ve güvenlik operasyonunu sekteye uğratmak, kamuoyunu maksatlı olarak yanıltmak için yaptığı yayınlara, vatandaşların itibar edilmemesi istendi.

- Mehmetçik, yaşlıyı sırtında taşıyor

Valilik tarafından söz konusu şahısların tahliyesine ilişkin basınla paylaşılan görüntülerde, operasyon bölgesinden çıkanlara asker tarafından yardım ediliyor. Bir asker, yaşlı bir kişiyi sırtına alarak, güvenli bölgeye götürüyor.

Güvenlik güçlerince tahliye sırasında ilk olarak, "Sizleri görüyorum yaklaşın, bana doğru yaklaşın, güvendesiniz, size hiçbir zarar verilmeyecek. Şimdi sizleri tek tek alacağım buraya, tek tek geleceksiniz" anonsu yapılıyor.

Askerin sırtında taşıdığı yaşlı, "Yarabbim şükür, Allah size ve Türk milletine zeval vermesin. Bu halde olmayı istemiyoruz" diyerek PKK'lı teröristlere tepki gösteriyor.

- "Mahallemizi, evimizi ve yerimizi yıktılar"

Tahliye olan kadın ise korktuğu için çıkamadığını belirterek, gidecek yerinin bulunmadığını kaydetti.

Güvenlik güçlerinin yaptığı anonsu duyduğunu anlatan kadın, şöyle devam etti:

"Bulunduğunuz bölgeden çıkın, can güvenliğiniz sağlanacak' şeklindeki anonsları duyuyorduk. Hatta 'halkı bırakın çıksınlar' dediğinize de duyduk ama çıkamıyorduk. Bu son ana kadar seslenmenizi duymama rağmen korkuyordum. 'Ateşkes, korkmayın' dediğinizde rahatladım. En son radyolarda Sur ve halk için tahliye haberlerini radyodan verildiğinde 'anne kurtulduk' dedim."

- "Mahallemizi, evimizi yıktılar"

Tahliye olan başka biri ise silahlı ve maskeli 6-7 kişinin binanın kapısını kırdığını aktararak, "Kimin ne olduğu belli değildi. Bakın nerelerden geldiler. Mahallemizi ve evimizi yıktılar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz