ARAZİ SAVAŞI: 9 ÖLÜ, 3 YARALI 8 GÖZALTI

Taş ve Alyamaç aileleri arasındaki “hazine arazisi” anlaşmazlığı, katliama dönüştü. Taş ailesinden 4, Alyamaç ailesinden de 5 olmak üzere, 9 kişi öldürüldü, 3 kişi de yaralandı.

ARAZİ SAVAŞI: 9 ÖLÜ, 3 YARALI 8 GÖZALTI

HAZİNE ARAZİSİ ANLAŞMAZLIĞI

Güneydoğu’da sağlıksız bir şekilde yürütülen ve bir çok aileyi karşı karşıya getiren arazi toplulaştırmasında yer alan hazine arazilerinin paylaşımında yaşanan uzlaşmazlıklardan biri daha, katliamla son buldu.

TAŞ VE ALYAMAÇ AİLE FERTLERİ

Bismil’in Serçeler köyünde dün sabah Taş ve Alyamaç aileleri arasında, uzun süredir yaşanan “hazine arazisi” anlaşmazlığı, silahlı çatışmaya dönüştü. Tabanca ve uzun namlulu silahların kullandığı kavga, katliamla son buldu.

9 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ, 3 KİŞİ YARALI

Taş ailesinden 4, Alyamaç ailesinden de 5 olmak üzere toplam 9 kişi silahlı çatışmada yaşamını yitirdi. 2’si ağır olmak üzere üç kişi de yaralandı. Yaralılar, Diyarbakır’daki Hastaneler. Ölenlerin cenazeleri ise Bitlis Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

EKİLİ ALAN ATEŞ VERİLDİ

Giriş ve çıkışların yasaklandığı köyde, olaylarla ilgili 8 kişi gözaltına alındı. Bu esnada ateşe verilen buğday tarlasındaki yangına, bölgeye sevk edilen çok sayıda itfaiye ekiplerinin yansıra, havadan helikopter yardımıyla müdahale edilerek, söndürüldü.

BİSMİL SAVCILIĞI İNCELEMEDE

Bismil Cumhuriyet Başsavcılığı kapsamlı soruşturma başlatırken, Taş ve Alyamaç ailelerinin kısa süre önce, birbirlerini silahla tacize ettikleri ve olayın polise ile jandarmaya intikal ettiği öğrenildi. Ailelerinin barıştırmaya yönelik girişimleri de reddettikleri bildirildi.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI FİTNESİ

Diyarbakır’a dehşete düşüren korkunç arazi katliamına neden olan  arazi toplulaştırması yüzünden, geçtiğimiz yıllarda yine Bismil’in Başköy ile Karatepe köylüleri arasında çıkan anlaşmazlıkta Üstün ailesinden 8 kişi, Ek ailesi fertleri tarafından öldürülmüştü.

10 YIL ÖNCE BENZER OLAY

Arazi toplulaştırması ve hazine arazileriyle alakalı yaşanan anlaşmazlıkların uzlaşmayla sonuçlanmaması nedeniyle bölgede bir çok aileler arasında çıkan silahlı çatışmalar nedeniyle çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. Onlarca aile arasında ise kan davaları başladı.

10 Yıl önce yine Bismil ilçesi Başköy ile Karatepe köyleri arasında bulunan Ağdiz Ovası'nda Üstün ve Ek aileleri arasındaki arazi anlaşmazlığı,  27 Temmuz 2013 tarihinde katliama dönüştü. Ek ailesi fertleri aynı aileden Yümnü Ömer, Muzaffer, Mehmet, Faruk, İskan, Mustafa, Ahmet Berat ve Fuat Vecdi Üstün’ü öldürdü. 5 kişinin yaralandığı olayda Ek ailesinden çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

MİLLETVEKİLLERİNEN TAZİYE MESAJI

AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri M. Galip Ensarioğlu, M. Sait Yaz ile Suna Kepolu Ataman olaydan duydukları üzüntüyü dile getirirken, aile fertlerine başsağlığı dileyip, böylesi olayların bir daha yaşanmaması dileğinde bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz