Arınç Baydemir'i Kabul Etti

Arınç Baydemir'i Kabul Etti

Arınç Baydemir'i Kabul Etti

Diyarbakır’ın kentsel sorunlarını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e götüren Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ikinci önemli görüşmeyi Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la yaptı. Başbakanlıkta yapılan görüşmede Baydemir kentin tıkanan projeleri konusunda sorun ve talepleri iletti.

Baydemir, Genel Sekreter Abdullah Sevinç, DİSKİ Genel Müdürü Fahrettin Çağdaş, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Murat Alökmen, Fen İşleri Daire Başkanı Bülent Uçan’la birlikte Başbakanlığa giderek Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la görüştü. Arınç’ın yanı sıra bakanlığın bazı ilgililerin bulunduğu görüşmede Baydemir bir sunum yaptı. “Diyarbakır’da Kentsel Hizmetler ve Aşılması Gereken Sorunlar” başlıklı bir rapor sunan Baydemir, tamamladıkları ve sürdürdükleri projeleri hakkında bilgilendirme yaptı. İmar ve kentleşme, su, kanal, ulaşım, yeşil alanlar gibi pek çok Baydemir, sunumunun ikinci bölümünde de hem Büyükşehir Belediyesi’nin hem de kenttin ihtiyaç duyduğu konuları içiren 30 başlık altında taleplerini dile getirdi.

‘KfW’nin vereceği hibeye onay verin’

Baydemir çözülmesini beklediğini ifade ettiği sorunların başında Diyarbakır Katı Atık Entegre Tesisi Projesi’nin “Kalkınma Bakanlığı’nın 2012 yatırım programına eklenmesi” ve projenin finansmanında Hazine’nin KfW’nin 5.76 milyon Avro hibe vermesinin onaylanması geliyor.

İmar planında “Kent Parkı” olarak yer alan ve Diyarbakır’ın akciğeri niteliğindeki Hazine ve Tarım Bakanlığı’na ait arazilerin “Kent Parkı” yapımı için Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisini de isteyen Baydemir, 1. Etabının yaptıkları Dicle Vadisi Projesi için de hem hazinenin hem de Dicle Üniversitesi’nin proje için arazilerini tahsis etmesini talep etti. Dicle Vadisi Projesi için DSİ’nin iki regülatörün yapılmasını isteyen Baydemir, hazine ve vakıf arazileri üzerindeki gecekondu mahallelerinde dönüşüm sağlanmasını ve ayrıca Bağlar için kentsel dönüşüm yapılmasını talep etti.

Kentin tarihi bölgesindeki Büyükşehir Belediyesi’nin renovasyon projelerinden söz eden Baydemir, 2012 yılında da İzzetpaşa Caddesi ve Çiftehan Sokak’ta renovasyon projesi uygulayacaklarını söyledi. Çiftehan  Sokak içindeki Çiftehan’ın Vakıflar tarafından kamulaştırılarak onarılmasını da isteyen Baydemir, Ulucami’nin etrafındaki yüksek katlı yapılar ile tüm anıtsal yapıların etrafındaki yüksek katlı yapıların kamulaştırılarak tarihi dokuya uyumlu hale getirilmesini talep etti. Ulucami önündeki Celal Güzelses Yer altı Çarşısı’nın da kamulaştırılmasını, buradaki Büyükşehir Belediyesi’ne ait 10 adet işyerinin de bila bedelle verileceğini ifade eden Baydemir, Suriçi’ndeki 345 adet sivil mimarı yapı örneklerinin onarılması için proje yapılmasını istedi.

‘2013 Diyarbakır Surları Yılı ilan edilmeli’

Surçi’ndeki 1531 adet yüksek katlı yapının Büyükşehir ve TOKİ ortak projesi ile tarihi dokuya uyumlu hale getirilmesi talebini de dile getiren Baydemir, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüşmesinde dile getirdiği Diyarbakır Surları’nın da Kültür Bakanlığı tarafından restore edilmesini istedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2013 yılını Diyarbakır Surları Yılı ilan etmesini ve bu konuda tanıtım çalışması yürütmesini isteyen Baydemir, yine Bakanlığın 2023 Turizm Stratejik Planı’ndaki Diyarbakır’a biçilen “geçiş yolu” rolünün değişmesini istedi. Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel zenginliğine dikkat çeken Baydemir, Plan’da Diyarbakır’ın “Kültür ve Marka Şehirler Listesi”ne alınmasını istedi. Turizm potansiyelinin geliştirilmesi için Otel yapımlarının teşvik edilmesini, Dicle Üniversitesi bünyesinde Turizm Meslek Yüksek Okulu ile Mimarlık Fakültesi bünyesinde Restorasyon Ana Bilim Dalı’nın açılmasını talep eden Baydemir, Benusen Vadisi’ndeki yaklaşık 1200 adet gecekondunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Büyükşehir ortak çalışması ile kamulaştırılarak peyzaj düzenlenmesinin yapılmasını istedi.

Uluslar arası sivil uçuşlara açık havaalanı

Diyarbakır’ın mevcut havaalanının 2011 yılında yaklaşık 1 milyon 700 bin yolcu tarafından kullanıldığına dikkat çeken Baydemir, kısa vadede mevcut havaalanının uluslar arası trafiğe açılmasını, orta vadede de Diyarbakır, Mardin, Batman üçgeninde uluslar arası uçuşlara açık sivil bir havaalanının yapılmasını dile getirdi.

Baydemir, Diyarbakır Çevre Yolu’nun 2. Etabının bir an önce bitirilmesini, 3. ve 4’üncü etapları olan Elazığ-Silvan ile  Silvan-Mardin bölümünün programa alınmasını ve yapılmasını, Urfa’ya kadar yapılan Otoyol güzergahının Diyarbakır’a ulaştırılmasını istedi. Hükümetin 2023 planında Hızlı Tren Projesi bulunduğunu ve bunun “hızlandırılmasını” da talep eden Baydemir, Diyarbakır’ın mevcut Tren İstasyonu’ndaki lojistik merkezin Organize Sanayi Bölgesi’ne yakın olan “Geyik ve Leylek İstasyonları”na taşınmasını istedi.

‘Tren yolunu şehiriçi ulaşımda kullanalım’

Diyarbakır Ulaşım Ana Planı’nda hafif raylı sistem öngörüldüğünü mevcut tren istasyonunun şehir için ulaşımda kullanılması önerisini de yapan Baydemir, yolcu potansiyelinin tren hattı güzergahında yoğunlaştığına dikkat çekti. Baydemir, bu uygulama ile kaynakların rantabl kullanılabileceğini vurguladı.

‘Elektrikteki yüzde 9.5’lik sübvansiyonu geri getirin’

DİSKİ’nin TEDAŞ ve DSİ’ye olan kimi borçlarının yasaya uygun olarak yapılandırılmayarak kimi faizler uygulandığını da ifade eden Baydemir, bu konuda yasaya uygun bir çözüm talep etti.

Diyarbakır’ın kalkınmada öncelikli bir il olmasına karşın TEDAŞ’ın Ekim 2011’de Büyükşehir Belediyesi ve DİSKİ’nin aydınlatma ve sudaki elektrik giderlerine uygulanan yüzde 9.5’lik sübvansiyonu kaldırdığını anlatan Baydemir, mevcut yüzde 9’luk zam ile birlikte elektrikte yüzde 18’in üzerinde bir maliyet artışının kendilerine yansıdığını ifade etti. Baydemir, “Kalkınmada öncelikli il olan Diyarbakır’ın su ve aydınlatmadaki elektrik giderlerinin Ekim 2011’den önceki gibi yüzde 9.5’lik sübvansiyonun uygulanmasının sağlanmasını” talep etti.

‘Tekel yerini DİSKİ’ye devredin’

Baydemir’in çözülmesini istediği konulardan biri de Diyarbakır Tekel İçki Fabrikası’nın yerinin DİSKİ’nin yaptığı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ne verilmesi oldu. Özelleştirme İdaresi’nin söz konusu arazi için 2.6 milyon TL rayiç koyduğunu ama daha sonra ihale ile 700 bin liraya sattığını anımsatan Baydemir, ihalenin iptali yönünde Sayıştay’a itirazda bulunduklarını hatırlattı. Baydemir, Dicle Nehri için hayati önemde bulunan arazinin kamu yararı gözeterek resen iptalini “bila bedelle” veya “emsal değer” üzerinden DİSKİ’ye devrini talep etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz