Avrupa Kültürel Miras Ödülü aldı

Diyarbakır’da Ermeni cemaatinin batı illerine göç etmesinden sonra harap durumda olan ancak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin de katkısıyla Surp Giragos Ermeni Kilisesi'ne Vakfı tarafından restore edilip 2011 yılında ibadete açılan Surp Giragos Ermeni Kilisesi'ne Avrupa'nın kültürel miras alanında en prestijli ödülü olarak bilinen 'Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü' verildi.

Avrupa Kültürel Miras Ödülü aldı

Diyarbakır'da bir dönem farklı din ve dilden bir çok medeniyetin bir arada yaşadığı kitaplara konu olan ve 'Gavur Mahallesi' olarak anılan Hançepek Mahallesi'nde bulunan Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra sivil toplum örgütlerinin de katkısıyla 2010 yılında restore edildikten sonra muhteşem görüntüsüyle tatilcilerin yanı sıra turistlerin ilgi odağı haline geldi.

"ATALARIMIZIN RUHLARINA OLAN BORCUMUZU ÖDEDİK"

Avrupa Kültür Mirası Ödülleri, 11 Haziran günü Oslo Belediye Binası'nda yapılacak ödül töreniyle sahiplerine verilecek. Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, 11 Haziran'da Oslo'da ödülü aldıktan sonra Diyarbakır'da da Eylül ayında Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde bir tören düzenleyeceklerini söyledi.

"ZAMANLAMA VE KARAR YERİNDE"                                         

Diyarbakır'ın tarihi, kültürü ve sosyal yapısıyla ilgili yazdığı kitaplarla tanınan ve Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nin restorasyon çalışmalarına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde danışman olarak çalışırken Vakıf ile Belediye arasındaki ilişkilerde öncülük eden ve restorasyona katkı sağlayan Diyarbakırlı yazar Şeyhmus Diken ise, kararın kendilerini çok sevindirdiğini bildirdi.

"ERMENİ DÜNYASI ÇOK ÖNEM VERİYOR"

Ermeni dünyasının Diyarbakır'daki Surp Giragos Ermeni Kilisesi'ne çok önem verdiğini de belirten Diken, "Bu ödül alınmadan önce ben Ermenistan'a, Avrupa'ya gittiğimde özellikle Ermeni dünyası Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nin restore edilerek Ermeniler'in ibadet ve hizmetine açılmasını çok çok önemsediklerini her fırsatta dile getiriyorlardı. Böyle bir ödülle bunun taçlandırılması eminim ki dünyada çok daha anlamlı ve değerli hale getirecektir. Diyarbakır, Haziran ayında UNESCO'nun Kültürel Miras'a surlarla ve Hevsel Bahçeleriyle aday olması anlamında dahada görünür kılacaktır diye düşünüyorum" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz