Barış misyonu

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde girişimleri sonucunda 850 kan davalı aileyi barıştırmasıyla tanınan ve 3 yıl önce hayatını kaybeden Sait Şanlı'nın ardından bu görevi iki oğlu üstlendi.

Barış misyonu

Bölgenin kanayan yarası olan kan davalarının sonlandırılması için büyük uğraş veren eski Kasaplar Odası Başkanı ve Liceliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sait Şanlı'nın ölümünden sonra bu önemli görev, çocuklarına kaldı.

"Barış elçisi" olarak tanınan Şanlı'nın ölümünden önce kurduğu ve içerisinde çocukları Metin ve İsmail'in yanı sıra imam, öğretim görevlisi ve kanaat önderlerinin de yer aldığı "Sait Şanlı Barış Komitesi", bölgedeki husumetli aileleri barıştırarak küskünlüklerin sona ermesini sağlıyor.

-3 yılda 137 aile barıştırıldı

Babalarından kalan "Barış elçiliği" görevini yürüten Metin Şanlı, çok önemli bir çalışma yaptıklarının farkında olduklarını belirtti. Komitede, bölgenin tanıdığı çok değerli şahsiyetlerin bulunduğunu anlatan Şanlı, şöyle dedi:

"Bize bırakılan, bir evlat için en büyük mirastır. Bütün halka mal olmuş bir şahsiyettir. Onun vefatından sonra bu misyona sahip çıkılması gerektiğine karar verdik. Bizimki siyaset üstü bir olay. Kan davalı bir aileye gittiğimizde zaten babamızın adı ve yaptığı hizmetler önümüze çıkıyor. Sait Şanlı Barış Komitesi, babam döneminde 850 kan davalı aileyi barıştırmıştı. Biz de 137 aileyi barıştırdık. Bizce asıl büyüklük, acısını yüreğine gömüp barış yapmaktır."

Son olarak Diyarbakır'da iki yıl önce Öğretmenevi'nde İbrahim Halil Şitil'in öldürülmesi sonucu Şitil ve Atabey aileleri arasında başlayan husumeti sonlandıran Sait Şanlı Barış Komitesi, tarafları, okunan dualar eşliğinde barıştırdı.

Kaynak: Diyarbakır Söz