Barış Ne Zaman Gelecek?

Sokağa çıkma yasağının dün Abdaldede, Alipaşa, Lalebey, Süleyman Nazif ve Ziya Gökalp mahallelerinde kazılan hendekler yüzünden genişletildiği ve 59’uncu gününde devam ettiği Sur ilçesinde iki gün önce sabah saatlerinde başlayan göç sürüyor.

Barış Ne Zaman Gelecek?

Diyarbakır’da 59 gündür sokağa çıkma yasağının devam ettiği merkez Sur ilçesinde yeni çukurların kazılması, barikatların kurulması ve sokaklara perdelerin asılmasının ardından yasak genişletilirken bu durumdan tedirgin olan halkın göçü tüm ilçeyi sardı.

Yoğun çatışma sesleri arasında, taşıyabilecekleri kadar eşya alan halk, Silahlı PKK’lı lar ve sokaklarda baştanbaşa asılan perdeler arasından kaçarak ilçeyi terk ediyor. İlçede giriş çıkışları tutan polis, içeriye araç girişini yasaklarken, vatandaşları da üst aramasına tabi tutuyor. Öte yandan ilçedeki yakınları için endişelenen halk Surların dibinde endişeli bir şekilde bekliyor.

İlçeden apar topar kaçan halk, alabildiği kadar eşyayı yüklenerek, Tarihi Diyarbakır Surları dibindeki çimenler üzerinde çaresizce beklerken, kendi memleketinde mülteci durumuna düşmenin verdiği psikoloji ile yaşadıklarının şokunu üzerinden atmaya çalışıyor.

Kurtardıkları eşyalarıyla birlikte surların dibinde bekleyen halkın çaresizliği yüz ifadelerine yansırken çocukların hiçbir şeyden habersiz anlamsızca etrafa bakması, görenlerin içini sızlatıyor. Sur içinde göç eden ismini vermek istemeyen bir vatandaş Hdp’ye olan isyanını şu sözlerle dile getirdi

“ALLAH BİZİM HAKKIMIZI HDP’YE VE OY VERENLERE BIRAKMASIN”

“Allah bu Müslüman halkın hakkını HDP’lilere bırakmasın, yazık değimli bize bu kış vakti eşyalarımızla sokaktayız, çoluk çocuklar dışarıda bunların ne hakkı var milleti bu hale sokuyorlar. Ben ne diyim şimdi onlara rabbim iyi etsin. Allah bizim hakkımızı HDP lilere bırakmasın, oy verenlere de bırakmasın oy verdiler bizi bu hale soktular. Bugün olan kime oluyor yine biz Kürt değimliyiz anam Kürt, babam kürt, evlatlarım Kürt, eşim Kürt. Kürt halkı perişan oluyor ”dedi.

 “ALLAH HAKKIMIZI SILHO’YA BIRAKMASIN”

İsmini vermek istemeyen Bir başka vatandaş ise “ Evimizden barkımızdan olduk bir canımız kalmış oda gider valla. Yani Allah hakkımı bırakmasın Sılho’ya bırakmasın. Allah belasını versin bu kadar dedi Kürt’üz mücadele ediyoruz neden bizden önce kaçıyor, neden o gelip bu rezillikte, barikatlarda kalmıyor ne oluyorsa yine biz Kürtlere ve Müslümanlara oluyor hani diyor biz Kürt’üz o zaman gelsin Kürtlüğünü savunsun milletini Kürtleri kandırıyorlar millet oylarını veriyor. Sen mecliste oturuyorsan sen adamsan git konuşmanla hakkınla adamlığını yap hakkını koru sen Molotof la halkını ezerek mi koruyorsun” dedi.

BARIŞ NE ZAMAN GELECEK?

Engelli bir vatandaş ise ”Burada biz perişan olmuşuz biz hepimiz kardeşiz ama birbirimizi öldürüyoruz bizde içlerinde kalmışız rezil olmuşuz. Eşyalarımız hepsi orada kaldı bu sur içi’nin durumu ne olacak Barış ne olacak ne zaman gelecek” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz