Biraz Huzur!

Sur ve Silvan ilçesi "sokağa çıkma" yasağıyla adeta hayalet kente dönerken, yasağın uygulandığı mahallelerde vatandaşlar, "Kimseye huzur kalmadı" diyerek, olaylara tepki gösterdi.

Biraz Huzur!

Diyarbakır'ın Merkez Suriçi ve Silvan ilçesinde önceki günden itibaren uygulanan sokağa çıkma yasağı dün akşam saat 1700'de sona erdi. Gün içerisinde yasağın uygulandığı mahallelerin çevresini barikatlarla kapatan polis ekipleri, çıkışlara izin verirken girişlere izin vermedi. Bu yüzden bölgeden ihtiyaçları için çıkan vatandaşlar, tekrar evlerine dönmek zorunda kaldı. Evlerine dönmek isteyen halk, gelişmelere tepki gösterirken, ""Allah aşkına biz nereye gidelim. Huzurumuz kalmadı" dedi.

GECE ÇIKAN OLAYLAR

Önceki gün Merkez Sur ve Silvan ilçelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi nedeniyle önceki gün öğlen saatlerinde kentin birçok bölgesinde çıkan olaylar, gece şiddetlendi. Merkez Bağlar ile Yenişehir ilçeleri olmak üzere, birçok yerde ortaya çıkan yüzleri maskeli gruplar, barikat kurdukları yolları trafiğe kapatarak, polise ses bombası, havai fişek, molotof ve taşlarla saldırdı. Polis de, göstericilere biber gazı ve tazyikli su ile müdahale ederken, Yenişehir ilçesine bağlı Seyrantepe semtinde yaşanan silahlı çatışma esnasında olayların ortasında kalan 4 kişi yaralandı. Yaralılar ambulanslarla Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alınırken, bir kişinin sağlık durumunun ağır olduğu öğrenildi. Olayların sürdüğü kentte, yer yer silah ve patlama sesleri duyulurken, polis ekipleri sıkı güvenlik önlemi aldı.

GÜNDÜZ SUR İLÇESİNDE

Diyarbakır Valiliği tarafından, Sur ilçesinde hendek kazıp barikatlar kurarak polis ekiplerine karşı silahlı eylem gerçekleştiren PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H’lilere yönelik gerçekleştirilen operasyonlar nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağı ikinci günün sonunda kaldırıldı.

VATANDAŞLAR GIDA YARDIMI YAPTI

Etrafı surlarla çevrili ilçenin giriş ve çıkışları polis ekipleri tarafından gün boyu tutulurken, ilçenin İskenderpaşa Mahallesi'ne bağlı ara sokaklar ise adeta hayalet kenti andırıyor. İlçede sabah saatlerinden sonra her hangi bir olay yaşanmazken, vatandaşlar Yenişehir ilçesinden Sur ilçesine geçişlerin yapılmaması için kurulan polis barikatlarından akrabalarına gıda malzemesi taşıdı. Diğer ilçelerde yaşayan vatandaşların da, Sur ilçesindeki yakınlarına gıda takviyesinde bulundu.

BANKALAR MÜŞTERİLERİ

Sokağa çıkma yasağının ikinci gününde manzaralar değişmezken, Sur ilçesinde tüm esnaf kepenk kapattı. İlçede bulunan bankalar da müşterilerinin mağduriyetini gidermek için mesaj yoluyla başka şubelere yönlendirdi. Sur ilçesinde 13 Eylül 2015 günü saat 05.00’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle ilçe genelinde hizmet veren özel ve kamu bankaları vatandaşlara bilgi mesajı atarak Yenişehir, Bağlar ve Kayapınar şubelerinden hizmet alabileceklerini duyurdu.

ELEKTRİK VERİLEMEDİ

İlçede çıkan çatışmalarda, çok sayıda elektrik trafosu ile iletim hattı yaşanan patlamalar sırasında ve kurşunlara hedefi olarak hasar gördü. DEDAŞ ekiplerinin, sokağa çıkma yasağı ve güvenlik sorunu nedeniyle giremediği bu mahallelerde onarım yapılamadığı için elektrik verilemiyor.

VATANDAŞLAR İLÇEDEN AYRILDI

Öte yandan, ilçede yaşanan olaylar nedeniyle bazı vatandaşların dışarı çıkmak için kontrol noktalarına gelerek aileleriyle birlikte yakınlarının yanına yerleşmek istediklerini bildirdi. Bir süre çıkışlarına izin verilmeyen vatandaşlar, daha sonra polis kontrolünde ilçeden ayrılarak, geçici olarak kentin diğer bölgelerindeki yakınlarının evlerine yerleşti.

DAĞKAPIDA TOPLANDILAR

Diyarbakır’da bir araya gelen ve aralarında HDP milletvekillerinin de bulunduğu bir grup öğlen saatlerinde, Sur ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağını protesto etti. Dağkapı Şeyh Sait Meydanı’nda toplanan kalabalık grup, slogan attı. Demokratik Bölgeler Partisi( DBP) Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek ve HDP Diyarbakır milletvekilleri, yasağın olduğu bölgeye giderek, güvenlik güçleriyle görüştü. Daha grubun olduğu alanda gazetecilere açıklamalarda bulunan DBP Eş Başkanı Ali Şimşek, Diyarbakır’ın ayakta olduğunu, yasağın kaldırılması için ısrarcı olduklarını söyledi.

YETKİLİLERLE GÖRÜŞME

Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: “Yasağın bir an önce kaldırılması konusunda biz emniyet yetkilileriyle bir görüşmede bulunduk. Bu konuda uzun bir tartışmamız oldu. Bize verilen bilgi önümüzdeki saatlerde bu kuşatmanın kaldırılacağı şeklindeydi. Ancak bizim talebimiz hemen kaldırılması gerektiği şeklindeydi. Onların da bize verdiği bilgi bunun akşama doğru kalkacağı şeklindeydi. Şu anda da karşıdan gelecek cevabı bekliyoruz.”

Güvenlik güçleri ise Sur ilçesinde çıkışları kapattı. Birçok polis aracı, her sokağın başında ve ilçenin girişinde bekletiliyor. Sokağa çıkma yasağının devam ettiği ilçede, tekerlekli bir sandalye üzerindeki bir vatandaşın hastaneye götürülmeye çalışıldığı görüldü.

VE YASAK KALDIRILDI

İl Valiliği tarafından ilçede uygulanan sokağa çıkma yasağı dün saat 17.00 itibariyle kaldırdı. Yasağın kaldırıldığını öğrenen bir grup, Balıkçılarbaşı semtinde toplandı. Aralarında HDP’li milletvekillerinin de bulunduğu grup, sloganlar eşliğinde şiddetli çatışmaların yaşandığı Hasırlı Mahallesi'ndeki Özgür Yurttaş Derneği’ne kadar yürüdü. Burada HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş bir konuşma yaptı. Grup basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı. Yasağın sona ermesi ile birlikte polis ekipleri de kurulan barikatları kaldırdı.

Kaynak: Diyarbakır Söz