Bölge tahliye edildi

Büyük tehdit oluşturan ve önceki günden buyana büyük kayma ve istinat duvarında çökme olan Aziziye Mahallesi dün akşam üstü, risk altındaki bölge tahliye edildi.

Bölge tahliye edildi

 Havaların yağışlı geçmesi ve uzun yıllardır güçlendirmenin yapılmadığı, Seyrantepe semtindeki Aziziye Mahallesindeki İstinat duvarı, büyük risk oluşturmaya başladı. Üç gün önce kaymanın yaşandığı istinat duvarı dün akşam büyük bir gürültüyle kısmen çöktü. Üç gün önce yaya trafiğine kapatılan Mahalle dün akşam meydana gelen çökme üzerine, tehdit altındaki evler Büyükşehir Belediyesi tarafından, tahliye edilmeye başlanırken, çökmede can ve mal kaybının olmadığı bildirildi.

İSTİNAT DUVARI ÇÖKTÜ                                       

Alınan bilgiye göre, Aziziye Mahallesi’nde risk oluşturduğu için iki hafta önce araç trafiğine kapatılan, üç gün önce de hareketlenme tespit edildiğinden dolayı Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı’nca yaya trafiğine kapatılan istinat duvarı, dün akşam saatlerinde büyük bir gürültüyle çöktü.  İstinat duvarındaki çökme nedeniyle büyük bir toprak kayması yaşanırken, şans eseri ölen ve yaralan olmadı.

BÖLGE TAHLİYE EDİLİYOR

Büyük bir tehdit oluşturan istinat duvarındaki çökme ve toprak kayması üzerine, bölgedeki yerleşim yerlerinin tahliye edilmesi yönünde Büyükşehir Beleriyesi karar aldı. Alınan karar ve meydana gelen çökme nedeniyle Yenişehir Belediyesi Eş Başkanları ve Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, olay yerine giderek incelemede bulundu.

18 YIL ÖNCE YAPILAN DUVAR

İstinat duvarı kontrollü olarak yıkılmaya başlanırken, çalışmalar hakkında bilgi alan Kışanak açıklama yaptı. Kışanak,  istinat duvarının 18 yıl önce yapıldığını, teknik bir takım yetersizliklerinin bulunduğunu, sonrasında yapılan yanlışlar nedeniyle yıkılma aşamasına geldiğini kaydetti. Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediyemizin gerekli bütün tedbirleri aldı. Tehlike arz eden bölümün boşaltılması yönünde tebligat yapıldı. Ailelerimizde konuşarak, ikna ederek boşaltma işlemi gerçekleştiriliyor. Kimsenin zarar görmeden, can ve mal kaybı yaşanmadan bu yıkımın gerçekleşmesini temin etmeye çalışıyor.”

TEHLİKENİN ORTADAN KALKMASI

Gerekli bütün tedbirlerin alındığını, 13 Mart’tan bu yana araç trafiğine, üç günden beri de duvar çevresinin yaya trafiğine de kapatıldığını bildiren Kışanak, “Evlerin tahliyesi bu akşam gerçekleşecek. Duvarla ilgili de kontrollü bir şekilde yıkımı gerçekleştirilerek, bütün tehlikenin ortadan kaldırılmasıyla ilgili tüm çalışmalar yapılacaktır.” dedi.

EVLERİN TAHLİYESİNE BAŞLANILDI

Mahalle sakinlerinden tehlike arz eden bölgelerde dolaşmamalarını, çocuklarını bu konuda kontrol etmelerini, alınan güvenlik tedbirlerine riayet etmelerini de isteyen Kışanak, şöyle konuştu: “Dikkatli olmaları ve herhangi bir olumsuzluğa sebebiyet verecek bir yaklaşım içinde olmamalarını kendilerinden bekliyoruz. Bütün tedbirler alınmıştır. Bu konuda alınması ve yapılması gereken adımlar konusunda her şey yapılıyor. Rahat olsunlar; ancak kendilerinin belirtilen hususlara uymasını bekliyoruz. Belediyemiz bütün birimleriyle buradadır. Gerekli tüm tedbirler alınmış, çalışmalar yürütülmüştür, yürütülmektedir. Halkımıza yaşanan bu durumdan dolayı geçmiş olsun diliyorum. 18 yıl önce yapılan bu iş biraz daha sağlam yapılmadığı için yıkılma aşamasına gelmiştir. Umarım sorunsuz, sıkıntısız bu işin üstesinden geleceğiz.”

UKOME KARAR ALMIŞTI

Konuya ilişkin Belediye'den yapılan açıklamaya göre, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), Seyrantepe TOKİ 2. Cadde ve Elazığ Bulvarı girişinden yaklaşık 200 metre içte yolun solunda bulunan istinad duvarının çevresinde güvenlik önlemlerini alarak 11 Mart tarihli kararıyla araç trafiğine kapatmıştı. UKOME,  “Aziziye Mahallesi’nde risk altındaki duvara yakın konutlar ve duvar bitişiğindeki beton direkler teknik inceleme ve çalışmaların yapılmasına engel teşkil etmekte olup duvarın çökme riskinden ötürü yolun trafiğe kapatılması” diyerek kararını kamuoyuna duyurmuştu. Gerekli çalışmaların yapılması içinde de toplu taşıma araçlarının güzergahlarını değiştirmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz