Büyük Kaçış!

9 gündür süren yasak 17 saatliğine kalktı, şiddet, terör ve çatışmaların Sur ilçesinde yarattığı tahribat "savaştan" beter bir tablo ortaya koyarken, görenler gözyaşlarını tutamıyor. İlçede dün binlerce kişi "arkasına bakmadan" göç eti.

Büyük Kaçış!

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nin 6 mahallesi ve 1 caddesinde 2 Aralık günü saat 05.00'de cadde ve sokaklara "Öz yönetim" adı altında örgüt militanlarının kazdığı hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve dağ kadrosundan gelenlerin de bulunduğu PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasak kaymakamlık tarafından dün saat 23.00'den itibaren kaldırılmasının ardından Sur'da yaşanan çatışmalar sırasında meydana gelen hasar dün ortaya çıkarken, akşam saatlerinde ikinci bir emirle, sokağa çıkma yasağı yeniden ilan edildi.

OKULLAR TAMAMEN YANMIŞ

Geçen pazartesi günü Diyarbakır Valiliği'nin, PKK'l militanların yaktığını açıkladığı kentteki ilk Osmanlı eseri olan Fatihpaşa Mahallesi'ndeki Kurşunlu Cami ile Cumhuriyet, Süleyman Nazif, Mardinkapı İlkokulları ile Yavuz Selim Ortaokulu'ndaki yangınların büyük hasara neden olduğu ortaya çıktı.

SAVAŞTAN ÇIKMIŞ GİBİ

Fatihpaşa Mahallesi'ndeki onlarca ev ve işyerinin çatışmalar sırasında isabet eden mermilerle harabeye dönerken, sokaklardaki hendek ve barikatlar ile helikopterlerin üstten geçerken aşağıdaki örgüt militanların görülmesini engellemek için PKK'lıların sokakları kapattıkları siyah ve beyaz perdeler dikkat çekti. Çatışmalar sırasında bombalardan su şebekesindeki patlaklar nedeniyle bir çok sokak adeta göle dönüştü. Çok katlı binaların özellikle üst katlarındaki büyük tahribatlar ise ilçede yaşananları gözler önüne serdi.

EVLERİN HALİ GÖZYAŞARTI

Baskı ve tehditle vatandaşların ev ve iş yerlerinin anahtarlarına el koyan örgüt mensuplarının, karargah gibi kullandıkları ev ve iş yerlerinin duvarlarında rahat geçiş yapmak ve güvenlik güçlerine saldırıda bulunmak amacıyla delikler açtıkları belirlendi. Açılan hendekler, kurulan barikatlar ve patlatılan bombalar sonucu cadde ve sokaklardaki alt yapı şebekesi zarar gördü. Su şebeke borularının patlaması nedeniyle cadde ve sokaklarda su baskınları yaşandı. İlçedeki tarihi Nasuh Paşa Camii de sular altında kaldı.

KADINLARIN TEPKİSİ BÜYÜK

Yasağın ardından cadde ve sokaklara çıkan kadınlar, gördükleri manzara karşısında dehşete düşerek gözyaşlarına hakim olamadı. Fatih Paşa Mahallesindeki Sur 13 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'ne de saldıran militanlar, merkezi kullanılmaz hale getirdi.  Saldırılar sırasında bazı araçlar da zarar gördü. Yasağın sona ermesinin ardından bazı iş yerleri açıldı. Çok sayıda vatandaş da fırınlara akın ederek, ekmek aldı. Terör saldırıları nedeniyle evlerini geride bırakarak ilçeyi terk eden ve yasağın ardından evlerine dönen kimi vatandaşlar, evlerinde yaşanan tahribat nedeniyle gözyaşı döktü. Çöplerin toplanmaması nedeniyle cadde ve sokaklarda çöp yığınları oluştu.

VATANDAŞ VE ESNAF TEPKİLİ

İlçedeki vatandaşlardan Muharrem K, örgütün saldırılarından dolayı halkın mağdur olduğunu belirtti. Yasağın ilk günlerinde güvenlik gerekçesiyle sokağa çıkamadıklarını dile getiren Muharrem K, güvenli olduktan sonra ailesiyle ilçe dışına çıktıklarını söyledi. Muharrem K, şöyle devam etti:  "Önümüzde kış var, mağdur olduk. Bir an önce bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Kurşunlu Camii tarihi bir camidir, Allah'ın evini de yaktılar. Keşke tüm evlerimiz yansaydı ama Allah'ın evi yanmasaydı. Burada kimsenin güvencesi yoktur, her an her şey olabilir. Bunların kimseye faydası yok, halkı düşünsünler. Burası hepimize yeter. Kim nasıl istiyorsa yaşasın. Kimse kimseye bir şey diyemez."

Yaşar B. de ilçede yaşadığını, 9 gündür evlerinde mahsur kaldıklarını belirterek, "Olaylar canımıza artık tak etti, artık rica ediyoruz bu meseleye çözüm bulsunlar. Evlerimizin içine hasardan dolayı giremiyoruz. Burada yaşayan insanlar ekmeğe muhtaç. Mağdur olduk, yetkililerden yardım bekliyoruz" dedi.

BORÇ GIRTLAĞA KADAR DAYANDI

Esnaf Ahmet G. ise uzun süredir iş yerini açamadığını, iş yerinde çalışan 10 kişi ile mağdur olduklarını anlatarak, aylık 2 bin lira olan kirayı bile çıkaramadıklarını belirtti. "Cepten yiyoruz, dayanacak gücümüz kalmadı. Olayların son bulmasını istiyoruz. Burada olaylar olursa alışveriş yapmaya kimse gelmeyecek, şehrin en işlek noktasında olan dükkanımız hiç iş yapmıyor" diyen Ahmet G, yaşanan olaylardan dolayı endişeli olduklarını aktardı.

İş yerini boşaltan Sıtkı T. de "Olayların ne kadar süreceği belli değil. Eşyalarımız burada kalırsa olaylar nedeniyle zarar görebilir. İş yapamadığımız için zararımız çok büyük oldu, en azından sermayemizi kurtaralım. Buralara bir an önce huzur gelsin" diye konuştu.

BARİKATTA PKK'DAN MANKENLİ TUZAK

PKK'lı militanlar bazı barikatlara kadın elbisesi giydirilen cansız mankenler koydukları dikkati çekti. Barikatta nöbet tutan biri varmış görüntüsü verilen ve elinde kameralarda kullanılan monopot bulunan cansız mankenin güvenlik güçlerini yanıltmaya dönük olduğu belirtildi. Uzaktan bakıldığında cansız manken silahlı PKK'lı gibi görünmesi dikkati çekti.

EŞYASINI KAPAN EVİNİ TERK ETTİ

Sokağa çıkma yasağının kalkmasından ardından Sur'da sabahın ilk ışıklarıyla birlikte evlerinden dışarı çıkan bir çok kişi, ilçe dışından gelen yakınlarının da yardımıyla yanlarına alabildikleri eşyalarıyla evlerini terk etmeye başladı.

Bazılarında tüneller açılan evlerinin büyük bölümünün tahrip olduğunu ve oturamayacak durumda olduğunu söyleyen vatandaşlar, "Çatışmalar yüzünden günlerdir dışarı çıkamadık. Su ve gıda sıkıntısı çektik. Çatışmalar yüzünden evlerimiz tamamen tahrip oldu ve oturulacak gibi de değil artık" dedi.

İLÇEDE BÜYÜK GÖÇ YAŞANIYOR

Bu nedenle evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını anlatan bir çok kişi, çatışmaların yeniden başlamasından korktuklarını, sokaklara hendek ve barikatlardan araç giremediği için yanlarına birkaç eşya alabildiklerini anlattı. İlçeden ayrılanlar, kentin diğer semtlerindeki akrabalarının yanına sığınacaklarını, sonra da başka ev kiralayacaklarını ve güvenlik ortamı sağlanınca Sur İlçesi'ne dönmeyi düşündüklerini söyledi.

YAŞADIĞIMIZ YERLERİ TERK EDİYORUZ

A.Ç, olaylar nedeniyle büyük mağduriyet yaşadıklarını söyledi. 8 çocuğuyla soğuk havada yollara düştüğünü ifade eden A.Ç, eşyalarını sırtlarında taşıdıklarını anlattı. İnsanların yaşlı, çocuk ve hastalarını da yanlarına alarak sığınacakları güvenli bir ev aradığını dile getiren Çam, "Olaylar nedeniyle yaşadığımız yeri terk etmek zorunda kaldık. Göçebe hayat yaşıyoruz. Umarız en kısa sürede buralara yeniden huzur gelir" dedi.

CAN GÜVENLİĞİ NEDENİYLE

S.Ç ise ilçe halkının zor günler geçirdiğini vurguladı. "PKK buraya girdi ve çatışmalar nedeniyle ilçemizden çıkıyoruz. Can güvenliği korkusuyla evimizden ayrılmak zorundayız. 2-3 aile bir evde kalacağız" ifadelerini kullanan S.Ç, sırtlarına yükledikleri eşyalarla çaresizce evlerinden ayrıldıklarını kaydetti. İlçeden ayrılan akrabalarına de destek olmaya çalıştıklarına işaret eden S.Ç, ev kiralama imkanı olmayanların yakınlarının yanına yerleştiğini belirtti. S.Ç, ilçenin yaşanmaz bir hale geldiğine dikkati çekerek, can güvenliğinden endişe duyan herkesin göç ettiğini sözlerine ekledi.

KONTROLLER SÜRÜYOR

Sur Kaymakamlığı tarafından yasağın kaldırıldığının açıklanmasına rağmen, esnafın büyük bölümü tekrar çatışma çıkmasından korktukları için işyerlerini açmadı. Sur merkezine araçların girişine de güvenlik güçleri tarafından izin verilmiyor. Günler sonra akrabalarından haber alabilmek için gelenler de polisin kontrolünün ardından ilçeye girebildi.

YENİDEN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Sur Kaymakamlığı, ilçede dün saat 16.00'dan itibaren ikinci bir duyuruya kadar yeniden sokağa çıkma yasağı getirildiğini açıkladı. 

Kaynak: Diyarbakır Söz