Diş hastanesine torpilli ebe atandı

“Sağlık skandallarıyla nam yapan Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinden bu kez torpille ebe R.T Diş Hastanesine hemşire kadrosuyla atandı. Atamanın döner sermaye rantının elde edilmesi olduğu ifade edilirken, Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise torpilli atamanın normal olduğunu savundu.

Diş hastanesine torpilli ebe atandı

DİYARBAKIR(SÖZ)-Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü ve bağlı hastaneler de ‘neler oluyor’ dedirten skandal sağlık hizmeti ve uygulamaları hız kesmiyor. Yolsuzluk, usulsüzlük, rüşvet karşılığı sağlık raporu verilmesi, geçici idareci atamalarıyla kurumlarda oluşturulmak istenilen vesayetçi sisteme bu kez, ebe ataması eklendi. Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları hastanesinde görev yapan Ebe R.T isimli bayan, torpille Diş Hastanesi’ne atandı. Sağlık camiasında “nasıl olur” dedirten atamanın yüksek ödenen döner sermaye rantından faydalanmaya yönelik olduğu bildirilirken, İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise, atamanın normal olduğunu savundu.
POLİTİZE OLMUŞ KURUM
Yaklaşık bir yıla aşkındır, geçici görevlendirilen hekimler tarafından Başhekim sıfatıyla yönetilen skandal uygulamaların adeta membası haline gelen Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile bağlı birimlerde, keyfi uygulamalar hız kesmiyor. Halen, ihale, hizmet alımı başta olmak üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında, sağlık raporlarıyla ilgili yürütülen onlarca soruşturma dosyasına sahip Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, idareciler kendi yakınlarına farklı alanlarda “etik, ahlaki ve mevzuata uymayan” işlemlerle, atamaları yapılarak kazanç sağlıyorlar.
KADRO DIŞI ATAMALAR
Özellikle, sağlık hizmetlerinin hayat damarı olarak görülen hemşire, ebe anestezi teknikerleri gibi sahada çalışması gereken, yardımcı sağlık personelleri İl Sağlık Müdürlüğü, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Dış Hastanesi’ndeki bazı idareciler tarafından kollanarak, alan dışı idari birimlerde görevlendiriliyorlar.
Skandal uygulamalara son iki atama örnek gösterildi. Mevcut Hastanenin müdür yardımcısı Dış Hastanesinde Laboratuvar merkezi olmamasına rağmen, buradaki yüksek ödenen döner sermayeden faydalanması için kadro dışı, buraya geçici görevlendirdiği ortaya çıktı.
SAĞLIK CAMİASI HUZURSUZ
Sağlık camiasında ve hastane çalışanları arasında büyük tepkiye yol açan kurumsal politize olmuşluk ile idarecilerin keyfi tutum ve adam kayırma işlemleri, tüm şikayetlere rağmen çözüm üretilmemesi, dikkat çekiyor. Sağlık çalışanları mevcut ebenin Diş Hastanesinde nasıl bir doğum vakasına gireceği merak konusu olduğunu ifade ederken Diyarbakır daki referansları olmayan, sahada ter döken personellerin iş barışını alenen bozduğu trajikomik hadiselerin yaratacağı çiftçe standart uygulamaları, yetkililer ne zaman görecek diye soruyor?
BAKANLIK MÜFETTİŞLERİ
Sağlık bakanlığı tarafından görevlendirilen müfettişler tarafından, hastanede yapılan ihaleler başta olmak üzere, haksız yere ödememelerin soruşturmaları sonuçlanmazken, benzer olayların yaşanıyor olması, kurumun politize olmuşlukta vardığı noktayı gözler önüne seriyor. Sağlık çalışanları, “enflasyondan kaynaklı zor günler geçirdiğimiz bu günlerde yine bütün bakanlıklarda Tasarruf Tedbirlerine gidilmişken binlerce personelleri olan Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünde Devletin paralarıyla kimler ne için mutlu edilmeye çalışılıyor o da ayrı bir merak konusu…” diyerek, tepkilerini dile getirdi.
ATAMALARI SAVUNDULAR
Öte yandan torpilli atamalara karşı yerel gazetecilerin bu minvaldeki sorularını yanıtlayan Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise, ebe ve hemşirelerin görev yapmasında bir engel olmadığını iddia ederek, “Çalışma hakları var. Atanmasıyla ilgili bir sıkıntı yok. Ağız diş sağlığı merkezi ve hastanesi bir birinden ayrı şeylerdir. Atanan kişinin ebe veya hemşire olmasında bir behis yok. Daha öncede benzer görevlendirmeler yapılmış” ifadeleriyle, yapılan atamaları savundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler