Diyarbakır Aşefçiler’deki ağır hasarlı bina yıkılacak mı?

Diyarbakır’ın en eski çarşılarından olan Aşefçiler Çarşısında depremde ağır hasar alan Bitmez Apartmanının yıkımı için esnafa tebligat yapılırken, dar olan sokağa iş makinelerin girmesinin zor olması ve yıkımın uzun süreceğinden korkan çevre sakinleri çarşının uzun süre hizmet verememesinden endişe duyuyor.

Diyarbakır Aşefçiler’deki ağır hasarlı bina yıkılacak mı?

Diyarbakır’da 6 Şubat Depreminde ağır hasar alan binaların yıkımı sürüyor. Ancak tarihi Sur ilçesinde yıkılması gereken binalar genellikle dar ve işlek yerlerde yer aldığı için işler ağır ilerliyor.

TAHLİYE İÇİN ESNAFLARA TEBLİGAT YAPILDI

Kentin en eski doğal çarşılarından olan Aşefçiler çarşısı içinde yer alan 6 katlı, 20 daireli ve 14 dükkanı bünyesinde barındıran Bitmez Apartmanının yıkımı için esnaflara son kez tahliye için tebligat yapıldı. ancak ramazan ayının gelmesi ile çarşıda ekonomik hareketliliğin artacağı için esnaf, bir kısım esnaf yıkımın bayramdan sonraya ertelenmesini istiyor.

ESNAF ÇARŞININ UZUN SÜRE KAPALI KALMASINDAN KORKU DUYUYOR

Her gün binlerce kişinin alışveriş yapmak için tercih ettiği çarşıların başına gelen Aşefçiler’de, sokağın dar olması, daireleri boşaltılan ancak dükkanlarının hala hizmet verdiği Bitmez Apartmanının yıkımını zorlaştırıyor. İş makinelerinin girmesinin zor olması nedeniyle yıkımın el yordamıyla yapılacağını öngören esnaf, çarşının uzun süre kapalı kalmasından korkuyor.

Bölgede uzun yıllardır esnaf olan Ali Bingöl, yetkilerden binanın yıkılmasından sonra aynı yerde yeniden iş yerleri yapılmasını istediklerini söyledi.

“BİR SENEDİR BURASI SÜRÜNCEMEDE”

Bir yıldır binanının yıkımının sürüncemede kaldığını kaydeden Bingöl, “43 yıldır bu çarşıda esnafım. Yıkılacak olan Bitmez Apartmanının altında dükkanım var. Gördüğünüz bu çarşı Diyarbakır’ın kalabalık alışveriş merkezlerinden biridir. Diyarbakır’ın en güzel, en işlek ve ucuz alışveriş sokağıdır. Esnaflarımız burada birlik, beraberlik ve saygı içerisinde çalışıyorlar. 6 şubat depreminde bitmez Apartmanı ağır hasar gördü. Görevliler burası için çok defa gidip geldiler. En son binanın ağır hasarlı olduğuna karar verdiler. Yetkililer şimdide binanın boşaltılması için bize tebliğde bulundular, çıkmamızı istiyorlar. Bir senedir burası sürüncemede. Bize çıkın diyorlar ancak binanın yıkımı için herhangi bir şey yapmıyorlar. Bizde şuan mağduruz. Sokağın kapatılarak, binanın bir an çabucak yıkılmasını ve yerine yeni iş yeri yapılmasını istiyoruz” dedi.

“BİNA TEHLİKE ARZ EDİYOR”

Çarşıdaki esnaflardan Hasan Temel ise,  sokağı n ve çarşının önemine dikkati çekerek,“Tarihi deva hamamının da olduğu bu sokakta esnafım. 25 yıldır burada esnaflık yapıyorum. Ağır hasarlı bina yılmadığı için burası metruk halde. Bali ve tiner çekenler buraya gelebilirler, tehlike arz ediyor. Devletimiz bu binayı eğer yıkacaksa hemen yıksın ve burada yeniden işyerleri yapılmasını istiyoruz. Çünkü burası tarihi bir çarşı. Her gün buradan binlerce insan gelip geçtiği ve alışveriş yaptığı bir yerdir. Devletimizden bir an önce bu soruna bir çözüm getirmesini istiyoruz” diye konuştu.

“ESNAF OLARAK BU BORCUN ALTINDA KALIRIZ”

Ahmet Tahir Turhan isimli esnafta, “Binanın yıkımının ertelenmesini istiyoruz. Önümüz ramazan ve ardından bayram geliyor. Bayram ağzı bu iş olmaz hepimiz mağdur duruma düşeriz.  Bütün esnaf borç ederek bayram için mal aldı. Esnaf olarak bu borcun altında kalırız, malımızı satamayız. Bayramı geçirdikten sonra yıkıma başlasalar bizim için daha iyi olur” şeklinde konuştu.

Çarşının kadın olan esnaflarından Vezire Tırak da, şöyle konuştu:

“Bu çarşıda kiradayım. Hepimiz bu bina yıkılırsa mağdur olacağız bayram ağzı. O yüzden binanın yıkımına bayramdan sonra başlanmasını yetkililerden istiyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz