DİYARBAKIR PİRİNCİ TESCİLLENDİ

Diyarbakır'da yöreye özgü karpuz, burma kadayıf ve örgü peynirin ardından pirince gelen "tescil" üretici ve yetkilileri sevindirdi.

DİYARBAKIR PİRİNCİ TESCİLLENDİ

Geçmişte ağırlığı nedeniyle develerle taşınıp kılıçlarla kesilen, Dicle Nehri vadisindeki çakıllı ve kumlu arazide güvercin gübresi verilerek yetiştirilen Diyarbakır karpuzu yanında yüzyıllık lezzeti, sütlü, fıstıklı, cevizli, kaymaklı, peynirli, burma, düz, çubuk çeşitleriyle sunulan burma kadayıf ve örgü peynirin ardından Karacadağ pirincinin de tescillenmesi için 2010 yılında yapılan başvuru sonuçlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Dicle Üniversitesi iş birliğiyle, Valiliğin başvurusu sonucu Karacadağ pirinci de Türk Patent ve Marka Kurumunca Diyarbakır'ın dördüncü ürünü olarak tescile kavuştu.

Karacadağ eteklerinde doğal kaynak suyu ile yetiştirilen rengi, aroması ve lezzetiyle damak tadına hitap eden Karacadağ pirincinin tescillenmesi kentte sevinçle karşılandı. Tescil ile üreticiler pirince talebin artmasını beklerken farklı pirinç çeşitlerinin Karacadağ ismiyle piyasada satılmasının önüne geçilecek olmasından memnuniyet duyuyor.

Tarihi ve kültürel hazinesinin yanı sıra yöreye özgü ürünleriyle de iddialı olan Diyarbakır'da, başvurusu yapılan, ipek, ipek puşi, bazalt taşı, ciğer kebabı ve perdeli ciğerin de tescillenmesi bekleniyor.

Kaynak: AJANSLAR