Diyarbakır’da “Anadilimi Seçiyorum” stantları kuruldu

HÜDA PAR Diyarbakır Gençlik Kolları, “Anadilimi Seçiyorum” kampanyası kapsamında şehrin çeşitli noktalarına stant kurdu.

Diyarbakır’da “Anadilimi Seçiyorum” stantları kuruldu

Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı 2024-2025 eğitim-öğretim yılında orta dereceli okullarda (5, 6, 7 ve 8. Sınıflar) Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında, Kurmanci ve Zazakî, seçmeli dersler arasında yer alıyor. Okullarda en az 10 öğrencinin aynı dersi seçmesi durumunda ilgili seçmeli ders okutulabilecek.

HÜDA PAR Diyarbakır Gençlik Kolları tarafından düzenlenen etkinlik, şehirdeki vatandaşlara Kurmanci ve Zazakî anadil konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Çocukların anadillerinden uzak bir şekilde büyüdüklerini söyleyen HÜDA PAR Diyarbakır Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Selahattin Güler hem ecdatlarından hem kültürlerinden hem de adetlerinden uzaklaştıklarının altını çizdi.

Açılmış olan stantlardan sonra halkı daha da bilinçlendirmek adına el broşürleri de dağıtacaklarını belirten Güler, ailelere çocuklarının anadil derslerini seçmeleri çağrısında bulundu.

“ÇOCUKLAR DİLLERİNDEN UZAK BİR ŞEKİLDE BÜYÜDÜ”

Gerçekleştirilen kampanya kapsamında konu ile ilgili açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Diyarbakır Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Selahattin Güler,

“Kürtler dillerinden uzaklaştırılmışlar, şu ana kadar dilimizde eğitim yoktur. Eğitimin olmaması halkımızın dilinden uzaklaşmasına sebep oldu, dillerini unuttular. Tabii eğitimin olmaması bunun tek sebebi değildir.

Aynı şekilde kemalist rejimin baskıları da onların dillerinden uzaklaşmasına sebep oldu. Şu anda seçmeli derslerin seçme dönemi başlamıştır. HÜDA PAR olarak bu konuda halkımızı bilinçlendirip seçmeli dersler arasında anadillerini seçmelerini istedik.

Çocuklarımız, anadillerinden uzak bir şekilde büyüyorlar. Çocuklar dillerinden uzak bir şekilde büyüdükleri için hem ecdatlarından hem kültürlerinden hem de adetlerinden uzaklaşıyorlar.

HÜDA PAR Diyarbakır Gençlik Kolları Başkalığı olarak bu konuda çalışmalarımız var. Şu anda buraya bir stant kurmuşuz. Daha önce şehrin farklı noktalarına pankartlar asmıştık. Stanttan sonra broşür dağıtma çalışmamız da olacaktır. Halkımızı bu konuda bilinçlendirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

ilkha

Kaynak: Diyarbakır Söz