Diyarbakır’da El sanatı günden güne yok mu oluyor?

Diyarbakır'ın el sanatları içerisinde kuyumculuk, ipekçilik, bakırcılık önde gelmektedir. Diyarbakır el sanatları, I. Dünya Savaşı'na kadar çok ileri bir düzeydeydi. Fakat günümüzde günden güne azalma görünüyor.

Diyarbakır’da El sanatı günden güne yok mu oluyor?

Diyarbakır'da 17 ilçenin halk eğitimi merkezlerin de el sanatları sergisi bulunmaktadır.

Eskisi kadar olmamakla birlikte günümüzde önemini koruyan bu el sanatlarında hasır bilezik, kişmiş gerdanlık, gümüş işlemeli nalın ve çekmeceler Diyarbakır'ın kuyumcularının beğenilen ürünleri arasındadır. Köylerde el dokumacılığı ve halı, kilim üretimi de yapılmaktadır.

Diyarbakır başta Türkiye olmak üzere Dünyada el sanatlarında çok önemli yer yere sahiptir. Örneğin Konya'daki Mevlana türbesinin ikinci kapısı, Bağdat'taki İmam-ı Azam türbesinin altın ve gümüş işlemeli kapısı ile avize, şamdan ve kandilleri Diyarbakır'da yapılmıştır.

Diyarbakır'da Geleneksel el sanatları içerisinde kuyumculuk, ipekçilik ve bakırcılık önde gelmektedir.

İpek böcekçiliği Merkez, Kulp, Silvan ve Lice ilçelerinde yapılmaktadır. İpekli kumaşları, mendilleri poşuları ile ünlü ilde üretim eskiye göre oldukça azdır. Fakat anımsanmayacak kadar var.

Toprak işleri, saraçlık, keçecilik, kilim, cicim, heybe gibi dokumacılık, işlemeli peşkir, peştamal, namaz örtüsü yapımı, el dokuması halıcılık, ildeki diğer önemli el sanatlarıdır.

DİYARBAKIR'DA EL SANATLARI NELERDİR?

Diyarbakır'ın El Sanatları;

Bakırcılık; Bakır işlemeciliği Diyarbakır'ın dünyaya armağanıdır.

Çinicilik; Diyarbakır'daki önemli geleneksel sanatlar arasındadır.

Diyarbakır Pamuğu; Türkiye'nin pamuk üretiminin %10'nu Diyarbakır'da yapılmaktadır.

Kuyumculuk; Diyarbakır Hasır bileziği sadece Türkiye'ye değil dünyaya mal olmuştur.

İpekçilik,

Tesbihcilik,

Taş İşçiliği,

Puşi,

GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARI

Halıcılık, kilimcilik, ebru, sumak, kumaş dokumacılığı, yazmacılık, çinicilik, seramik-çömlek yapımcılığı, işlemecilik, oya yapımcılığı, deri işçiliği, müzik aletleri yapımcılığı, taş işçiliği, bakırcılık, sepetçilik, semercilik, maden işçiliği, keçe yapımcılığı, örmecilik, ahşap ve ağaç.

Haber: Filiz YAŞA

Redaktör: Nazime Aslı ÇAVLAN 

Kaynak: Diyarbakır Söz