Diyarbakır'da Sağlık Turizm Çalıştayı

DTSO, Mezopotamya 1'inci Uluslararası Sağlık Turizm Çatıştayı düzenledi.

Diyarbakır'da Sağlık Turizm Çalıştayı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), kentteki bir otelde Mezopotamya 1'inci Uluslararası Sağlık Turizm Çalıştayı düzenledi. Aynı zamanda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı olan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Uluslararası Sağlık Hizmetleri (USHAŞ) Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Irak Federe Kürdistan Bölgesi (IKB) Sağlık Bakanlığı'ndan Mazın Abdulrahman Hajy da çalıştaya katıldı.

KAYA, BARIŞA İŞARET ETTİ

Çalıştayda konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır’ın hem sağlık hem de ticaret anlamında bölgede güçlü atılım yapması gerektiğini belirtti. Kaya, “Suriye, İran ve Irak gibi ülkeleri kapsayan coğrafyada barışın sağlanması ticaretin gelişmesinin en önemli etkenlerden biri olacaktır” dedi.

Irak Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanlığı adına konuşan Mazın Abdulrahman Hajy ise, çalıştaydan memnun olduklarını belirterek, iki ülke arasında sağlık alanında yapılacak çalışmalarının devam edeceğini vurguladı.

VALİ’DEN 'KÜRT BÖLGESİ' TANIMI

Ardından konuşan Vali Karaloğlu'nun Federe Kürdistan Bölgesi'ni “Irak’ın kuzeyinde oluşmuş olan Kürt yönetim bölgesi” şeklinde tanımlaması dikkati çekti. Karaloğlu, şunları söyledi: “Son 10 yıllık sağlık alanındaki kalkınma planında Türkiye 10 milyar dolar hedefini koydu. Sağlık turizmi en gelişmiş turizmimiz. Bizim en yakın komşumuz Irak’tır, Irak’ın kuzeyinde oluşmuş olan Kürt yönetim bölgesidir. Bu sağlık hizmetini onlarla paylaşalım. Habur gümrük kapısı bizim için çok önemli bir nokta. Bu Çalıştay’ın başlamasına neden olan çıkışta oradan. Onun için bizim gümrük kapısında özel bir sistem oluşturmamız gerekiyor. Sağlık turizmi için gelenlere özel hatlar oluşturmamız gerekiyor. Bu çalıştayda bunun için çalışalım ve bir çözüme bağlayalım."

Çalıştay basına kapalı şekilde devam etti. 

Kaynak: Diyarbakır Söz