Diyarbakır’da TYP başvuruları ne zaman başlıyor?

Diyarbakır Valiliği TYP başvurularına ilişkin açıklamada bulundu.

Diyarbakır’da TYP başvuruları  ne zaman başlıyor?

Diyarbakır Valiliği TYP başvurularına ilişkin yaptığı duyuruda, yeni programın 01.03.2024 tarihinde başlayıp 30.08.2024 tarihinde sonlanacağını açıkladı.

Valilik 1 Mart’ta başlayıp 30 Ağustos’ta sonlanacak yeni Toplum Yararına Program (TYP) başvuru sonuçlarının ise 27 Şubat’ta açıklanacağını belirtti.

17 ŞUBATA KADAR SÜRECEK

13 Şubat’ta başlayan başvurular 17 Şubat’a kadar sürecek.

Valilikten yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi:

“Çalışma ve İş Kurumu Diyarbakır İl Müdürlüğünce, İl Göç İdaresi Müdürlüğü ile Toplum Yararına Program Yönetmeliğinin Geçici 5. maddesine istinaden 5 katılımcı kontenjanı için 01.03.2024 tarihinde başlayıp 30.08.2024 tarihinde sonlanacak şekilde TYP açılacaktır.

TYP’lere başvurular 13.02.2024 Salı günü başlayıp, 17.09.2024 Cumartesi günü sona erecek şekilde 5 gün olacaktır.”

Başvuru şekli ve seçim yöntemine ilişkin de Valilik ilanında şu ifadeler yer aldı:

“Başvurular Kuruma gelmeden E-Devlet üzerinden, ALO 170 üzerinden ya da https://esube.iskur.gov.tr/ internet adresi üzerinden T.C. kimlik numarası ve şifre kullanılarak yapılacaktır.

İlimize bağlı Merkez (Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir) ilçeleri nezdinde açılan ve 13.02.2024-17.02.2024 tarihleri arasında başvurusu alınacak TYP’lere 18 yaş üstü vatandaşlarımız başvuru yapabilecek ve erkek başvuru sahipleri için 35 yaşını doldurma koşulu aranmayacaktır.

TYP yönetmeliğinin 8. Maddesine istinaden yapılacak SGK sorguları esnasında 4/a, 4/c sigortalılığı bulunan, emeklilik kaydı bulunan ve vergi mükellefiyeti bulunan kişiler katılımcı olarak seçilse dahi TYP’den yararlanamaz.

TYP Yönetmeliğinin 10. ve Geçici 2. Maddeleri uyarınca TYP’lerden 27.09. 2017 tarihinden sonra azami 270 gün ve üstünde yararlananlar TYP’lere başvuramaz, katılımcı olarak seçilemez. Bu süreyi mevcut TYP’lerde tamamlayanların programla ilişikleri kesilir.

TYP’ye müracaat edenler başvuru süresi içerisinde başvurularını iptal edebilecektir. İptal işlemi kişinin internet üzerinden sisteme kendi şifresiyle girmesi ile mümkün olacaktır.

TYP’lere; Adres Kayıt Sisteminde (AKS) aynı hanede oturan kişilerden başvuru şartlarını taşıyan herkes başvuru yapabilecek, daha önceki projelerde çalışan hanehalkı da dahil olmak üzere ancak bir kişi katılımcı olarak belirlenecektir.  Aynı haneden başvuru yapan kişilerin başvuru tarihine en yakın döneme ait gelir getirici bir işte çalışması sonucu elde ettikleri gelirler toplamının asgari ücretin 1,5 katını aşması durumunda bu hanede oturanlardan hiçbiri TYP’ye katılamaz. (Hanehalkının belgelenebilen aylık net geliri 25.503,18 TL’yi aşıyorsa, brüt geliri 30.003,75 TL’yi aşıyorsa)”

NİHAİ LİSTELER 27 ŞUBAT’TA AÇIKLANACAK

Açıklamada başvuruların netleşmesine ilişkin de şu bilgiler yer aldı:

“Teşkil edilen listeler nihai liste olmayıp, Yüklenici İl Göç İdaresi Müdürlüğü) ve İŞKUR tarafında gerekli inceleme ve kontrol işlemleri (Adres, SGK sigortalılık, emeklilik ve vergi mükellefiyeti sorguları, Gelir Tespiti, Katılımcı Geçmiş sorguları ve Kursiyer Geçmişleri sorguları) sonrasında listeler kesinleşecektir. İnceleme işlemleri tamamlanmadan program başlatılmayacaktır.

Nihai Listelerin açıklanması için öngörülen tarih, 27 Şubat 2024’tür.”

Kaynak: Diyarbakır Söz