Diyarbakır'ı da zehirliyorlarmış

Damacana su skandalına, Diyarbakır'daki iki firma da katıldı. Sağlıksız üretim yapan firmalar deşifre edilirken, satışlara karşı vatandaş uyarıldı.

Diyarbakır'ı da zehirliyorlarmış

Sağlık Bakanlığı, damacana su denetimlerine ilişkin Halk Sağlığı Laboratuvarları’nın 81 ilde yaptığı çalışmaları açıkladı. Türkiye genelinde piyasaya arz edilmiş ürünlerden satış noktalarından örnekler alınarak, 1418 ürün Halk Sağlığı Laboratuvarları'nda incelemeye alındı.

Çalışma kapsamında damacana dolumu yapan 254 ruhsatlı su tesisinin tamamı yeniden değerlendirildi ve 15 su dolum tesisinde uygunsuzluk bulundu.

DAMACANA SKANDALI

O firmalar arasında Diyarbakır il sınırları ile Şanlıurfa il sınırları arasında dolum yapan 2 firma İle başka illerde dolum yapıp Diyarbakır’da satışa sunulan 2 firma da var. Diyarbakır-Şanlıurfa arasında dolum yapan Gappınar ve Kocapınar’ın yanı sıra Ağrı’da çıkan Nuh Su ile Bingöl’de çıkan Binpınar’ın Diyarbakır Toptancılar Sitesi’ndeki ana bayilerinde yapılan kontrollerde sağlık koşullarına uygunsuzluk tespit edildi.

BAKANLIK AÇIKLADI, UYARDI

Uygunsuzluk Tespit Edilen Damacana Su Markaları Şöyle: "Gençsu", "Karlık Madran", "Alka Madran", "İvriz Su!, "Beysu", "Edk Lara", "Hünkar", "Revan", "Kardelen", "İdeal", "Hazar Vox Nida", "Bahçeayran", "Esensu Özayran", "Kabalak".

Sağlık Bakanlığı, damacana su satış noktalarında uygunsuzluk tespit edilen ürün sayısının da 114 olduğunu bildirdi. Bakanlık, 114 damacana su satış noktası ile buralarda satılan damacana suların markalarını Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun internet sitesinden duyurdu.

İNSAN SAĞLIĞI TEHLİKEDE

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun internet sitesinde yer alan duyuruda, şu ifadelere yer verildi:''Dolum tesislerinde herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmediği halde tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süreçteki uygunsuz şartlar sebebiyle olumsuzlukların görüldüğü 19 litrelik damacana su satış noktaları belirlenmiştir. Ancak satış Noktalarındaki inceleme sonuçlarından hareketle ilgili firmaların piyasadaki tüm damacana ürünlerinin uygunsuz olduğu anlamı çıkarılmamalıdır.''

TÜKETİCİLER BİRLİĞİ ELEŞTİRİSİ

Öte yandan, Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, Sağlık Bakanlığı'nın su şişeleme tesisleriyle ilgili denetiminin yetersiz kaldığını öne sürerek, ''Görevi ihmalden dolayı Sağlık Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunacağız'' dedi.

Kaya, Sağlık Bakanlığı'nın uygunsuzluk belirlenen damacana sularıyla ilgili raporundan tatmin olmadıklarını söyledi.

Açıklanan raporda ülke genelinde satış yapan büyük çaplı firmaların bulunmadığını iddia eden Kaya, ''Bu sonuçlardan tatmin olmadığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Bu kadar yaygaranın koparıldığı ve insanların tedirgin olduğu bir ortamda, ülke genelinde faaliyet gösteren markaların olmayışı çok şaşırtıcı. Yani yine küçük firmaların kurban edildiğini gösteriyor. Açıklanan raporda birkaç tane Türkiye geneline satış yapan firma yer alıyor. Onun dışında hep yerel anlamda satış yapan firmalar bulunuyor'' diye konuştu.

BERRAKLAŞTIRILAN MADDE

Kaya, ülke genelinde satış yapan büyük çaplı firmalarda da ciddi sıkıntılar yaşandığını ileri sürerek, ozon kullanılarak berraklaştırılan ürünlerin kaynak suyu gibi satıldığını öne sürdü. Sağlık Bakanlığı'nın sağlıklı denetim yapmadığını iddia eden Kaya, ''Sağlık Bakanlığı yine oturduğu yerden denetim yapmıştır. Yani firmaların çalıştığı yerlere gidilerek denetim yapılmamıştır. Merkezden yapılan bir denetim söz konusu. Firmalar kendi numunelerini kendileri getirmiştir. Bu şekilde analizler yapılmıştır'' ifadelerini kullandı. Su şirketleriyle ilgili de suç duyurusunda bulunacağız. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı analiz raporlarını incelemeye aldık.''

Kaynak: Diyarbakır Söz