Eksiklik bizim, başarı halkın!

Eş Başkanlar bir yıllık hizmet dönemlerinin tamamlanması nedeniyle düzenledikleri toplantıda, “Halkın tek kuruşunu heba etmedik. 15 bin kilometrelik bir alanda 17 ilçede hizmet yürüttük. Yapılan güzel şeyler halkımızındır, varsa bir eksiklik o da bizimdir.” dedi.

Eksiklik bizim, başarı halkın!

Emin FİDAN/Ahmet DEMİR

DİYARBAKIR-Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları, "Güçlü vizyon, kaliteli hizmet, inşayla geçen bir yıl" sloganıyla yürüttükleri çalışmalarını oluşturan 14 sayfalık raporu kentin dinamikleriyle paylaştı.

BİR YILLIK DÖNEMİN SORGUSU

Eş Başkan Gültan Kışanak ile Fırat Anlı Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Resepsiyon Salonu’nda bir yıllık hizmet döneminde yürütülen çalışmaları basın yayın kuruluşları temsilcileriyle, muhtarlar ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle paylaştı. Bir yıllık faaliyetlerin anlatıldığı 20 dakikalık filmin sunulmasının ardından konuşan Eş Başkan Gültan Kışanak, sinevizyondan bir yıllık çalışmaların detaylı bir şekilde anlatıldığını belirterek, değerlendirmelerde bulundu.

Bir yıl önce halkın büyük teveccühüyle seçildiklerine dikkat çeken Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Demokrasilerde seçim ve sandık önemlidir. Halkımız görevini yaptı, demokratik tercihini kullandı ve bizleri göreve getirdi. Bizlerde gecen bir yılda halkımıza karşı görev ve sorumluluklarımızı yerine getirdik. Ne kadarını yapamadık bugün onun muhasebesini yapabilmek için sizlerin huzurundayız.” dedi.

EKSİKLİK BİZİM, BAŞARI HALKIN                     

Bugün aslında kamuoyu aracılığıyla halkı bilgilendirmek istediklerini belirten Kışanak, “Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki yaptıklarımız oldu, yapamadıklarımız oldu. Ben buradan yaptığımız iyi çalışmalar ve güzellikler için halkımıza teşekkür ediyorum. Yapılan güzel şeyler halkımızındır varsa bir eksik o da bizimdir. Çünkü kamu hizmeti sunuyoruz, halkın imkânlarıyla halkın ihtiyaçlarını karşılama çalışıyoruz.”

15 BİN KİLOMETRELİK ALAN

Kışanak, göreve başladıklarında, tek kuruşu bile heba etmeden çalışma yürüttüklerini, güçlü bir hazırlıkla örgütlenmeyi esas aldıklarını ve kurumsal kapasitelerini güçlendirmeye çalıştıklarını vurguladı. Diyarbakır’ın 15 bin kilometrelik her karışında Büyükşehir Belediyesinin hizmetinin olduğunun altını çizen Kışanak, itfaiye, sağlık, yol, su ve kanal hizmetleriyle ilgili çalışmaları tüm ilçelerde yürüttüklerini kaydetti.

Kışanak, “Yeni vizyonumuza, özyönetim iddiamıza uygun olarak Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı, Kadın Daire Başkanlığı ve Yol hizmetleri ile ilgili daire başkanlığı kurduk. Önemli birkaç projenin güçlü bir şeklîde ilerlemesi için imkânlarımızı seferber ettik. Şunu net olarak söyleyebilirim ki; demokratik öz yönetim iddiamızın güçlü bir şekilde hayata geçmesi için artık Büyükşehir Belediyesi kurumsal kapasitesiyle, idari teşkilatlan şemasıyla, örgütlenmesiyle hazırdır. Halkımızın hizmetindedir.” dedi.

Ekolojik bir kent yaratmak için çalışımalar başlattıklarını dile getiren Kışanak, şöyle konuştu: “Hem yeşil alanları çoğaltma çalışması, hem doğal varlıklarımızı koruma çalışması hem de artık doğayı kirletmeyen, tüketmeyen enerji politikasına ilişkin çalışmalarımız başlamıştır. Güneş Enerjisi Santrali devreye girdi, çalışıyor. Çevreyi kirletmeyen otobüslerimiz de en kısa zamanda gelecek.”

DÜNYA KENTİ HALİNE GELECEK

Kışanak, “Bizler yaptıklarımızla sizin huzurunuzdayız. Bir eksiğimiz varsa bunlar bizimdir. Yapılmış başarıların tamamı halkımızındır. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyorum.” dedi. Demokratik yönetimde ısrar edeceklerini ve kenti dünya kenti yapma konusundaki iddialarını hayata geçireceklerini söyleyen Kışanak, Haziran ayı sonunda Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerinin Dünya Kültür Mirası listesine de yer almasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Ardından konuşan Eş Başkan Fırat Anlı, “8 bin yıllık geçmişi olan Amed’in bugün mirasçılarıyız.  Hangi siyaset, inanç ve fikre sahip olursak olalım bizi buluşturan temel olgu bu şehrin kendisidir. Amed herkesin Ortadoğu’da hatta Dünya’da milyonlarca insanın kendine ayrı bir ruhla yaklaştığı bir şehirdir. Onun için bastığımız her toprakta bu duyguyla bu inançla yaklaşıyoruz.”  dedi.

Bir yıl önce göreve geldiklerinde kentin dinamikleriyle bir yol haritası çizdiklerini ifade eden Anlı, aldıkları her kararı ve çalışmayı halkla birlikte yaptıklarını söyledi.

POPÜLİZMDEN UZAK DURDUK

Şehrin bazı kuralları olduğuna, ancak bu kurallara uyulmadığına dikkat çeken Anlı, popülizmden uzak durduklarını ve kamusal hakları ihlal edenlere karşı belediye olarak maddi ve manevi tüm güçleriyle mücadele ettiklerini kaydetti. Kentin geleceğini ilgilendiren konulara günlük geçici politikalarla yaklaşmadıklarını ifade eden Anlı, sonuna kadar geleceği düşünerek hizmet ürettiklerini dile getirdi.

Diyarbakır’ın Türkiye’nin 12. büyük vilayeti olduğunu; ama gelişmişlik sıralamasında 67. sırada bulunduğuna işaret eden Anlı, “Bunu durduracak irade bizleriz. Bunu Ankara’da, başka bir yerde elbette ki pozitif ayrımcılık bölgeler arası gelişmişlik farkının kaldırılması noktasında yapacağız. Ama bizler de en başta bu çalışmanın bu çabanın sahibi olacağız. Popülizm günü kurtarabilir ama geleceği karartır.” dedi.

ALTYAPI ÇALIŞMASI SAHİPLENİLMELİ

Bozuk olan yollar sebebiyle çok ciddi eleştiriler aldıklarını vurgulayan Anlı, altyapı çalışmaları nedeniyle yolların bozulduğunu, bu yıl kentteki tüm bulvar ve caddelerin asfaltlanacağını belirterek, şu açıklamada bulundu: “Şimdi gezdiğiniz sokaklarda, her yerde yollar bozuk, her yer şantiyeye dönmüş, her yer de çalışma var. 2004 yılında bundan daha ağır bir çalışma vardı. O zaman insanlarımız teşekkür ediyordu. Altyapı çalışması ne kadar önemlidir, geleceği ilgilendiriyor, diye sahip çıkıyorlardı. Bugün altyapı çalışması eleştiri almamalıdır. Altyapı çalışması sahiplenilmelidir. Bunu Belediye Eş Başkanı olarak değil bu şehirde yaşayan bu şehrin geleceği konusunda kaygı duyan bir insan olarak söylüyorum. Üç projemizi bitirdik.Yağmur suyu şebekemizin sadece bu yıl içerisinde 50 km’lik bölümü kaldı. Sizlerden sabır diliyoruz.”

ARABANIZ ÇUKURA GİRDİĞİ ZAMAN

“Lütfen arabalarınız çukura girdiği zaman bu sözlerim kulaklarınızda çınlasın birkaç ay daha sıkıntı çekeceksiniz ama ondan sonra bu kentin modern altyapısıyla geleceği kurgulamış olacağız.” diyen Anlı, sözlerine şöyle devam etti: “Yokluk ve yoksulluk içerisinde bunlar nasıl yapılıyor, sorusunun iki  cevabından biri dayanışmadır, ikincisi Avrupa Birliği özellikle uluslar arası finans kuruluşları nezdinde yapılan girişimlerin kente dönük sonuçlarıdır. Yani bu hizmetlerin neredeyse tamamı tamamına yakın bölümü hibedir. Bu şehirde yaşayan insanların cebinden bir kuruş para çıkmadan çoğu yapılıyor. Bunun kıymetini bilmek lazım.” dedi.

Gülten Başkan’ın da kendisinin de basına çıkmayı sevmediklerini, medyatik olmamaya dikkat ettiklerini ifade eden Anlı, ancak faaliyetlerimizi yeterince anlatamadığımız kaygısını taşıdıkları için bu aralar sık sık medyaya çıkacaklarını kaydetti. Anlı, 1 milyon 600 bin insanı tek tek görmelerinin ve anlatmalarının mümkün olmadığını söyleyerek, “Basın mensupları ve kurumlarımız üzerinden bunları halkımızla paylaşmayı düşünüyoruz. Gelen eleştirilerinizi en içten duygularla karşılıyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz