Emniyet, Diyarbakır bombacısını takip ediyor muydu?

Emniyet'in, IŞİD militanı Orhan G.'yi aylarca takip ettiği ortaya çıktı. Ancak bombaları patlattığı 5 Haziran'da takibi bıraktığı iddia edildi. Diyarbakır, Mersin ve Adana'da patlatılan bombaların da aynı olması soru işaretlerini artırdı.

Emniyet, Diyarbakır bombacısını takip ediyor muydu?

4 kişinin yaşamını yitirdiği HDP'nin 5 Haziran günü Diyarbakır'da düzenlediği mitinge yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırıların faili olan DAİŞ militanı Orhan G.'yi aylarca teknik takip eden emniyetin, saldırı günü sözkonusu şahsı takipten çıkardığı iddia edildi. Bu iddiayı ortaya atan Zaman Gazetesi'nin ulaştığı bilgilere göre, patlatılan bombalar Mersin ve Adana'da patlatılan bombalarla da aynı.

Bombalaya ilişkin büyük iddia

HDP'nin 5 Haziran günü Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda düzenlediği mitingine yönelik yapılan ve 4 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıyla ilgili sadece Adıyaman nüfusuna kayıtlı DAİŞ militanı Orhan G. Antep'te yakalandıktan sonra tutuklanırken, yapılan saldırıya ilişkin halen bütün sorular yanıtlanmış değil. Olayla ilgili soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürütülen soruşturma hakkında verdiği "gizlilik" kararı hala sürse de yapılan saldırıya dair Zaman Gazetesi tarafından dikkat çekici iddialar ortaya atıldı.

Gazetenin kimliği belirtilmeyen kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Adıyaman Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü, ailesinin başvurusuyla DAİŞ'e katıldığını öğrendiği Orhan G.'yi teknik takibe aldı. Antep'te bir süre kaldıktan sonra şehirdeki DAİŞ yapılanması aracılığıyla Suriye'ye geçtiği tespit edilen Orhan G.'nin, çetelerin saflarında savaştığı öğrenildi.

Bombacı adım adım takip edildi

Yine iddiaya göre, HDP'nin Diyarbakır'daki mitinginden birkaç gün önce Türkiye'ye giriş yaparak Antep'e gelen Orhan G, burada yine teknik takipte olan bir grupla görüşmeler yaptı.

Daha sonra ise Diyarbakır'a gelerek bir otele yerleşen bombacının, saldırıdan bir gün önce 2 yeni telefon hattı aldığı tespit edildi. Ancak Emniyet'in aylarca adım adım takip ettiği Orhan G, bombalı saldırıyı gerçekleştireceği 5 Haziran günü teknik takipten çıkarıldı.

Orhan G.'nin saldırı günü teknik takipten neden çıkarıldığı sorusu ise, saldırıya dair var olan diğer sorular gibi yanıtlanmış değil.

Patlatılan bombalar aynı mı?

Gazetenin ileri sürdüğü bir diğer önemli iddia ise Diyarbakır'da patlatılan 2 bomba ile 18 Mayıs'ta HDP'nin Mersin ve Adana il örgütlerinde patlatılan bombaların aynı olduğu.

İstihbarat kaynaklarından edinildiği izlenimi uyandıran bu bilgiye göre, 3 ildeki bombaların metal parçalarla güçlendirilmiş TNT türü patlayıcı olduğu kaydedildi.

Ortaya atılan son derece dikkat çekici bu iddialar ile birlikte patlamaya dair var olan kuşkular da arttı. Saldırıyla ilgili yürütülen soruşturmanın "gizli" yürütülmesine rağmen, patlayıcıların miting alanına nasıl sokulabilindiği ve patlamalarla ilgili Orhan G'ye yardım eden başka kişi ya da kişilerin olup olmadığı soruları hala yanıtsız.

Adıyaman valiliğinden açıklama

Öte yandan, Adıyaman Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, "24 Haziran 2015 tarihli Zaman gazetesinde, 'Diyarbakır bombacısı saldırı günü takipten çıkarılmış' şeklinde bir haber yayınlanmıştır. İlimizle ilgili haberde geçen konular gerçekleri kesinlikle yansıtmamaktadır" denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz