Faciaya ramak kala

OSB’deki kozmetik fabrikasında patlama meydana geldi, ardından yangın çıktı. 5 saatlık mücadeleyle kısmi olarak yangın kontrol altına alınırken, 15 kişi dumandan zehirlendi. 550 kişinin çalıştığı fabrika güle döndü.

Faciaya ramak kala

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) kozmetik ürün üreten fabrikada çıkan yangın, 5 saatlik mücadelenin ardından kontrol altına alındı. Yangında fabrika küle dönerken, maddi hasarın büyük olduğu bildirildi. 15 kişinin dumandan zehirlendiği olayda 5 kişi tedavi altına alınırken, diğerleri ilk müdahaleden sonra tabuncu edildi. Yangının çıkış nedeni araştırılırken, Vali Ali İhsan Su bölgede incelemelerde bulundu.

LİLA KOZMETİK FABRİKASI

OSB'de 2003 yılında kurulan Lila kozmetik ürün üretimi yapılan fabrikadaki yangın dün öğleden sonra yaşandı. Peş peşe meydana gelen patlamadan sonra hızla fabrikaya yayılan yangın ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye, polis, 112 Acil Sağlık ve AFAD ekibi sevk edildi Fabrika çevresinde polis ekipleri güvenlik önlemi aldı, giriş ve çıkışlar sınırlandırıldı.

FABRİKA KÜLE DÖNDÜ

Yangın bölgesine itfaiyeden 11 yangın söndürme aracı, İl Emniyet Müdürlüğünden 8 TOMA, Jandarma Komutanlığı’ndan 2 TOMA, Sur Asayiş Komando Bölüğü’nden 1, Komando Timi 8. Ana Jet Komutanlığı’ndan 1 yangın söndürme aracı ve Park Bahçe Müdürlüğü’nden 4 su tankeri, 12 sağlık ekibi, 1 UMKE timi gönderildi. Diyarbakır Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı Arama Kurtarma (PAK) personeli yangını söndürmek amacıyla müdahale etti. Burada, bölge illerden de itfaiye ekipleri takviye olarak istendi.

KİMYASAL MADDELER

Fabrikadaki kimyasal maddeler nedeniyle ekiplerin yangına müdahalesi güçlükle sürdü. Yangına müdahale çalışmalarına Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) da destek verdi. Kilometrelerce uzaklıktan dumanları gözüken yangın kontrol altına almak için ekipler, yoğun bir çaba içerisinde bulundu.

15 KİŞİ DUMANDAN ZEHİRLENDİ

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, Sağlık Bakanlığı tarafından olay yerine 12 ambulans ve 1 UMKE görevlendirildi. Dumandan etkilenen 15 kişiden 5'i hastaneye sevk edildi. Yangına itfaiye ekiplerince müdahale edilirken, AFAD tarafından Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer kurtarma ekipleri yangın bölgesinde çalışmalara destek sağlıyor.

VALİ YANGIN BÖLGESİNDE

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, olay yerinde inceleme yaptı, ilgililerden bilgi aldı. Vali Su, gazetecilere yaptığı açıklamada, OSB'deki önemli bir fabrikada yangın meydana geldiğini belirterek, firmanın ilk etapta yangına kendi imkanlarıyla müdahale ettiğini ancak söndüremeyince itfaiyeye haber verdiğini söyledi.

CAN KAYBIMIZ YOK AÇIKLAMASI

Şu anda tüm ekiplerle yangına müdahale edildiğini belirten Su, çevre illerden de takviye itfaiye ekibi geleceğini bildirdi. Su, ekiplerin yangını söndürmek için canla başla çalıştığını dile getirerek, "Şu anda herhangi bir can kaybımız, yaralımız yok. Ufak tefek dumandan etkilenen arkadaşlar var ama çok önemli bir şey yok. Güzel, sevindirici tarafı bu. Firmadan da içeride kimsenin olmadığını, sayım yaptıklarını ve herkesin dışarıda, güvende olduğunu ifade ettiler. Bu da sevindirici." dedi.

5 SAAT SÜREN SÖNDÜRME

Yangın, yaklaşık 5 saat süren çalışma sonucu kontrol altına alındı.  Soğutma işleri ise devam ediyor. Fabrika küle dönerken, Diyarbakır OSB’nin büyük bir faciayı kıl payı atlattığı bildirildi. Özellikle OSB’nin 1. Bölgesinde yer alan ve diğer fabrikalarla bitişik olan Lila Kozmetik’teki hasarın büyük olduğu, yapılacak incelemeler neticesinde rakamın ortaya çıkacağı belirtildi. Yangının çıkış noktasının fabrikanın Oyal bölümünde çıktığı öğrenilirken, ilk müdahaleyi de işçelerin yaptığı bildirildi.

İŞÇİLERİN İTFAİYE İDDİASI

Yaklaşık 550 kişinin çalıştığı kozmetik fabrikasında çıkan yangına itfaiye ekiplerinin geç müdahale ettiği iddia edildi.   Burada yangınla ilgili idari, adli ve sigorta şirketi tarafından çok yönlü incelemeye alındığı bildirilirken, konuya ilişkin kapsamlı açıklamanın OSB ve Diyarbakır İl Valiliğince yapılacağı öğrenildi.

AK PARTİLİLER YANGIN BÖLGESİNDE

Öte yandan, Diyarbakır’daki yerel yönetimlerin büyük bölümü yangın bölgesine takviye ekipleriyle destek verirken, AK Parti milletvekilleri Mehdi Eker ve Ebubekir Bal ile AK Parti MKYK Üyesi Alaattin Parlak ve Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, çıkan yangında hasar gören kozmetik ürün üreten fabrikayı ziyaret etti, fabrikanın yöneticileri ile görüşerek, geçmiş olsun dileklerini iletti. Beyoğlu, kent için önemli bir yatırım olan fabrikada yangın çıkmasından duydukları üzüntüyü ifade ederek, en büyük tesellinin yangında can kaybının yaşanmaması olduğunu kaydetti.

FABRİKA DRONE İLE GÖRÜNTÜLENDİ

Soğutma işlemleri yapılan fabrika havadan görüntülendi. Görüntülerde fabrikanın tamamen küle döndüğü görüldü. Soğutma işlemlerinin gece boyunca devama deceği ifade edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz