Fuarın gözdesi Diyarbakır çöreği

Mahlep, tarçın, çörek otu, mayana, süt ve yaşmaya ile yoğrularak yapılan, henüz fırındayken kışkırtıcı kokusuyla iştahları kabartan, yüzlerce yıllık geleneğin temsilcisi Diyarbakır çöreği fuarın gözdesi oldu.Tatlısıyla, tuzluysa özellikle bayram günlerinin vazgeçilmezi olan Diyarbakır çöreği, 2007’den beri EMITT Fuarı’ndaki Diyarbakır standında yerini alıyor.

Fuarın gözdesi Diyarbakır çöreği

Diyarbakır Ekmek Fırını işletmecisi Nizamettin Yılmaz, 15 kişilik ekibiyle, iki gece sabahlayarak, 5 bin adet çöreği tek tek şekillendirip, poşetleyerek fuara yetiştirmiş. 12 yaşındayken Eski Yoğurt Pazarı’nda fırıncı çıraklığıyla işe başlayan Yılmaz, tabiri caizse bu zanaat içerisinde yoğurduğu hamurla birlikte yoğrulmuş. Son 30 yıldan beri de Diyarbakır Ekmek Fırını’nın işletmeciliğini sürdürüyor. Eski bayramlarda evlerde hazırlanarak, fırınlara getirilip pişirilen çöreğin son 20 yıldır artık fırın tezgahlarında yerini aldığını anlatan Yılmaz “Artık eskisi gibi değil, insanlar rahata alıştı. Çoğu zaman bayramlarda da sipariş alıyoruz. Elbette çöreğimizin lezzeti ve kalitesi de evde yapılanla eşdeğer olduğu için tercih ediliyoruz” dedi.

AVRUPA’DAN SİPARİŞ

 Yöresel ürünlerin tanıtımı için fuarların önemli olduğunu söyleyen Yılmaz, Diyarbakır çöreğini tanıtmaktan mutlu olduğunu söylüyor.

Yılmaz ayrıca kurdukları www.diyarbakirunlumamulleri.com sitesiyle Türkiye’nin bir çok yerinden ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden sipariş alıyor.

Elbette Diyarbakır Ekmek Fırını’nın sadece çöreği değil, çarşı ekmeği, somun ekmek, peynirli ekmekleri de oldukça leziz. Ekmek üretiminde hijyenin büyük önemi olduğunu vurgulayan Yılmaz, fırın temizliği ve elemanlarının tek tip elbise giyerek hijyene dikkat ettiklerini belirtiyor. Yılmaz ayrıca üç aylık periyotla ekmeklerinin laboratuarda kalite kontrollerinin yapıldığını söylüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz