Gazeteciler Protesto Etti

Diyarbakır’da Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ın öldürülmesinden sonra haber takibi için bölgeye ve bir grubun saldırısına uğrayarak yaralanan gazeteciler için meslektaşları kameralarını bıraktı. Gazeteciler, kendilerine saldıran ve tehdit edenlerin yakalanarak adalet önüne çıkarılması çağrısında bulundu.

Gazeteciler Protesto Etti

Diyarbakır’da Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ın suikasta uğramasının ardından çıkan gerginlikte 3 kişi daha hayatını kaybetmişti. Olay yerine giden Doğan Haber Ajansı Diyarbakır Muhabirleri Canan Altıntaş, Serdar Sunar ile İHA Diyarbakır Muhabiri Burak Emek bir grubun saldırısına uğramıştı. Sunar ile Emek taburcu olurken Altıntaş’ın tedavisi hastanede devam ediyor.

Diyarbakır’da görev yapan gazeteciler, hastanedeki yaralı meslektaşlarını ziyaret etti. Onlarca meslektaşını karşısında gören Altıntaş, duygu dolu anlar yaşadı. Altıntaş, yaralı haliyle ziyaretine gelen meslektaşlarının fotoğrafını cep telefonuyla çekti. İyi olduğunu anlattı. Altıntaş, "Hepinize çok teşekkür ediyorum" dedi. Meslektaşları ise acil şifalar dileğinde bulundu.

HASTANE ÖNÜNDE PROTESTO

Gazeteciler daha sonra hastane bahçesine inerek basın açıklaması yaptı, kısa süreliğine kameralarını yere bıraktı. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek, burada yaptığı açıklamada, Yeni İhya-Der yöneticisi Baran’a yapılan saldırının demokrasiye, barışa ve kardeşliğe yönelik olduğunu belirterek kınadı. İpek, "Bugüne kadar pek çok arkadaşımız görevi başında yaşamını yitirdi, şehit oldu, yaralandı, gözaltına alındı ve tutuklandı. Tam da çözüm süreciyle birlikte barışı ve kardeşliği anlatan; Anadolu, Mezopotamya ve Ortadoğu’da yaşayan toplumlar arasında sevgiyi ekmek için köprüler kuran haberler yapılırken, maalesef karanlık zihniyetler devreye girdi. Değerli arkadaşlar, bu açıklamayı ateşten gömlek giyen Diyarbakır’daki meslektaşlarımıza yönelik fiziki saldırılar ile tehditlerin artması üzerine zorunluluk haline geldi. Diyarbakır Şehitlik Mahallesi’nde İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ın öldürülmesinden sonra çıkan olayları kamuoyunu bilgilendirmek için görüntülemeye çalışan Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti üyeleri; DHA muhabiri Canan Altıntaş ile kameraman Serdar Sunar ve İHA muhabiri Burak Emek taşlı ve palalı saldırıya uğradı. Saldırıda arkadaşlarımızın hayati tehlike arz edecek şekilde yaralanmamış olması en büyük tesellimizdir." dedi.

KALEM BIRAKIP SALDIRI KINANDI

Diyarbakır’da görev yapan gazetecilerin birçoğunun gerek haber için gittikleri ortamlarda, gerekse sosyal medya üzerinde tehditlere maruz kaldığını belirten İpek, "Öyle ki bazı arkadaşlarımızın ev adreslerine kadar deşifre edildi. Unutulmamalıdır ki gazetecinin görevinin kamuoyunu bilgilendirmek, yaşanan olumlu ya da olumsuz olayları topluma yansıtmaktır. Yalnızca kamuoyunu bilgilendirmek amacında olan gazetecilerin bu görevi tüm demokrasiye inanan ülkelerde toplumun ve Anayasa'nın güvencesi altındadır. Gazetecilere yönelik saldırılar, toplumun haber alma, bilgilenme hakkını engellemeye yönelik olduğu kadar, basın özgürlüğüne yönelik de bir saldırıdır. Kitle iletişim araçları sayesinde bireysel özgürlükler ve insan haklarının öne çıktığı dünyamızda; enformasyon görevini yürüten değerli üye ve meslektaşlarımıza yapılan bu saldırıları şiddetle kınıyoruz." ifadelerini kullandı. İpek, gazetecilere yapılan saldırının ve tehdit edenlerin bir an önce yakalanarak adalet karşısına çıkarmalarını istediklerini vurguladı.

Gazeteciler daha sonra mikrofon, kalem, kamera ve fotoğraf makinelerini yere bırakarak bir dakikalık oturma eylemiyle saldırıları protesto etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz