Gergin Nevruz'da barış çağrıları

Buldan, " Herkes elini taşın altına koymalı ve bu ülkenin büyük barışı için mücadele etmeli” dedi.

Gergin Nevruz'da barış çağrıları

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Türkiye’de siyaset yapan herkesin öncelikli gündeminin barış olmasını bir kez daha ifade ediyoruz. Siyaset, parlamento bunun için vardır. Herkes elini taşın altına koymalı ve bu ülkenin büyük barışı için mücadele etmeli” dedi. Buarada nevruz kutlamalarında PKK lehine slogan atan çok sayıda kişi, gözaltına alındı. Nevruz alanı polisin sıkı güvenlik önemleri arasında dron ile canlı izlendi.

SABAH SAATLERİNDEN İTİBAREN

Bağlar ilçesinde Nevruz Parkı'nda HDP öncülüğünde düzenlenen, 7 bin polisin görev yaptığı nevruz etkinliğinde 136 bin metrekarelik alanın çevresinde 5 kilometrelik bariyer kuruldu. Nevruz Bayramı etkinliğine katılmak isteyen vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren alana geldi.  İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın da incelemelerde bulundu. Güvenlik güçleri, vatandaşları arama notasında üst kontrolünden geçirdikten sonra alana girişlerine izin verdi.

ETKİNLİĞE KİMLER KATILDI 

Etkinliğe HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP'li milletvekilleri, CHP İl Başkanı Gönül Özel ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Etkinlikte terör suçundan hapis cezasına çarptırılan ve milletvekilliği düşürülen HDP'li Leyla Güven ile terör soruşturması kapsamında tutuklanan, İçişleri Bakanlığınca görevden alınan HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı'nın mesajı okundu. Müzik yayını yapılan etkinlikte nevruz ateşi yakıldı.

KURKUT DAVASINI TAKİP EDECEĞİZ'

Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Murat Sarısaç, Ahmet Türk ve Sırrı Sakık ile Nevroz alanına gelen HDP Eş Genel başkanı Pervin Buldan, protokole geçmeden önce, 2017 Nevruz kutlamaları sırasında dur ihtarına uymadığı için polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Kemal Kurkut’u andı. Kurkut cinayetiyle ilgi dava sürecini eleştiren Buldan, davayı takip edeceklerini söyleyerek faillerin yargılanmasını istedi.

GERGİNLİK YAŞANDI

Kutlama esnasında PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan atan, PKK'yı simgeleyen bez parçalarını taşıyan çok sayıda kişi, sahne önündeki barıkatları aşmak istedi. Sahne önüne gelen onlarca polis  taş ve flamaların plastik çubuklarını atanlara müdahalede bulundu. Tazyikli su bölgeden uzaklaştırılmaya çalışılırken, HDP’li milletvekillerinin araya girmesine rağmen gerginlik son bulmadı.  Atılan taşlardan dolayı bazı polisler yaralandığı gibi göstericilerden de yaralanan oldu. Nevruz alanında Diyarbakır Emniyeti sıkı güvenlik önlemleri alırken, dron ile canlı izlendi.

KALDIRIN BARİKATLARI

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, alanda yaşanan gerginlik ve gözaltılardan emniyeti sorumlu tutarak, "Niyetiniz Nevruz’u kutlatmamaksa, Kürt halkını tanımamışsınız. Binlerce polisle kontrol noktalarında halkı engellemeye çalışan Diyarbakır Emniyet, Diyarbakır Valiliği, İçişleri Bakanlığı, provokasyondan vazgeçin. Kaldırın barikatları. Halkın önünde hiçbir barikat duramaz. Bugün bu meydanda Nevruz kutlanacak. Eğer halkın geçişine izin vermezseniz, bu alan olmazsa, Diyarbakır’ın bütün sokakları bizim için Nevruz olacak" tehdidinde bulundu.

Başaran’ın konuşmasının ardından polisle gençler arasında çıkan gerginlikte iki kişi gözaltına alındı, Başaran, emniyete uyarısını tekrarladı.

CEYLAN: İRADEMİZİ SAHİP ÇIKMA GÜNÜDÜR

Nevruz Tertip Komitesi adına ilk olarak konuşan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyat Ceylan, alanı selamlayarak "Nevruz, 2 bin 600 yıllık direniştir. Biz bu görüntüye minnettarız, çok yaşa Amed. Diyorlar ki iradelerini kıracağız, irademizi kıramazlar, işte Amed, işte irade. Nevruz, kültür, kimliktir, Nevruz irademize sahip çıkma günüdür” dedi.

AHMET TÜRK: ARTIK BİR OLMA ZAMANIDIR

Mardin Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Türk ise,  dört parçadaki kürt siyasi temsilcilere birlik çağrısında bulunarak "Bugün Ukrayna’da yaşananlardan ders çıkarmalıyız. Bu coğrafyda Kürtler üzerinde baskılar olmasına rağmen Kürt siyasetçileri bir araya gelmez. Dört parçadaki Kürt siyasetçilere sesleniyoruz; artık bir olma zamanıdır, ortaklaşma zamanıdır. Böyle devam ederseniz ve Kürt halkı sizi affetmeyecektir. Bu iktidar gidecek biliyoruz ama bizler hep var olacağız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

AYDENİZ, KİMSE BU İRADEYİ KIRAMAZ

Demokratik Bölgeler Partisi(DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de, Kürt ittifakına değinerek "Kimse bu iradeyi kıramaz. Bütün dünyanın gözü kulağı Nevruz alanında, Nevruz kutlu olsun” dedi. Cezaevinde bulunan HDP eski Milletvekili Leyla Güven ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin görevden alınan Başkanı  Dr. Selçuk Mızraklı’nın mesajları okundu.

BULDAN: ANKARA BU MEYDANLARI DUYSUN

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan konuşmasında şu görüşleri dile getirdi:

RAHMETLE VE MİNNETLE ANIYORUM:

“Deniz Poyraz ve Kemal Kurkut şahsında, yaşamını yitiren bütün arkadaşlarımızı ve yoldaşlarımızı bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyorum. Onların bizlere bıraktığı mirasa sahip çıkacağımıza söz veriyorum.

BARIŞI, ADALETİ, DEMOKRASİYİ GETİRMESİ

Nevruz, diriliştir. Nevruz aynı zamanda umuttur. Nevruz aynı zamanda kardeşliktir, barıştır, cesarettir. Nevruz bu kadim topraklarda yüzyıllardır kutlanan bir bayramdır ve bu bayramın bizlere, halkımıza, hepimize barışı, adaleti, demokrasiyi getirmesini yürekten temenni ediyorum. Nevruz, ulusal birlik iradesinde bütünleşmektir aynı zamanda. Nevruz, kadındır, kadınlardır. Nevruz, gençlerdir, gençliktir. İşte bir kez daha hepimizin bayramı kutlu olsun.

BARIŞIN, ADALETİN BİR YOL HARİTASIDIR:

Bugün Amed halkı bir kez daha tarih yazdı. Sizler, bir kez daha Nevruz’da hiç kimseye boyun eğmediğinizi gösterdiniz. Bir tarih yazdınız. Bu tarih, elbette ki demokrasinin, barışın, adaletin bir yol haritasıdır. İşte bu yol haritasına hep birlikte sahip çıkacağımızı ve asla adaletten, barıştan, demokrasiden vazgeçmeyeceğinizi sizler bir kez daha bugün ilan ettiniz. Barışta, eşit, ortak yaşamda sonuna kadar, onurlu bir yaşamda sonuna kadar kararlı olduğunuzu bir kez daha dünyaya, Türkiye halklarına gösterdiniz. Herkes bu meydana iyi baksın.

BÜYÜK BARIŞI İÇİN MÜCADELE ETMELİ:

Barıştan başka da bir çıkar yol olmadığını iyi biliyoruz. Türkiye’de siyaset yapan herkesin öncelikli gündeminin barış olmasını bir kez daha ifade ediyoruz. Siyaset, parlamento bunun için vardır. Herkes elini taşın altına koymalı ve bu ülkenin büyük barışı için mücadele etmeli.

ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ:

Bugün bu ülkenin en büyük sorunu Kürt sorunudur. Ancak ‘Kürt sorunu yoktur’ diyerek bu sorun çözülmez, bu sorunu ‘çözdük’ yalanlarını söyleyerek bu sorun elbette ki çözülmez. Korkarak, silerek değil cesaretle, umutla ve Türkiye halklarının geleceği için, Kürtlerin geleceği için Kürt sorununun acilen çözümüne ihtiyaç var. Bizler, Kürt sorunun da Türkiye’deki diğer sorunların da kadınların, gençliğin sorunlarının da bir bütün olarak yaşanan bütün krizlerin çözümü için elimizi taşın altına koymaya hazırız.”

Yapılan konuşmaların ardından Azad Bedran ve Rojda sanatçılar sahne aldı. Çalınan ezgilerle alanı dolduranlar halaya durup, çoşkulu eğlenirken, Nevruz kutlamaları atılan sloganlarla son buldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz