Güneydoğu'da 19 Mayıs çoşkusu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, valilik binaları önünde yapılan etkinliklerle kutlandı.

Güneydoğu'da 19 Mayıs çoşkusu

Ülke genelinde olduğu gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, valilik binaları önünde yapılan etkinlikler çoşku içerisinde geçerken, törenlerde renkli görüntüler oluştu. Diyarbakır'da Zeybek ve Karadeniz oyunları sahnelenirken, Şırnak'ta Cumhuriyet Anadolu Lisesi Bahçesi'nde Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde yapılan kutlamalarda bir öğrencinin okuduğu şiirde, yasa dışı gösterilere katılan çocukların taş atma yerine kalem alarak barış ve dostluğun sağlanması için çaba sarfedilmesi istendi.

DİYARBAKIR'DA ZEYBEK VE KARADENİZ OYUNLARI

Kutlamaya Vali Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yıldız, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Alaeddin Örsal, 2. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Mehmet Veysi Ağar, kamu kurum müdürleri ile vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından konuşan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Abdullatif Umut, 19 Mayıs'ın sadece Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin çağdaş değerler ile milletler ailesinin içinde yerini almasının adı olduğunu söyledi.

SELAHATTİN EYYUBİLERİN EVLATLARIYIZ

Umut, bayramın gençlik başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin, sevgi, kardeşlik, birlik ve beraberliklerin, vatansever, fedakar her türlü insani değerlerle donatılmış gençliğin bayramı olduğunu ifade etti. Umut, şöyle konuştu: "Sevgili gençler siz ki milletimize İstiklal aşkı veren Kara Fatmaların, Nene Hatunların ve Diyarbakırlı Leyla hanımların, Antepli Şahin Beylerin, Sütçü İmamların, Hasan Tahsinlerin, şehit onbaşıların tarihi tarih yapan Barbarosların, Selahattin Eyyubilerin, Fatihlerin ve Mustafa Kemallerin evlatlarısınız. İnanıyoruz ki Çanakkale'de omuz omuza savaşan ve kucak kucağa şehit düşmüş Anadolu insanının torunları, atalarının bu misyonlarını mutlaka yerine getireceklerdir. Temeli 19 Mayıs'ta Mustafa Kemal tarafından atılan milli gençlik ilkesiyle birliğimiz ve bütünlüğümüz sağlanmış, çarenin ancak millette olduğu tescillenmiştir. Bugün de milli güç olan milli iradenin yaşatılması için hepimize özellikle de Atatürk'ün 19 Mayıs'ı armağan ettiği siz gençlere büyük görevler düşmektedir."

DANS, SPOR VE FOKLOR GÖSTERİSİ

Kutlamada, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi korosu konser verdi. Dicle Üniversitesi Modern Halk Dansları Topluluğu'nun sergilediği gösterinin ardından Uzakdoğu sporları ve Yenişehir Halk Eğitim Merkezi folklor ekibini gösterisi de beğeniyle izlendi. Folklor ekibi, gösterisinin bir kısmını Kürtçe müzik eşliğinde yaptı. Yurtkur Bölge Müdürlüğü'nce yarın Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde düzenlenecek olan "Bölgeler arası 24. Halkoyunları Yarışması" için Türkiye'nin farklı illerinden gelen folklor ekiplerinin yaptığı geçişin ardından yarışmaya katılacak olan Trabzon ve Diyarbakır ekipleri birer gösteri sundu. Kutlama, bisiklet turnuvasının startının verilmesiyle sona erdi.

SİLVAN'DA 19 MAYIS KUTLAMALARI

Silvan Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından kutlamalar, Silvan Lisesi'nde devam etti. Silvan Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü ile Silvan Lisesi'nin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılarak, şiirler okundu. Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nin okunmasının ardından törene katılan protokol üyeleri ile öğrenciler çalınan davul-zurna eşliğinde halay çekti. Halay sırasında Ak Parti İlçe Başkanı Nedim Kılıçaslan davulculara bahşiş verdi. Ayrıca 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yapılan şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere de ödülleri dağıtıldı.

Kutlamalara Kaymakam Yunus Sezer, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Murat Toprak, Belediye Başkanvekili Hakkı Güzel, Jandarma Bölük Komutanı Jandarma Yüzbaşı İsmail Terzi, Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Mahmut Baycan, Ak Parti İlçe Başkanı Nedim Kılıçaslan, askeri erkan, sivil toplum kuruluşları, daire amirleri, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.

TÜRKÇE-KÜRTÇE ŞARKILARLA BİRLİK VE BARIŞ MESAJI

Şırnak Cumhuriyet Anadolu Lisesi bahçesindeki kutlamaya, Vali Yardımcısı Akın Ağça, Kurmay Albay Özkan Çokay, Cumhuriyet Savcısı Talip Eroğlu, Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan ve kurum müdürleri ile öğrenciler katıldı. Cumhuriyet Anadolu Lisesi Müzik grubunun çaldığı Türkçe ve Kürtçe şarkılara, izleyenler de eşlik ederek eğlendi.

MARDİN'DE PROTOKOL HALAYI

Mardin'deki kutlamalara protokol üyeleri tam takım hazır bulundu. Mardin Valiliği yakınında bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasının ardından protokol üyeleri, kutlamaların yapıldığı Mardin Lisesi'ne geçti. Burada yapılan kutlamalara, Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Tugay Komutanı Tuğgeneral Lokman Ali Yılmaz, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Mustafa Öflas, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Kuzu katıldı. Konuşmaların ardından, şiirler okundu, halk oyunları gösterisi ve müzik dinletisine geçildi.. Davul- zurna eşliğinde öğrencilerin çektiği halaya, Vali Turhan ve protokol üyeleri de katılarak yaklaşık yarım saat kol kola halay çekti.

BİNGÖL'DE COŞKULU KUTLAMA

Bingöl Valiliği önündeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasının ardından kutlamalar, İMKB Bingöl Anadolu Lisesi bahçesinde devam etti. Anadolu Lisesi'nde düzenlenen törene Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Eren Yücel, Belediye Başkanı Serdar Atalay, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Gençlik ve Spor İl Müdürü Erdal Arıkan yaptı. Öğrenciler tarafından şiirler okunurken, çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ödülleri verildi. Daha sonra çeşitli gösteriler ve folklor ekibinin halk oyunlarıyla kutlamalar sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz