Hayata böyle tutunuyorlar

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, engellilere yönelik açtığı 5 ayrı dal ile engellileri hayata tutunduruyor.

Hayata böyle tutunuyorlar

Remzi ETİK/İsa İPEK

DİYARBAKIR-Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, 2007’de kurmuş olduğu Engelliler Şubesi bölümünde hizmetlerine devam ediyor. Bağlar ilçesinde bulunan Sümer Park Ortak Yaşam Alanı'ndaki Engelliler Şubesi, 9 yılda 885 engelliye hizmet verirken, bir yandan da müracaatları kabul ediyor. Bedensel, zihinsel, görme ve işitme engelliler, işaret dili, braille alfabesi, kişisel hijyen eğitimleri, el becerisi geliştirme, İngilizce, grafik tasarım, müzik ve spor eğitimi görüyor. Engellilerin, ulaşımı ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait özel dizaynlı lift girişimine uyumlu araçlar ile sağlanıyor.

SOSYAL AKTİVİTEYLE HAYATA TUTUNUYOR                   

Sosyal Hizmet Daire Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü Eğitim Koordinasyonu Şilan Demirbalyen, özel eğitim verilmesi gereken çocukların da aralarında bulunduğu vatandaşların kurslarına katıldığını söyledi. Demirbalyen, "Görme, işitme engelli vatandaşlar ile otizmli çocuklar da bu etkinliklerden faydalanıyor. Özel eğitimler haricinde atölye eğitimi veriyor. Tamamıyla kendi alanlarıyla ilgili olan engellilerin sosyal hayatlarına fayda olmak amacıyla bu eğitimleri veriyoruz. Arama bulma yöntemleri ve dışarıda tek başına gezebilme yetkisi kazanmak adına çalışmalar bunlar. Görme engellilere yönelik braille alfabesi eğitimi yer almakta. Sosyal hayata katılım açısından avantaj sağlıyor. Ayrıca mesleki beceri kazandırma için diğer engel grupları da dahil olmakla beraber çok yönlü çalışmalar sürmektedir. Atölyeler karma olarak farklı gruplarda yer alabilmektedir” dedi.

7 GÜN 24 SAAT ARAÇLARLA HİZMET VERİLİYOR

Şubeye bağlı iki tane engelli aracı olduğunu aktaran Demirbalyen, "7 gün 24 saat 153 Alo hattını arayanlara hizmet veriliyor. 1 gün öncesinden arayarak randevu alanlara hizmet sunuyoruz. Hastaneye veya gezmeye servisimiz onu götürüp getirmekte. Açıköğretim sınavlarına giren engellilere ise sınav gidiş gelişlerinde yardımcı oluyoruz. Ailelerin arayarak randevu alması konusunda duyarlı olması gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz