Hendeklerin faturası 5 bin işsiz!

Diyarbakır'da esnaf artan şiddet ve terör olayları nedeniyle iş yapamaz hale gelince personel çıkarmak zorunda kaldı, 5 bin kişi işsiz kaldı.

Hendeklerin faturası  5 bin işsiz!

Çözüm Süreci ile sağlanan huzur ve güven ortamında geliri artan bölge esnafı, PKK'lı militanların hendek kazıp, barikat kurarak yaşamı adeta felce uğratması nedeniyle büyük sıkıntıya düştü. Huzur ikliminde geç saatlere kadar çarşı ve pazarlarda yaşanan canlılık, terör saldırıları nedeniyle yerini korku ve endişeye bıraktı. Vatandaşlar, güvenlik kaygısıyla zorunlu ihtiyaçları dışında alışveriş yapmaya çıkmıyor, alışveriş yapmak isteyenler de hava kararmadan önce evlerine çekiliyor.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ebedinoğlu, "Yaşanan olaylar nedeniyle esnafın yanında çalışan 5 bini aşkın kişi işini kaybetti. Bölge genelinde vatandaşlar güvenlik endişesiyle evinden dışarı çıkmıyor, temel ihtiyaçları haricinde alışveriş yapmıyor.

"İmkanı olan ve ciddi sermaye sahipleri, bölgede yaşanan olaylardan dolayı batıya göç etti ve hala bir çok esnafımız iş yerlerini kapatıp, batıya göç ediyor. Bölgede sermaye göçü olduğu gibi, kalifiye elaman ve beyin göçü de yaşanıyor. Bizi büyük bir tehlike bekliyor" dedi.

Bölgedeki emlak değerinde yüzde 20'lik bir düşüş yaşandığını, birçok girişimcinin evini, işyerini satıp batıya gittiği vurgulanırken, Tarihi Sur ilçesinde lokanta işleten Kazım Yıldırım ise Çözüm Süreci'ne göre iş hacimlerinin yüzde 80 düştüğünü, dükkan kirasını ve çalışanların ücretini ödeyemez duruma geldiklerini söyledi.  "Çözüm Süreci'nde 40 kişinin çalıştığı iş yerimde şimdi 18 kişi çalışıyor" diyen Yıldırım, "Çözüm Süreci'nin ardından esnaf perişan hale düştü. Personelimizi ücretini ödeyemediğimiz için işten çıkardık. Kirayı ödeyemediğim için mülk sahibi iş yerini tahliye etmemi istiyor."

DİYARBAKIR- Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde esnaf, PKK'nın son dönemde artan saldırıları nedeniyle iş yapamaz hale gelince personel çıkarmak zorunda kaldı, çok sayıda kişi işsiz kaldı.

Çözüm Süreci ile sağlanan huzur ve güven ortamında geliri artan bölge esnafı, PKK'lı militanların hendek kazıp, barikat kurarak yaşamı adeta felce uğratması nedeniyle büyük sıkıntıya düştü.

Huzur ikliminde geç saatlere kadar çarşı ve pazarlarda yaşanan canlılık, terör saldırıları nedeniyle yerini korku ve endişeye bıraktı.

Vatandaşlar, güvenlik kaygısıyla zorunlu ihtiyaçları dışında alışveriş yapmaya çıkmıyor, alışveriş yapmak isteyenler de hava kararmadan önce evlerine çekiliyor.

- "Sermaye göçü başladı"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, yaptığı açıklamada, 7 Haziran'daki seçimin ardından başlayan olaylar nedeniyle esnafın büyük mağduriyet yaşadığını söyledi.

Çözüm Süreci döneminde çok sayıda girişimcinin fabrika kurması, esnafın da kapasitesini büyütmesi sayesinde binlerce gencin işe kavuştuğunu ifade eden Ebedinoğlu, saldırılar nedeniyle daha önce planlanan çok sayıda yatırımın askıya alındığını belirtti.

Ebedinoğlu, kazılan hendekler, kurulan barikatlar ve yaşanan çatışmalar nedeniyle vatandaşların büyük huzursuzluk yaşadığını vurgulayarak, "Bölge genelinde vatandaşlar güvenlik endişesiyle evinden dışarı çıkmıyor, temel ihtiyaçları haricinde alışveriş yapmıyor. Sadece hendek kazılan ilçeler değil, tüm ilçeler aynı durumda. Batı illerine sermaye göçü başladı" ifadelerini kullandı.

- Diyarbakır'da 500 iş yeri kepenk indirdi

Ebedinoğlu, terör olayları nedeniyle siftah yapamaz hale gelen esnafın çekini, senedini, kredi borucunu ödeyemediğini, 7 Haziran'daki seçimden bu yana Diyarbakır'da 500 iş yerinin kapandığını dile getirdi.

Sadece merkez Sur ilçesinde kapanan iş yeri sayının 200'ü aştığını anlatan Ebedinoğlu, bu ilçede işten çıkarılanların sayısının bine ulaştığını anlattı.

Ebedinoğlu, bölgede istihdam yükünün esnaf ve sanatkarın üzerinde bulunduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

"Sadece Diyarbakır'da esnaf ve sanatkarın yanında 100 bin kişi çalışıyor. Hizmet sektöründeki işletmeler işçi çıkarmaya başladı. Böyle devam ederse diğer sektörlere de yansıyacak. Yaşanan olaylar nedeniyle esnafın yanında çalışan 5 bini aşkın kişi işini kaybetti."

Küçük esnafa destek verilmesini isteyen Ebedinoğlu, "Aksi durumda işsiz sayısı çok daha yükselecek. Çözüm Süreci'ne geri dönülmelidir. Esnafın, kredi ve SGK borçları ertelenmeli, faizsiz kredi almaları sağlanmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Büyük tehlike bizi bekliyor

Çatışmalı ortamın bölgenin ekonomisini etkilediği gibi, insanların para kazanmasını da çok zorlaştırdığına dikkat çeken Ebedinoğlu, şöyle konuştu: "İmkanı olan ve ciddi sermaye sahipleri, bölgede yaşanan olaylardan dolayı batıya göç etti ve hala bir çok esnafımız iş yerlerini kapatıp, batıya göç ediyor. Bölgede sermaye göçü olduğu gibi, kalifiye elaman ve beyin göçü de yaşanıyor. Bizi büyük bir tehlike bekliyor. Bu tehlikenin boyuta da yaşanan olaylardan dolayıdır. Sadece Diyarbakır'da 100 bine yakın genç esnafımızın yanında çalışmaktadır. Şu an bu 100 bin gencin işsiz kalabileceği riskiyle karşı karşıyayız. Devletin bu konuyla ilgili mutlaka tedbirler alması gerekiyor."

Emlak değerleri de düştü

Bölgedeki emlak değerinde yüzde 20'lik bir düşüş yaşandığını, birçok girişimcinin evini, işyerini satıp batıya gittiğini vurgulayan Ebedinoğlu kaygılarını şöyle dile getirdi: "Bu durum bizi kaygılandırıyor. Bu sadece insanların batıya göç etmesi sorunu değil, aynı zamanda istihdam sorununu da beraberinde getirecektir. Sosyal bir patlamayla karşı karşıyayız. Hükümet kurulur kurulmaz bir an önce çözüm sürecine geri dönülmesi gerektiği gibi, ekonomik tedbirlerin de alınması gerekiyor. Çünkü bölgenin, şu anda yaşanan çatışmalarla büyük bir risk altında olduğunu hepimiz görüyoruz."

- 22 kişiyi işten çıkardı

Son dönemde kazılan hendek ve kurulan barikatlarla gündeme gelen tarihi Sur ilçesinde lokanta işleten Kazım Yıldırım ise Çözüm Süreci'ne göre iş hacimlerinin yüzde 80 düştüğünü, dükkan kirasını ve çalışanların ücretini ödeyemez duruma geldiklerini söyledi.

"Çözüm Süreci'nde 40 kişinin çalıştığı iş yerimde şimdi 18 kişi çalışıyor" diyen Yıldırım, şunları kaydetti: "Çözüm Süreci'nin ardından esnaf perişan hale düştü. Personelimizi ücretini ödeyemediğimiz için işten çıkardık. Akşam 18.00'den sonra herkes evine çekiliyor. Eskiden gece yarısına kadar müşteri ağırlardık. Yoğun dönemimizde günde 350 müşteri geliyordu, şimdi ise 50-60 kişi ağırlıyoruz. Kirayı ödeyemediğim için mülk sahibi iş yerini tahliye etmemi istiyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz