İHD çocuk hakları raporu

İHD’nin çocuk hakları raporunda, “Bölge illerinde en az 191 çocuk gözaltına alındı, üç çocuk tutuklandı “ iddiası yer aldı.

İHD çocuk hakları raporu

Remzi ETİĞ

DİYARBAKIR(SÖZ)-İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ne ilişkin şube binasında “2022-2023 Güneydoğu Anadolu Bölgesi Çocuk Hakları İhlalleri” raporunu açıkladı. Açıklamada konuşan İHD Yöneticisi Jiyan Ormanlı, çocukların yaşadıkları ihlallere dikkat çekti.

ÇOCUK HAKLARI

Ormanlı, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin temel amacının toplumun korunmaya muhtaç ve en savunmasız üyeleri olan çocukların savaş, ekonomik yoksulluk, hastalık ve benzeri durumlardan korumak olduğunu belirtti. Ormanlı, Maraş merkezli 6 Şubat’ta gerçekleşen deprem sebebiyle ailesini kaybeden çok sayıda çocuğun akıbetinin halen öğrenilemediğini ifade etti.

RAPORDAKİ İDDİALAR

Ormanlı, çocukların son bir yılda yaşadığı ihlalleri şöyle sıraladı: "Bölge kentlerinde kolluk görevlileri tarafından gerçekleştirilen yargısız infaz sonucu 3 çocuk öldü. Resmi hata/ihmal sonucu 4 çocuk yaşamını yitirdi, 254 çocuk ise çeşitli şekillerde yaralandı. Mayın ve çatışma bölgelerinde bırakılan patlayıcıların infilakı sonucu 3 çocuk ağır şekilde yaralandı. Bölge kentlerinde 19 çocuk şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Şüpheli çocuk ölümlerinin en çok yaşandığı iller Urfa, Mardin, Şırnak. Bölge kentlerinde intihara sürüklenen 10 çocuk yaşamını yitirdi. 4 çocuk intihar teşebbüsünde bulundu. Çocuk intiharları en çok Şırnak ve Mardin’de yaşandı. 1 çocuk ise hapishanede intihara sürüklendi.

AİLE İÇİ ŞİDDET

Aile içi şiddet sonucu en az 4 çocuk yaşamını yitirdi, 1 çocuk ise yaralandı. En az 2 çocuk aile içinde cinsel istismara maruz kaldı. Toplumsal alanda şiddet sonucu en az 8 çocuk yaşamını yitirdi, 13 çocuk ise yaralandı. Yine en az 279 çocuk toplumsal alanda cinsel istismar ve saldırıya maruz kaldı. 4 çocuk kaçırılarak alıkonuldu, 3 çocuk fuhuşa zorlandı. Çocukların özgürlüğüne ve güvenliğine yönelik ihlaller sonucu; en az 191 çocuk gözaltına alındı. 3 çocuk tutuklandı. Gözaltında 2, hapishanelerde 1 ve gözaltı yerleri dışında 16 olmak üzere en az 19 çocuk işkence ve kötü muameleye maruz kaldı."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler