İhmalin 2 kurbanı

Diyarbakır'da bir özel hastanede yaşanan ihmal bir çocuğun sakat doğmasına neden oldu. Gebelik boyunca sürekli kontrole geldiği doktorun ihmali yüzünden ebe nezaretinde ilkel yöntemlerle doğum yapan Fatoş Ilıksu, bu skandalın hesabının sorulmasını istiyor.

İhmalin 2 kurbanı

Fatoş Ilısu, gebeliği boyunca sürekli kontrole gittiği Diyarbakır’daki özel bir hastaneye 29 Mart’ta sancılarının aniden artması üzerine doğum yapmak üzere gitti.

Doğum sancılarının artması nedeniyle hemen doğumhaneye alındı. İddiaya göre Fatoş Ilısu’nun sürekli kontrole geldiği E.G.A doğumu yaptırmaya gelmedi.

Hafta içi ve sabahın erken saatlerinde meydana gelen olayda doktor gelmediği için doğum tek bir ebe tarafından yapıldı. Bundan dolayı Nisanur bebek dünyaya bir kolu sakat olarak gelirken, bu inanılmaz ihmaldan dolayı şimdi de felç kalma tehlikesi geçiriyor.

‘DOKTOR GELMEDİ, EBE YAPTIRDI’

Mağdur anne Fatoş Ilısu, hastanenin ve doktorun ihmali yüzünden ölümden döndüğünü, çocuğunun da felç riski altında kaldığını söyledi.

Ilusu, ”Hastaneye gittikten sonra hemen beni doğumhaneye aldılar. Ebeye kendi doktorumu ve hemşireleri çağırmasını istedim. Doktorum daha önce bana bebeğin ters döndüğünü anlatmıştı. Bunu ebeye anlattım. Uzun süre beklememize rağmen doktor gelmedi. Daha sonra doğumu bir ebe tek başına yaptı. Ölümden döndüm. Bebeğimin bir kolu sakatlandı, felç tehlikesi geçiriyor. Allah hiç kimseye bu acıyı göstermesin. Bunun sorumlusu kim, hesabını kim verecek? Ben sürekli kontrollerimi yapıyordum hiç bir sorun yok diyordular. Bu büyük hatadan dolayı çocuğum bu hale geldi.” dedi.

AİLE MAHKEMEYE VERECEK

Fatoş Ilkısu’nun eşi Tamer Ilıksu ise hem hastaneyi hem de görevini ihmal eden hastane görevlilerinden davacı olacaklarını söyledi.

Olayı Sağlık İl Müdürlüğü’ne bildirdiklerini ve müdürlük tarafından hastanedeki dosyalara el konulduğunu belirten Tamer Ilıksu,”Sağlık il müdürlüğünü aradım .Memurlar gelip hastanedeki dosyamıza el koydular .7 gün çocuğumuz yoğun bakımda kaldı .Yoğun bakım doktoru “bizim yapabileceğimiz bir şey yok”dedi. Ben de başhekime çıktım, ”çocuğumuzun durumu ne olacak”dedim. O da “hatamızı kabul ediyorum suçluyuz. Ebeyi işten atmışız ağlamış yalvarmış biz yine işe almışız”dedi. Ben de ne yapacağımı şaşırdım. Sağlık müdürlüğüne şikayet ettim. Avukat tutacağım ve çocuğumu bu hale getiren, eşime de bu acıyı çektirenlerin yakasına yapışacağız” diye konuştu.

HASTANE İHMALİ DOĞRULADI

Olayın meydana geldiği Özel Hastane ihmali doğruladı ancak olayın hastaneden değil ebeden kaynaklandığını bildirdi. Hastane Başhekim Yardımcısı İbrahim Aydeniz, mağdur aileye hukuk yolunun açık olduğunu ve ihmale neden olan ebeyle ilgili işlemlerin de yapıldığını anlattı. Aydeniz, ”Bu konuda ihmal olduğunu kabul ediyoruz. Ama ihmalin sorumlusu hastanemiz değil, doğumu yapan ebedir. Biz de onunla ilgili gerekeni yaptık. Aileye hukuk yolunun açık olduğunu ve kendi haklarını aramakta özgür olduklarını belirterek ihmalin dosyasını da verdik. Onlar da hem sağlık il müdürlüğüne hem de savcılığa şikayette bulundu. Dosya şu an savcılıktadır. Aileye her türlü yardımı yapmayı da hastanemizin prensibi olarak yapmaya hazırız. Çocuğun yaşadığı sakatlık geçicidir ve tedavi ile giderilebilecek durumdadır. Doğum olaylarında sık sık rastlanabilen bir olaydır. Çocuğun tedavisini yaparak sağlıklı hale gelmesi için tüm imkanlarımızı kullanacağız. Bundan kimsenin endişesi olmasın.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz