İlk altı tamam!

Dicle Üniversitesi'nde "rektörlük seçiminin" ilk raundu olan, akademisyenlerin oy kullanma işlemi tamamlandı. 7 adayın kıyasıya çekiştiği seçimde, YÖK'e gidecek ilk altı aday oy sıralamasıyla belirlendi.

İlk altı tamam!

Dicle Üniversitesi'nde "rektörlük seçiminin" ilk raundu olan, akademisyenlerin oy kullanma işlemi tamamlandı. 7 adayın kıyasıya çekiştiği seçimde, YÖK'e gidecek ilk altı aday oy sıralamasıyla belirlendi.

YÖK'E GİDECEK İSİMLER

Prof. Dr. Aslan Bilici

Prof. Dr. Talip Gül

Prof. Dr. Refik Korkusuz

Prof. Dr. Ahmet Keleş

Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen

Prof. Dr. Sait Alan.

REKTÖRLÜK SEÇİMİ

Rektörlük seçimi için gizli oy kullanılarak belirlenen 6 rektör adayı için iki aşama geldi. 6 İsim YÖK’e gönderilecek. Bu isimler YÖK tarafından inceleme komisyonunda edğerlendirildikten sonra, aday sayısı 3'e indirilerek Cumhurbaşkanına sunumacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, bu isimlerden uygun gördüğü ismi rektör olarak atayacak.

DİYARBAKIR-Aralarında Dicle Üniversitesinin de bulunduğu 21 Üniversite'de dün rektörlük seçimi heyecanı yaşandı. Dicle Üniversitesi'nde son dakika değişikliğiyle 7 adayın yarıştığı seçimde, akademisyenler sandık başına giderek oyunu kullandı. Adaylar arasında kıyasıya bir mücadeli ve oy dağılımın yaşandığı seçim sonuçları sürpriz yapmazken, adaylar birbirlerine yakın oy almaları dikkat çekti. YÖK'e gidecek ilk altı aday oy sıralamasıyla belirlendi.

SEÇİM HEYECANI

İki dönemdir Dicle Üniversitesi’nde rektörlük görevini yürüten Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç’ın görev süresinin bitmesiyle, yeni rektörün belirleneceği rektörlük aday belirleme seçimi dün yapıldı. Son dakikada Prof. Dr. Halil Kaya'nın çekildiği ve 7 adayın yarıştığı seçimde, yeterli çoğunluk sağlanarak seçime geçildi.

İLK ALTIYA GİREN

Sakin ve mutevazi bir ortamda gerçekleşen seçimde, akademisyenler sandık başına gitti. 960'a yakın akademisyenin bulunduğu üniversite'de 200'ün üzerinde akademisyen oylamaya katılmadı. Sabah saat 09.00'da başlayan ve Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'ın açış konuşması yaptığı seçim, saat 16.30'da sona erdi. Akademisyenlerden 715'ın oy kullandı. Oy kullanımının ardından oy sayım işlemine geçildi. Yapılan sayımda, seçimin ilk raundu olan ilk altıya girip, listenin YÖK'e gitmesine yönelik tercihte, şu isimler aldıkları oylarla ilk altıya girdi.

ADAYLARIN OY DAĞILIMI

Katılımın yüzde 70'lerin üzerinde olduğu seçimde, kullanılan oylardan 18'i boş, 3'ü de geçirsiz sayıldı. Adayların aldığı oylar ise şöyle oldu.

Prof. Dr. Aslan Bilici: 179

Prof. Dr. Talip Gül: 170

Prof. Dr. Refik Korkusuz: 106

Prof. Dr. Ahmet Keleş: 90

Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen: 80

Prof. Dr. Sait Alan: 39

Prof. Dr. Yüksel Coşkun: 30

İKİ AŞAMA KALDI

Seçim sonucunda en çok oy alan 6 adayın ismi, Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) bildirilecek. Bu adaylar arasından YÖK tarafından belirlenecek 3 adayın ismi ise daha sonra Cumhurbaşkanlığı makamına sunulacak. Üniversitenin yeni rektörü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanacak.

SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ

Seçim sonuçlarını değerlendiren adaylardan Prof. Dr. Aslan Bilici, “ Bugün üniversitemizde çok güzel ve sakin bir ortamda demokratik bir şekilde rektörlük seçimimiz olmuştur. Gördüğünüz gibi sonuçlar açıkladı birinci olduk. Sonuçlarımız üniversitemize ve şehrimize hayırlı olsun” dedi.

HUZURLU BİR SEÇİM OLDU

Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen ise seçimin huzurlu bir ortamda geçmesinin önemli olduğunu belirterek şöyle dedi; “Öncelikle üniversitemize ve bölgemize hayırlı uğurlu olsun. Dicle Üniversitesinde rektörlük seçimi yapıldı. Gayet iyi bir katılım oldu sizin de gördüğünüz gibi 715 öğretim üyemiz katıldı. Bu anlamda da güzel bir seçim oldu. Seçim sonucunda ilk altıya giren adaylarımız belirlendi. Güzel bir seçimdi. Çok sürpriz sonuçlar çıkmadı. Adaylar hepsi birbirine yakın oylar aldı. Bu anlamda tüm seçmenlerimize teşekkür ediyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz