İnfial Yarattı!

Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinde, örgüt üyelerince düzenlenen, kentteki ilk Osmanlı eseri Fatihpaşa Camisi'nde yangına neden olan saldırı infial yaratırken, olay sert bir dille kınandı.

İnfial Yarattı!

Diyarbakır'daki bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Sur ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarınca düzenlenen, kentteki ilk Osmanlı eseri Fatihpaşa Camisi'nde yangına neden olan saldırıya tepki gösterdi.

Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, Fatihpaşa Camisi'nin Diyarbakır'daki önemli eserlerden biri olduğunu vurgulayarak, tarihi yapıların zarar görmesinden duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Evsen, daha önce de Dört Ayaklı Minarenin zarar gördüğünü anımsatarak, "Fatihpaşa Camisi'nin de yakılması ilimizdeki din ve kültür mirasımızın katledilmesidir. Hiçbir şey böylesi bir zulmü haklı gösteremez. Çatışmalı ortamın devam etmesi diğer kültür varlıklarımızın da zarar görmesine yol açacaktır" dedi.

- "Camilere yönelik her türlü saldırıyı şiddetle lanetliyoruz"

Diyarbakır İnanç Özgürlüğü Platformu Koordinatörü İbrahim Gökdemir, Fatihpaşa Camisi'nin yakılmasına tepki gösterdi.

Gökdemir, tarihi ve dini mekanların saldırıya uğraması nedeniyle birçok camide ibadetin akamete uğradığını, ezan okunamadığını dile getirdi.

"Camilere yönelik her türlü saldırıyı şiddetle lanetliyoruz. Sözde 'öz yönetim' adı altında bu eylemlere başvuranların sebep oldukları tahribat, İslam dininin her türlü değerine yapılmış bilinçli bir saldırıdır" diyen Gökdemir, caminin yakılmasının tüm Müslümanların yüreğini derinden yaraladığını aktardı.

Gökdemir, toplumun her kesiminden ibadethanelere yönelen saldırıya tepki göstermelerini beklediklerini ifade etti.

Diyarbakır Değerlerini Koruma Derneği Başkanı Recep İdikut, ibadethanelere saldırının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Kadim kent Diyarbakır'da silahların susmasını, gözyaşlarının dinmesini istediklerini anlatan İdikut, "Camileri yakanları Allah'a havale ediyorum. Cami ile insanlık da yanmıştır" diye konuştu.

- "Ecdadımızın bize bıraktığı mirasa ihanet etmektir"

Diyarbekir Tanıtma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Abdulkadir Arslanoğlu, Diyarbakır'ın inanç değerleri bakımından önemli bir potansiyeli olduğuna işaret ederek, camilere namlu doğrultanları, ateş açanları, yakanları kınadığını belirtti.

"Camilerin ateşe verilmesi asla kabul edebileceğimiz bir hadise değildir. Bunu yapanları şiddetle telin ediyorum" ifadelerini kullanan Arslanoğlu, Fatihpaşa Camisi'nin İslam dinindeki önemine dikkati çekti.

Arslanoğlu, camilere zarar verilmesinin dinen de caiz olmadığına işaret ederek, "Kültürel varlıklara zarar vermek ecdadımızın bize bıraktığı mirasa ihanet etmektir. Bunu yapanların akıllarını başlarına alarak, dini ve manevi mekanlara kesinlikle el uzatmak gibi bir düşünce içerisinde olmamaları gerekiyor" şeklinde konuştu.

- "Tarihimize vurulmuş bir darbedir"

Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) Başkanı Erhan Akalınlar, Fatihpaşa Camisi'nin yakılmasının kabul edilmez olduğunu dile getirdi.

Akalınlar, "Tarihimize vurulmuş bir darbedir. Duyunca tüylerim diken diken oldu. Dünyaya mal olmuş eserimizi yakmak büyük çirkinliktir. Avrupa'da insanlar bu eserleri korumak için büyük çaba sarf ediyor. Bunu yapmakla nereye varacaklar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz