İşçi Değil, Gruplar!

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, ülke genelinde olduğu gibi Doğu ve Güneydoğu illerinde de, KESK, DİSK, TBB, TMMOB, TTB ile HDP ve DBP'nin öncülüğünde kutlandı.

İşçi Değil, Gruplar!

 Mardin'in Nusaybin ilçesinde üç askerin roketatarlı saldırıda şehit edilmesi, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik bomba yüklü araçla yapılan saldırıda iki polisin memurunun şehit edilmesi nedeniyle 1 Mayıs etkinlikleri, sönük geçti. Katılımın yok denilecek düzeyde olduğu Diyarbakır'daki kutlamada DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması gerektiğini ileri sürdü.

DİYARBAKIR'DAKİ KUTLAMA

KESK, DİSK, TBB, TMMOB, TTB, Türk-İş ile bazı siyasi parti temsilcilerinin organize ettiği 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitingle kutlandı. Yoğun güvenlik önlemlerinin aldığı mitinge gelenler, hem polis, hem de miting görevlileri tarafından aranmasından sonra alana girebildi.

POLİSİN TUTUMU SAĞDUYULUYDU

Bazı grupların alana siyasi parti bayraklarıyla girmek istemesi üzerine kısa süreliğine arbede yaşandı. Polisin tutumu sayesinde sonlanan gerginlikte alana sokulmak istenen bayraklar toplanıldı. 'Eşit, Özgür ve İnsanca Yaşamak İçin 1 Mayıs' sloganıyla yapılan mitinge, HDP Diyarbakır milletvekilleri Sibel Yiğitalp, Çağlar Demirel, Ziya Pir, Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Eş Başkan Fırat Anlı, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ile sendika yöneticileri ve az sayıda davetli katıldı.

Miting Tertip Komitesi, DİSK, Genel İş Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Zeynep Demir Akcer'in ardından konuşan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek konuştu. Bölge halkının kendi coğrafyasındaki enerji, su gibi kaynaklarını kullanması gerektiğini savunan Yüksek, demokratik özerkliğin; devletin üniter yapısını koruyacak bir sistem olduğunu iddia etti.

ÖCALAN SERBEST KALMALI

Çözüm için yeniden heyet ve diyalogun kurulmasını önemsemediklerini ifade eden Yüksek, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılıp, süreci dışarıda yönetmesi gerektiğini kaydederek, "Demokratik çözüm için de artık 'yeniden heyetler oluşsun, yeniden diyaloglar kurulsun' demiyoruz. Bu, 2015'e kadar denendi. Artık bunun için Kürt halkın önder olarak kabul ettiği sayın Öcalan'ın derhal serbest kalması, özgür olması ve bu süreci dışarıda yönetmesi gerekiyor. Artık tartışılacak konuşulacak bir şey kalmadı. Çözümün birinci adımı budur" iddiasında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Çağlar Demirel de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün işçinin, emekçinin ve emekten yana olan herkesin bayramı olduğunu ifade etti.

 Konuşmaların ardından kutlama için alana gelenler çalınan müzikler eşliğinde halay çekti. Kutlamalar esnasında aşırı sıcaktan dolayı bayılan bir vatandaş ambulansa alınarak tedavi altına alındı. Etkinliğin ardından katılımcılar alandan ayrıldı.

LEZBİYENLER YİNE SAHNEDEYDİ

HDP'nin Milletvekili seçimlerinde LGBTİ'lileri temsilen milletvekili aday göstermesiyle yaşanan tartışmalar dünkü Diyarbakır'da düzenlenen 1 Mayıs mitingine LGBT'lilerin yer alması dikkat çekti.  İstanbul’dan LGBTİ Barış Girişimi adına geldiğini söyleyen İrem Güven'in taşıdığı pankart oldu. Güven, LGBTİ’lerin her alanda ayrımcılığa maruz kaldığını iddia ederken, "Bizim LGBTİ’ler olarak mücadelemiz özgür beden ve iş üzerindedir. Bu yüzden buradayız ve arkadaşlarımızı saldırganlardan korumak için geldik” diye konuştu.

BATMAN'DAKİ KUTLAMALAR

Batman'da birçok sendikanın aralarında bulunduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi'nin düzenlediği miting, sakin geçti. 16 Mayıs Şehir Stadı'ndaki alandaki kutlamalara, HDP Batman Milletvekilleri Saadet Becerikli, Ayşe Acar Başaran ve bazı STK temsilcileri katıldı. Emeğe Ezgi Grubu'nun da sahne aldığı kutlamalarda işçiler, müzik eşliğinde halay çekerek 1 Mayıs'ı coşkuyla kutladı. Kutlamaların sonunda HDP Batman Milletvekili Saadet Becerikli, kısa bir konuşma yaptı. 1 Mayıs kutlaması yapılırken, yakındaki inşaatlarda işçilerin alışmaya devam ettiği görüldü. İnşaatlarda çalışan 38 yaşındaki Arafat Şahin ve 39 yaşındaki Vehzat Atalay, 1 Mayıs Bayramı'nın ne anlama geldiğini bilmediklerini, eve ekmek götürme derdinde olduklarını söyledi.

Kutlamalar için Batman'a davet edilen Emeğe Ezgi Grubu üyelerinin alandan çıkışı sırasında, güvenlik güçlerinin kimlik sorması kısa süreli krize yolaçtı. Tertip Komitesi'nin devreye girmesiyle kriz çözülürken, GBT incelemelerinin ardından sanatçılar alandan ayrıldı.

BİNGÖL'DE SLOGAN EŞLİĞİNDE YÜRÜYÜŞ

Bingöl merkez Dörtyol Saat Kulesi önünde, Eğitim-Sen ve KESK tarafından düzenlenen kutlamalar, sloganlar eşliğinde yapılan yürüyüşle başladı. KESK ve Eğitim Sen Şube'lerine ait binalar önünde toplanan işçiler, yürüyerek Saat Kulesi önünde toplandı. Burada toplanan grup adına konuşan Eğitim-Sen Bingöl Şube Başkanı Metin Kılıç, barış sürecinin özlemini yaşadıklarını belirtti. Kuşmaların ardından gruplar sloganlar eşliğinde Genç Caddesi üzerinden Eğitim-Sen Bingöl Şubesi'ne doğru yürüyerek eylemlerini sona erdirdi.

SİİRT'TE HALAYLARLA KUTLANDI

Siirt'te işçi bayramı kentteki çeşitli sivil toplum kuruluşunun tertiplediği mitingle kutlandı. Nevruz alanında düzenlenen mitinge gelenler polis tarafından kurulan arama noktasında aranarak alana girdi. Yerel sanatçılarının seslendirdiği türkülerle başlayan etkinlikte bir konuşma yapan HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, 1977 yılında Taksim'de ölen 34 kişiyi anarak konuşmasına başladı.

Miting, katılımcıların halaylar çekmesinin ardından olaysız sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz