İşte muhtarlık vurgunu!

Söz Haber'in ortaya çıkardığı Sarıyatak Mahallesi Muhtarlığı ile ilgili "skandal'da" şok gelişmeler yaşandı. İl İdare Kurulu'nun "uygun değil" kararına rağmen, Muhtarlığın "siyasi destekle" kurulduğu ortaya çıkarken, Köy Muhtar heyetinin de baba ve oğuldan oluştuğu tespit edildi.

İşte muhtarlık vurgunu!

Söz Haber'in ortaya çıkardığı Sarıyatak Mahallesi Muhtarlığı ile ilgili "skandal'da" şok gelişmeler yaşandı. İl İdare Kurulu'nun "uygun değil" kararına rağmen, Muhtarlığın "siyasi destekle" kurulduğu ortaya çıkarken, Köy Muhtar heyetinin de baba ve oğuldan oluştuğu tespit edildi.

SÖZ HABER VE İL VALİLİĞİ

Mezra statüsünden çıkarılıp 2010 yılında Köy Muhtarlığına dönüştürülen Yenişehir İlçesine Bağlı Sarıyatak Mahalle Muhtarlığıyla ilgili, Söz Haber'in bir süre önce ortaya çıkardığı, "Skandal Muhtarlıkla" ilgili flaş gelişmeler yaşanırken, İl Valiliğinin yürüttüğü inceleme de tamamlandı. İl Valiliğinin habere ilişkin yürüttüğü incelemeye dair açıklama yaparken, Söz Haber ise Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı'nın köy nüfusuyla ilgili verileri ile Diyarbakır Valiliği İl İdare Kurulu'nun 24.09.2009 tarihinde "Kurulumuzca Uygun Görülmediğine" ilişkin, karara ulaştı.

İL İDARE KURULUNA RAĞMEN

İl Valiliğinin Vali Yardımcısı Mehmet Demir imzasıyla Söz Haber'e gönderdiği açıklamada, Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Ataş ile birlikte seçilen asil azalardan ikisinin Muhtarın oğlu, 1'inin kardeşinin oğlu anlaşılmış ve bahse konu inceleme raporunun gereğinin yapılması için Yenişehir İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderildiğini bildirdi. Valilik açıklamada, İl İdare Kurulu'nun Köy'ün mezra statüsünden çıkarılıp muhtarlığa dönüştürülmesine yönelik "uygun değildir" kararına da vurgu yaparken, tüm işlemlerin İl Genel Meclis ile İçişleri Bakanlığı'nda yürütüldüğüne dikkat çekti.

SAHTE BEYANLA NÜFUS ŞİŞİRİLMİŞ

Söz Haber'in ele geçirdiği, Diyarbakır Valiliği İl İdare Kurulu'nun "Kurulumuzca Uygun Görülmediğine" ilişkin tarihi kararında, gerekçesini Köy nüfusu ile mezranın bağlı bulunduğu muhtarlığa uzaklık mesafesinin uygunsuzluğuna bağlarken,  TÜİK'in köy nüfusuyla ilgili verilerinde ise, yasaya göre köy nüfusunun asgari 500 olması gerekirken, uygun olmadığı ortaya çıktı. TÜİK’in 05.01.2016 tarihli ve 523 sayılı resmi yazısında, köy nüfusu yıllara göre şöyle sıralandı. 2010 da 67, 2011 de 42, 2012 de 81, 2013 de 45, 2014 de 102.

VURGUN ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI

Köy Muhtarlığı'nı "aile fertlerinden" oluşturarak, büyük bir rant organizasyonuna girildiği ortaya çıkan Sarıyatak Mahalle Muhtarlığıyla ilgili gözler İlçe Seçim Kurulu ile Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına çevrilirken, Muhtar Ali Aktaş'ın, siyasi organizasyonla oluşturduğu muhtarlığı, Arazi Toplulaştırma ve Mera vurgununa yönelik kullandığı belirlendi. Çevre köy ve mezra sakinlerinin de şikâyetçi olduğu skandal muhtarlığın, kurulduğu tarihten bugüne kadar tüm resmi işlemlerinin yasal olarak fes edilmesi gerektiği bildirildi.

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesine bağlı Sarıyatak Mahalli Muhtarlığının sahte belge ve beyanlarla kurulduğuna ilişkin Söz Haber'in gündeme getirdiği "Skandal Muhtarlık" haberiyle ilgili şok gelişmeler yaşanırken, Diyarbakır İl Valisi Hüseyin Aksoy'un talimatları doğrultusunda yürütülen soruşturmaya ilişkin açıklama geldi. Söz Haber ekibi Valiliğin Muhtarlık sürecini anlatan açıklamasının yansıra, İçişleri Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu'nun Sarıyatak Köy muhtarlığıyla ilgili resmi işlemlerine de ulaştı. Diyarbakır İl Valiliği İl İdare Kurulu'nun "Kurulumuzca Uygun Görülmediğine" ilişkin kararına rağmen, Muhtarlığın "siyasi destekle" kurulduğu ortaya çıkarken, Köy Muhtar heyetinin de baba ve oğuldan oluştuğu tespit edildi.

SÖZ SKANDALI ORTAYA ÇIKARDI

Bur süre önce, Söz Gazetesi Haber merkezi gelen ihbar üzerine, 2010 yılında muhtarlık statüsü kazanan, Merkez Yenişehir ilçesine bağlı Sarıyatak Mahalle Muhtarlığı'nın "sahte belge ve taşıma nüfusuyla, toplulaştırma arazileri ile mera arazilerinin yolsuzluğuna ilişkin kurulduğuna" dair iddiaları araştırdı. İlk araştırmasında Söz Haber, muhtarlıkla ilgili skandal bilgi ve belgelere ulaştı. Mezra statüsünden çıkarılıp Köy Muhtarlığına dönüştürülen Sarıyatak Köyü Mahalle Muhtarlığının Mahalli İdarelere verdiği hane sayısıyla köydeki hane sayısının arasında afakî rakamlar olduğunu belirledi. Köyde sadece 5 hane bulunurken, Mahalli İdarelere verilen beyanda bu rakamın çok yüksek olduğu tespit edildi.

TAŞIMALI NÜFUSLA STATÜ ALDI

Köy'deki hane sayısı ve nüfus düşüklüğüne karşı sözde Köy Muhtarı Mehmet Ali Ataş, komşu köylerde bulunan yakınlarını "taşımalı" nüfusla, köyde ikamet ediyor gibi gösterdi. Mahalli İdareleri düzenlenen sahte ikametgâhlarla aldatan ucube Köy Muhtarı Ataş, dönemin Ak Parti Milletvekili ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın desteğiyle resmi evrakta sahteciliğini meşrulaştırarak, Sarıyatak'a "muhtarlık" statüsünü kazandırırken, muhtarlık seçiminde de aynı skandal işlemlerde bulunduğu belirlendi.

MUHTARLIK DA SAHTE YAPILMIŞ

Köy Muhtarı Mehmet Ali Ataş'ın ihtiyar heyetinde, Mahmut Ataş, Zülfü Ataş, Mehmet Ataş, Yılmaz Ataş, Enver Ataş, Orhan Ataş ve Serdar Ataş adlı kişilere yer verildi. Skandalı ortaya çıkaran Söz Gazetesi'nin ulaştığı Muhtar Mehmet Ali Altaş'ın nüfus kaydında, ihtiyar heyetinde yer alan isimlerin, aynı aileye mensup kişiler olduğunu belirledi.

Şehir ve Kazalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair 4551 saclı kanunun 10 maddesin "Ana, baba, büyük ana, büyük baba, evlat, kardeş ve bu derecedeki sıhrî hısımlar Mahalle Muhtarı ve İhtiyar heyetinde birleşemezler." demesine rağmen, Muhtar ve İhtiyar heyeti üyelerinin aynı aileye mensup kişiler olması nedeniyle "Aile Muhtarlığı" adı verildi.

TOPLULAŞTIRMA VE MERA RANTI

Sarıyatak köyündeki, yapılanmanın ranta dayalı olduğunu ortaya çıkaran Söz'ün "Skandal Muhtarlık" haberi, Diyarbakır'da büyük yankı bulurken, İl Valisi Hüseyin Aksoy, konuya ilişkin soruşturma başlatmıştı. Mahalli İdarelerden sorumlu Vali Yardımcısı Sinan Batmaz ile Yenişehir Kaymakamlığınca Sarıyatak köyünün muhtarlığı ve muhtarlık dönemindeki işlemleriyle ilgili kapsamlı yürüttüğü inceleme sonuçlandı.

VALİLİKTEN İNCELEME AÇIKLAMASI

İl Vali Yardımcısı Mehmet Demir'in imzasıyla, Söz Haber'e yürütülen soruşturmanın neticesiyle ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi. "Skandal Muhtarlık" başlığıyla yayımlanan haberle ilgili valiliğimizce yapılan inceleme neticesinde;

Dikentepe köyü Sarıyatak mezrası sakinleri tarafından 08.04.2009 tarihinde, 123 seçmenin imzasıyla Yenişehir Kaymakamlığına başvuruda bulunduğu, Yenişehir Kaymakamlığı'nın 20.04.2009 tarihinde uygun görüş yazısını Valiliğimize gönderdiği, İl İdare Kurulunca mahallinde yapılan tespitte, mezra nüfusunun 301 olduğu ve 09.09.2009 tarihinde yapılan halk oylamasına katılan 153 seçmenden 137'isinin kabul oyu kullandığı, İl İdare Kurulunun dosya hakkında 24.09.2009 tarihli 2009/19 sayılı kararla olumsuz görüş bildirdiği ve dosyanın İl Genel Meclisine gönderildiği, Dikentepe köyü Sarıyatak mezranın bağımsız köy olma talebinin İl Genel Meclisi tarafından 02.11 2009 tarihinde uygun görülmesi üzerine dosya, 14. 12. 2009 tarihinde İçişleri Bakanlığına gönderildi.

BAKAN ONAYIYLA KÖY STATÜSÜ

İçişleri Bakanlığınca anaköy ile bağlı arasındaki mesafenin 26 kilometre olduğu, anaköyle bağlı arasında Avcısuyu, Alangör ve Devedurağı adlarında köylerin olması nedeniyle arazi irtibatının olmadığı, muhtarlık olan iş ve işlemlerdeki aksamalar nedeniyle ayrı tüzel bir kişilik oluşturmasının gerekli olduğu gerekçesiyle, 09. 03, 2010 tarihinde Bakan Onayıyla Dikentepe köyü Sarıyatak mezrasının bağımsız köy olma talebini uygun gördü.

MUHTAR HEYETİ AİLE FERTLERİ

Ayrıca Sarıyatak Mahallesi ihtiyar heyeti üyeleri ile ilgili olarak Yenişehir Kaymakamlığının inceleme raporunda, Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Ataş ile birlikte seçilen asil azalardan 2'sinin Muhtarın oğlu, 1'inin kardeşinin oğlu 1'inin de kardeşi olduğu, yedek üyelerden 2'sinin Muhtarın oğlu, 1'inin kardeşinin oğlu olduğu anlaşılmıştır. Bahse konu inceleme raporunun bir örneği gereği yapılmak üzere, 04. 12. 2015 tarihli ve 3525 sayılı yazı ile Yenişehir İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderildi."

İDARE KURULUNUN KARARINA RAĞMEN

Bakan onayıyla muhtarlık statüsü verilen Sarıyatak Köyü’nün "muhtarlık vasfını" taşımadığına ilişkin, 24. 09. 2009 tarihli Diyarbakır İl İdare Kurulu'nun tarihi kararına Söz Haber ulaştı. Kurul üyelerinin ittifakla aldığı "Kurulumuza Uygun Görülmediğine" ilişkin, İl İdare Kurulu kararının olumsuz görüş bölümünde şu ifadeler dikkat çekiyor.

"Dikentepe köyüne bağlı Sarıyatak bağlısı nüfusunun yetersiz olduğu, Bakanlık genelgesinde belirtilen kriterlere uygun olmadığı anlaşıldığından, Yenişehir İlçesi merkez Bucağı Dikentepe köyüne bağlı Sarıyatak bağlısının, Yenişehir ilçesinden ve ana köyden ayrılarak aynı adla bağımsız bir köy haline getirilmesi ve Kayapınar ilçesine bağlanması, 5442 sayılı Yasanın 2. aynı Yasanın 7267 sayılı Yasa ile değişik (D) fıkrası uyarınca, Kurulumuzca Uygun Görülmediği, gereği yapılmak üzere dosyanın Valilik makamına arzına mevcudun oybirliği ile karar verildi…"

SEÇMEN VE KÖY NÜFUSU VERİLERİ

Siyasi ve bürokratik büyük bir kokuşmuşluğu gözler önüne seren skandal Sarıyatak Köy Muhtarlığıyla ilgili Söz Haber, Türkiye İstatistik Kurumu'nun(TÜİK), köy nüfusu verilerine de ulaştı. TÜİK'in 05.01.2016 tarihli ve 523 sayılı yasasında, Sarıyatak Köyü nüfusunun, 2010 da 67, 2011 de 42, 2012 de 81, 2013 de 45, 2014 de 102 olarak belirledi. Yasaya göre, köy nüfusunun asgari 500 olması gerektiği belirtilmesine rağmen, dikkate alınmamış.

GÖZLER YSK VE CUMHURİYET SAVCISINDA

Skandal Muhtarlıkta, gözler Muhtar Mehmet Ali Ataş'ın aile çiftliği olarak kullandığı Sarıyatak köy'ü muhtarlık heyetiyle ilgili ortaya çıkan skandal ve İl Valiliğinin soruşturma sonucuna göre, Yüksek Seçim Kurulu'nun, vereceği karara gözler çevrildi. Sahte belge düzenleme ve yalan beyan nedeniyle YSK'nın, Muhtar Ataş ile İhtiyar Heyeti üyelerini fes edip, yasal işlem başlatması bekleniyor.

Öte yandan, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının da, İl İdare Kurulu'nun kararı ve TÜİK'in verileri, Muhtar Ataş'ın düzenlediği sahte belgelerin, resmi kurumlarca tespit üzerine, nasıl bir inceleme başlatacağı merak konusu olurken, Muhtarlığın kurulduğu tarihten buyana, kamu kurum ve kuruluşları ile muhtarlık arasındaki resmi işlemlerin de, "yok hükmünde" kabul edilmesi gerektiği belirtildi.

TOPLULAŞTIRMA VE MERA RANTI

Sarıyatak Köyüyle ilgili ortaya çıkan "skandal muhtarlık" dikkatleri, özellikle Diyarbakır merkez ilçeleriyle ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, 2010 yılı itibariyle yürüttüğü arazi toplulaştırması ve mera düzenlemesi işlemleri nedeniyle birçok mezranın statüsünün değiştirilerek, bağımsız köy statüsüne alınmasına çevrildi. İşlemin tamamen, yolsuzluk ve usulsüzlüğe dayalı olduğu ifade edilirken, bu işlemle onbinlerce dönüm hazine arazisinin peşkeş çekildiği iddia ediliyor.

KÖYLÜLER BÜYÜK TEPKİ GÖSTERDİ

Yaşanan skandallara büyük tepki gösteren Çevre köylüleri, dönemin siyasilerine veryansın etti. Köylüler şöyle dedi; "Duyuyorduk böylesi sahte muhtarlıkları ama inamıyorduk. Meğer, doğruymuş. Tüm bunların dönemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker döneminde olması aslında bizler için şaşırtıcı değil. Sarıyatak köyündeki asıl vurgun, meradır. Çünkü köy sakinlerinin müşterek kullandığı Mera alanı, özellikle her yıl kış aylarında Bingöl, Karlıova, Muş ve Erzurum yaylalarından gelen göçerlere peşkeş çektiriliyor. Buradan kayıtdışı yüksek oranda, rant temin ediliyor. Göçerlerden hayvanlarını bu alanda otlatmaları için, para alınıyor. Mera'dan gelen parayı aile şirketi gibi kendi aralarında bölüştürüyorlar. Yakınları olmayan hiç kimseye herhangi bir ödeme yapmıyorlar."

Köylüler, Bakan Eker dönemindeki arazi toplulaştırma işlemleriyle ilgili yaşanan yolsuzluk ve usulsüzlüklere de dikkat çekerek, şu iddialarda bulundular.

HAZİNE ARAZİLERİNE GÖZ DİKMİŞLER?

"Açık olarak Toplulaştırmadan büyük vurgular yapıldı. Bizim bölgemizde, vatandaşın ekili arazisine el konuldu. Değerli ve verimi yüksek araziler, başka alanlarda gösterildi. Demirgirmez yerlere taşındı. Gaye, verimi yüksek olan araziyi hazine arazisi gösterip, vatandaşı mağdur etmek. ve bu değeri yüksek arazileri, satış adı altında, peşkeş çektirmektir. Bakınız Sarıyatak mezrasındaki, parselleri belli, sınırları belli olan araziler, hazineye cevrilmiş. Muhtar Ataş tarafından bunlar yapılmış. Nedeni de, önümüzdeki günlerde bu arazileri hazineden satın almak. Zaten Köy Muhtarlığının kurulmasındaki amaçta budur."

Kaynak: Diyarbakır Söz