Kaçarken öldürüldü

Çermik’te “Cinayet Şüphelisi” olarak aranan Mikail Ekinci, “dur ihtarına” uymadığı iddiasıyla Jandarmanın açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. İki yıl önce Çermik ilçesinde Ekinci ve Aydın aileleri arasında arazi anlaşmazlığı yüzünden başlayan ve iki kişinin ölümüyle devam eden kan davasında, şüpheli olarak aranan Mikail Ekinci, önceki gün Adalar köyü yakınlarında, Jandarma tarafından çembere alındı. 28 Yaşındaki Ekinci Jandarma’nın dur ihtarına uymayarak kaçınca, açılaş ateş sonucu öldürüldü.

Kaçarken öldürüldü

Kan davası olayında cinayet şüphelisi olarak aranan Mikail Ekinci, Çermik ilçesi kırsalında, jandarmanın “dur ihtarına” uymayınca, açılan ateş sonucu vurularak, öldürüldü. Olayla ilgili Çermik Cumhuriyet başsavcılığı kapsamlı soruşturma başlattı.

KAN DAVASI BAŞLADI

İddialara göre, Diyarbakır’ın Çermik ilçesi Aynalı köyünde ikamet eden  ve akraba oldukları belirtilen Ekinci ile Aydın aileleri arasında, arazi anlaşmazlığı yüzünden iki yıl önce, kavga çıktı. Silahların konuşulduğu kavgada, Kemal Ekinci öldürüldü. Bir kişinin de yaralandığı olay üzerine Ekinci Aydın aileleri arasında, kan davası başladı.

İKİ KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ailelerden bir kısmının köyü terk etmesinin ardından, olayın üzerinden iki ay geçmeden bu kez Cemal Aydın Çermik ilçesi’nin Sinek Köprüsü yakınlarında, uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

Cinayetle ilgili yürütülen soruşturmada, 28 yaşındaki 3 çocuk babası Mikail Ekinci, şüpheli olarak belirlendi. Jandarma tarafından aranan Ekinci, önceki gün sabah saatlerinde gelen ihbar üzerine, Adalar köyünde olduğu belirlendi. Jandarma Ekipleri, köye operasyon düzenledi. Jandarmanın geldiğini gören Ekinci motorla kaçmaya çalıştı. ‘Dur’ ihtarına uymayan ve kaçmaya devam eden Ekinci, Jandarmanın açtığı ateş sonucu vuruldu. Ekinci olay yerinde yaşamını yitirdi.

'SAĞ YAKALAYABİLİRLERDİ'

Ekinci’nin amcası Ali Ekinci, yeğeninin sağ olarak yakalanması gerekirken, öldürüldüğünü ifade ederek olaya tepki gösterdi. Ekinci, olayı şöyle anlattı. “Sabah saatlerinde jandarmaya bir ihbar yapıldı. Askerlerin geldiğini gören Mikail motosikletle kaçmış. Kaçarken arkadan sıktılar. Tek kurşunla vuruldu. Direk kalbine ateş açtılar. Dağlık bir alan değil, isteseydiler canlı yakalayabilirdiler. Bu olayla ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Bu işin peşini bırakmayacağız. Cumhurbaşkanına kadar gideceğiz.”

SAVCILIK SORUŞTURMA AÇTI

Ekinci’nin öldürülmesiyle ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı üzerine Çermik Cumhuriyet Başsavcılığında kapsamlı soruşturma başlatıldı. Operasyona katılan askerlerin ifadesine başvuruldu iddia edilirken, Diyarbakır Barosu olayla ilgili açıklama yaptı. Diyarbakır Barosu, Mikail Ekinci'nin 'dur' ihtarına uymadığı iddiasıyla jandarmanın açtığı ateş sonucu ölmesi hakkında açıklama yaptı. Açıklamada orantısız güç kullanımı ve yetki aşımına dikkat çekilerek "Hukuki sürecin takipçisi olacağız" denildi.

DİYARBAKIR BAROSU AÇIKLAMA

Açıklamada, Türkiye'de kolluk güçlerince yetki aşımı, orantısız güç veyahut kasti eylemler ile yaşama hakkının gün geçtikçe artan bir şekilde ihlal edildiğinin görüldüğü iddia edilerek şu ifadelere yer verildi; "Kanunla kolluk görevlisinin inisiyatifine bırakılan 'öngörü', 'makul şüphe' ve 'takdir' gibi soyut kavramlar sonucu sivil insanların yaşam hakkının ihlal edildiği gözlenmektedir. Türkiye'de kolluk görevlilerinin insan haklarını ihlal etmekle suçlandığı hallerde; fail konumundaki kişiler bakımından öngörülen ayrıcalıklı yargılanma usulleri ve sağlanan güvencelerle, fail/failler cezasız kılınmakta ve ağır insan hak ihlallerine sebep olunmaktadır. Kolluk güçlerinin silah kullanma yetkisini aşması sonucunda, keyfiliğe ve gücün yasaya aykırı şekilde kullanılmasına karşı yaşam hakkının ihlal edildiği gözetilerek, ivedi ve etkin bir şekilde soruşturmanın yürütülmesini talep ediyor, hukuki sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” denildi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz