Kadın merkezi açıldı

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, kadınların ikinci adresi olacak Hani Kadın Merkezi’ni törenle hizmete açtı. Merkez, şarkılar ve halaylarla kadınların hizmetine sunuldu.

Kadın merkezi açıldı

Şeyhmus ALTINDAĞ/Ahmet DEMİR

DİYARBAKIR-Her ilçeye bir kadın merkezi açma sözü kapsamında inşa edilen Hani Kadın Merkezi tamamlanarak, hizmete açıldı. Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Hani Belediyesi Eş Başkanı Nevin Oktay, Abdurrahman Zorlu, HDP Diyarbakır milletvekili adayı Nesrin Hilal Şanlı’nın katıldığı açılışa Hanili kadınlar büyük ilgi gösterdi.

Şarkılar ve halaylarla gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Eş Başkan Gültan Kışanak, Kadın Merkezi’nin Hani’de yaşayan tüm kadınların evi olduğunu belirterek, “Buraya kendi evinize gider gibi büyük bir rahatlıkla gelmelisiniz. Burası sizin ikinci adresiniz. Herhangi bir ihtiyacınız olduğunda, herhangi bir sorununuz olduğunda buraya geleceksiniz hep birlikte el ele verip sorunlarımızı çözeceğiz.” dedi. Merkezde kadınların istekleri doğrultusunda çalışmalar yürütüleceğini ifade eden Kışanak, bu merkezde kadınlara danışmanlık hizmetlerinin verileceğini, kadınların yaşadıkları zorlukların, sıkıntıların tartışılarak çözüme kavuşturulacağını vurguladı.

‘Kendi toplumsal gerçeğimize dönmek istiyoruz’

Kadınlara bugüne kadar fazla imkân sunulmadığını dile getiren Kışanak, ancak toplumda bir dönüşüm yaşandığını, kadınların toplum içerisinde layık olduğu yere taşınması için kadın ile erkeğin hep beraber mücadele ettiğini söyledi. Kışanak, şunları söyledi: “Bu coğrafyada kadınlar değerlidir, hayata kendi rengini verir, çalışmalara katılır, evinde de köyünde de mahallesinde de son derece saygın ve önemli bir yeri vardır. İşte biz yeniden bu kendi toplumsal gerçeğimize dönmek istiyoruz. Bizler bu merkezlerde belediyeler olarak kadınlarla birlikte tüm kadın yoldaşlarımız ne istiyorlarsa, nasıl yaşamak istiyorlarsa onların istekleri doğrultusunda çalışmalarımızı yürüteceğiz.”

‘Çocuklarımızı beraber büyüteceğiz’

Çocuk bakımı ile ilgili tüm sorumluluğun kadına bırakıldığını, toplumun kadınlara bu konuda yardımcı olmadığını, bu konuda kadının yükünü hafifleten çalışmaların yapılmadığını kaydeden Kışanak, “Bugün burada kadın merkezimizi açtık, inşallah hep birlikte el ele vereceğiz, anadilimizde Zazaki ve Kurmanci eğitim veren kreşlerimizi de beraber açacağız. Kadınlarla birlikte çocuklarımızın yetiştirilmesi sorumluluğunu aşacağız. Hem anadilimizi unutmamak için çocuklara kendi dilimizi kendi kültürümüzü öğretmek için hem de kadınların sosyal hayata daha kolay katılabilmesi için bizler belediyeler olarak kadınlarla birlikte çocukların sorunlarının birlikte paylaşacağız.” şeklinde konuştu.

‘Hiçbir ilçede içme suyu sıkıntı kalmayacak’

Büyükşehir Belediyesi’nin ilçelerde yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Kışanak, geçen yıl Hani’de büyük ölçekte yol çalışması yapıldığını, bu sene belediyenin ve halkın talepleri doğrultusunda köylerin grup yollarını yapmaya devam ettiklerini ifade etti. Kışanak, Hani’de bu yıl 12 km stabilize yol, 24 km de sathi kaplama yol yapacaklarını açıkladı. Hani’de içme suyu ve kanalizasyon çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını, 2 kilometrelik bir kanalizasyon bağlantısının kaldığını, onun da bu sene tamamlanacağını dile getiren Kışanak, “Kendi imkânlarımızla, DİSKİ’nin imkânlarıyla bunu hayata geçireceğiz. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde hiç bir yerleşim yerinde içme suyu sıkıntısı kalmayacak. Hani ilçemizinde arıtma tesisi ile ilgili çalışmalar tamamlandı, projelerimiz kabul edildi. Yakında yapım çalışması başlayacak. İlçedeki halkımızın şehre kolay gidip gelebilmeleri için otobüs seferleri de başladı. Bundan sonra daha iyisini yapmaya gayret edeceğiz.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz