Kayıplar 174. eyleminde

"Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla İHD tarafırdan her hafta düzenlenen eylem 174. haftasına girdi.

Kayıplar 174. eyleminde

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Kayıp Yakınları'nın "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla düzenlenen eylem 174. haftasına girdi.

KAYIPLAR BULUNSUN

‘Kayıplar bulunsun failler yargılansın’ sloganıyla her hafta Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı anıtı önünde yapılan eyleme Uludere’de hayatını kaybedenlerin aileleri de katıldı. 174'üncüsü düzenlenen eyleme ailelerin yanı sıra BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, 4. Mezopotamya Tıp Kongresi'ne katılan hekimler, KESK bileşenleri ve kayıp yakınları katıldı.

38 KİŞİ KATLEDİLDİ

İHD Diyarbakır Şubesi Kayıplar Komisyonu üyesi Necibe Güneş Perinçek, bu topraklarda savaş devam ettikçe ölümlerin yaşanmaya, annelerin ağlamaya devam edeceğini belirtti. 1993 yılında Cizre'de bulunan 2 köye sınır içerisinde operasyon yapıldığını ve kazan bombalarıyla yapılan operasyonda 38 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. 28 Aralık 2011 tarihinde ise Uludere olayının gerçekleştiğini aktaran Perinçek, bu süreçte birçok katliamın gerçekleştiğini ancak faillerinin yargı önüne çıkmadığını belirtti.

ROBOSKİLİ AİLELER

Roboskili aileler adına konuşan Felek Encü ise, kayıp aileleriyle birlikte eyleme katıldıklarını ve hep birlikte faillerin yakalanmasını istediklerini belirtti. Encü, aradan geçen zamana rağmen Roboski katliamının faillerini yargı önüne çıkmadığını söyleyerek, katliamın aydınlanması için Kürt halkının birlikte mücadele ettiğini söyledi. Roboskili Cabbar Uysal ise, Roboski'ye adaletin gelmediğini, Başbakan'ın tazminatı ile durumu geçiştirdiğini söyledi.

HEKİMLERDEN DESTEK

4. Mezopotamya Tıp Kongresi'nden gelen hekimler adına konuşma yapan Dr. Mehmet Demir de, tüm herkesin yas tutma hakkının olduğunu dile getirerek, "Ancak tutulan bu yasların bir zamanı olmalıdır. Berfo Ana gibi anneler 30 yıl boyunca çocuklarını arıyorlar. Yetkililer 30 yıl sonra çıkıp 'çocuğun gözaltında öldü' diyorlar. Failleri yargılanmıyor, mezarlar açığa çıkartılmıyor" dedi. Demir, "Yaşam hakkını savunan hekimler olarak yaşanan bu zulme son verilmesini istiyoruz" diye sözlerine son verdi. Konuşmaların ardından aileler 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.

Grup daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz