"Kim Taş Üstüne Taş Koyarsa..."

Osman Baydemir, yaptıkları çalışmaları anlattı, yapacakları projelerle ilgili de bilgi verdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kentte belediyenin 2012 yılında yaptığı, önümüzdeki dönemde yapacağı proje ve yatırımlarla ilgili bilgiler verdiği slayt gösterimi eşliğinde basın toplantısı düzenledi. Diyarbakır'da büyük değişim ve dönüşümü gerçekleştirmeye çalıştıklarını anlatan Baydemir, sert ifadelerle eleştirdiği TOKİ'yi sosyal projeler yapmak yerine emlakçılık yapmakla suçladı.

Baydemir, "Diyarbakır için kim ki, taş üzerine taş koyarsa bu konuda büyükşehir belediyesinin desteğine ihtiyaç duyarsa 8 yıldır bu bu kentteyiz, belediyenin kapısı ve yüreğimiz kapısı 24 saat açıktır. Bu konuda hiç kimsenin bir şüphesi olmasın" diye konuştu.

                    

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Baydemir, Aziziye Mahallesi'nde Büyükşehir Belediyesi'nin tek başına Kentsel Dönüşüm Projesi yürüttüğünü belirterek, evleri yıkılan konut sahiplerine Yeniköy'de ücretsiz konut verdiklerini söyledi. Baydemir, sağlıksız konutları yıkıp 96 adet sosyal konut yaptıklarını ve bunların 2012'te bitirmeyi hedeflediklerini belirtti. Dicle Vadisi Projesi kapsamında tarihi surlar ile Dicle Nehri'ni buluşturacak ve 670 hektarlık devasa bir alanı rekreasyon alanı olarak planladıklarını anlatan Baydemir, Dicle Vadisi Projesi'nin birinci etabı olan Fiskaya Şelalesi'ni tamamladıklarını söyledi.

Projenin ikinci etabı olan Kültür Park Projesi'nin kamulaştırma çalışmalarını sürdürdükleri belirten Baydemir bunun da 2012'de ihalesinin yapılacağını ve Ekim 2013'te de tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti. Diyarbakır'ın akciğeri olma rolünü üstlenecek olan 670 hektarlık Talaytepe-Masfoştepe arasında kalan alanı Kent Ormanı'na dönüştürmek için proje hazırladıklarını anlatan Baydemir, Büyükşehir Belediyesi'ne ait yaklaşık 200 hektarlık alanda öncelikli bir çalışma yapacaklarını ve 2012'de buraya 10 milyon liralık bir yatırım yapacaklarını belirtti.

İLÇELERDEKİ YAPILANMA

Baydemir, Diyarbakır'ın büyükşehir, merkez ilçeleri Yenişehir, Sur, Kayapınar ve Bağlar, çevre ilçeleri Çınar, Bismil, Hani, Dicle, Eğil ve Ergani olmak üzere 11 belediyenin katı atığını geri dönüşümünü sağlama ve bertaraf etmeye yönelik kapsamlı bir proje hazırladıklarını ve bunun için de Diyarbakır İli Çevre Hizmetleri Birliği'ni oluşturdukları belirtti.

Baydemir, "Yurtdışı kredi ve hibe bağlantıları Ankara tarafından onaylanmadığı süreç uzadı. Halen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın belirlediği müşavir firma tarafından İhale Dokümanı ve Detay Projelerin hazırlanıyor. Bunlar 2012'de tamamlanacak ve 2013'te inşaat çalışmalarına başlanacak. Projenin maliyeti 27 milyon Euro'dur" dedi.

DİSKİ VE SU ÇALIŞMALARI

DİSKİ'nin yürüttüğü çalışma ve projeler hakkında da bilgi veren Baydemir, 2011 yılında Yenişehir'in 11 mahallesine içme suyu şebekesini döşediklerini 2012'de de Sur'un 40 köyüne ana şebekeden su vereceklerini söyledi.  Kentin mevcut 135 bin tonluk içme suyu deposuna 30 bin tonluk gömme içme suyu deposu inşa edecekleri de belirten Baydemir, Dicle Barajı'ndan su pompalayan ve sürekli zemini kayan pompa istasyonu için icil bir pomba istasyonu projesi hazırladıklarınıda kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz