Nefes kestiler!

YURTKUR "24. Bölgelerarası Halk Oyunları Yarışması" Diyarbakır'da yapıldı. Diyarbakır bölgesi, yarışmada üçüncü olurken, Düzenlemesiz dalda Erzurum birinciliği aldı.

Nefes kestiler!

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) tarafından her yıl geleneksel halde organize edilen "Halk oyunları" yarışmasının, "24. Bölgelerarası Halk Oyunları Yarışması" Diyarbakır da yapıldı.

Dicle Üiversitesi kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen Halkoyunları yarışmasını Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Yurtkur Bölge Müdürü Kutbettin Aydoğdu, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Bilici, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Hadi Ağırbaş ve vatandaşlar izledi.

 Halk oyunları gösterisi öncesinde konuşan Yurtkur Bölge Müdürün Kutbettin Aydoğdu konuşmasında Bölgelerarası 24. Halkoyunları Yarışmasının önemini belirterek “ Düzenlenen bu yarışma ile birlik ve beraber duygularımızı pekişip dostluk ve kardeşlik bağlarımız güçlenecektir.” dedi.

VALİ TOPRAKTAN MESAJLAR

İl Valisi Mustafa Toprak ise, Bölgelerarası 24. Halkoyunları Yarışmasın da illerimizdeki kültür öğelerinin ve toplum kesitlerindeki güzel enstantanelerin sergilendiği noktalar olduğunu ifade ederek “Bizim temel hedefimiz bir ve beraber olup sevgiyi gönülden hissetmek ve bu hissettiklerimizi tüm insanlara taşıyabilmektir. Dün(önceki gün) 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı idrak ettik. Diyarbakır’daki bayramımıza katılarak bayramımızı renklendirdiğiniz ve o coşkuyu vatandaşlarımızla değişik alanlarda paylaştığınız için 14 ilimizden gelen ekiplerimizin getirdiği gönül esintinizi ve güzelliklerinizi burada paylaştığınız ve biraz sonrada yarışma içerisinde paylaşacağınızdan dolayı sizlere şükran duygularımı sunuyorum. Bu kadim, güzel ve sevgi şehrine hoş geldiniz. Bizim temel hedefimiz bir ve beraber olup sevgiyi gönülden hissetmek ve bu hissettiklerimizi tüm insanlara taşıyabilmektir. Kültür öğelerini ve toplum kesitlerindeki güzel enstantaneleri sergiliyorsunuz. Gelenek, görenek ve kültürel değerlerimize sahip çıkmak ve geleceğe aktarılması için bunların bir yarışma içerisinde gençlerimiz tarafından yaşatılması gerekiyor.” diye konuştu.

10 BİN YILLIK GEÇMİŞE SAHİP

"Diyarbakır'da 10 bin yıl öncesinin medeniyetleri, inanç, kültürel değerlerini canlı olarak görüyoruz" diyen Vali Toprak "Diyarbakır’daki hanlarımız, hamamlarımız, camilerimiz, medreselerimiz, burçlarımız ve surlarımız var. Tüm bu eserlere ve kültürel öğelere hayat veren insani değerlerdir. Sizler bu kültürel, inanç, gelenek ve görenek değerlerini ortaya çıkaran insanı güç vardır ve bu nedenle biz bu güçle geleceğe gitme noktasındayız. Biz bu güzellikleri bir arada geleceğe taşırsak, birbirimizi iyi anlayabilirsek, dinleyebilirsek ve ne söylediğimizi iyi bir şekilde özümleyebilirsek geleceğimiz daha güzel olacaktır.”

 

HALK OYUNLARI GÖSTERİSİ

Daha sonra Diyarbakır, Ankara, Adana, Samsun, Van, Trabzon, Erzurum, Gaziantep, Zonguldak, Malatya, İzmir, Edirne, Kayseri ve Eskişehir bölgelerinden katılan halkoyunları ekipleri yörelerine özgü halkoyunlarını sergilediler. Vali Toprak Bölgelerarası 24. Halkoyunları Yarışmasına katılan 14 bölgeye plaketlerini takdim etti. Yarışmada düzenlemesiz dalda birinciliği Erzurum bölgesi, ikinciliği Gaziantep bölgesi ve üçüncülüğü de Diyarbakır bölgesi, düzenlemeli dalda birinciliği Ankara bölgesi, ikinciliği Diyarbakır bölgesi ve üçüncülüğü de İzmir bölgesi, düzenlemesiz dalda Jüri Özel Ödülünü Trabzon bölgesi, düzenlemeli dalda Jüri Özel Ödülünü Eskişehir bölgesi, düzenlemesiz dalda en iyi kostüm ödülünü Samsun bölgesi, düzenlemeli dalda en iyi kostüm ödülünü Kayseri bölgesi kazandı. Kupaları ve sertifikaları verildikten sonra program sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz