Önce yangın sonra pusu!

Arazi savaşında yeni detaylar ortaya çıktı, soruşturmayı üç savcı yürütüyor.

Önce yangın sonra pusu!

Buğday ekili tarla ateşe verilerek pusu kurulmuş. Savaş gibi çatışmada ölen Taş ailesinden 4, Alyamaç ailesinden 5 kişinin cenazeleri toprağa verilirken, 5 kişi gözaltına alındı. Sağlık, itfaiye ve jandarma ekiplerinin de çatışmanın ortasında kaldıkları ortaya çıktı.

Diyarbakır’ı dehşete düşüren korkunç olay önceki gün sabah saatlerinde Bismil ilçesi Serçeler Mahallesi'nde meydana geldi. Alyamaç ve Taş aileleri arasında 200 dönümlük arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan tartışma, silahlı kavgaya dönüştü.  Kavgada, Taş ailesinden Orhan Taş, Serhat Taş, Halil Taş ve Mehmet Can Taş ile Alyamaç ailesinden Mehmet Emin Alyamaç, Selim Alyamaç, Muhammed Alyamaç, Yunus Alyamaç ve Ömer Alyamaç hayatını kaybetti. Alyamaç ailesinden yaralanan M.A. ve A.A. ise hastanede tedaviye alındı.  Olay öncesi çıkan yangın, havadan jandarma helikopteri, karadan ise itfaiye ekipleri tarafından müdahale edilerek söndürüldü.

Önceki gün arazi anlaşmazlığı nedeniyle buğday ekili tarlanın ateşe verilerek yakılması sonucu birbirlerine pusu kuran Taş ve Alyamaç aileleri arasında çıkan silahlı çatışmada ölen 9 kişinin otopsi işlemleri tamamlandı.  Taş ailesinden 4, Alyamaç ailesinden 5 kişinin öldürüldüğü olayda, yeni detaylar ortaya çıktı.

TAŞ AİLESİNİN CENAZELERİ

Mahallede jandarmanın aldığı geniş güvenlik önlemi sürerken, Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsinin ardından  önce aynı aileden Serhat, Halil, Orhan ve Mehmet Can Taş'ın cenazeleri Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi'ne götürülerek burada dini vecibeleri yerine getirildi. Ardından cenazeler defnedilmek üzere Bismil’in Şidada Mahallesi’ne götürülerek burada, toprağa verildi.

ALMAYAÇ AİLESİNİN CENAZELERİ

SarîHüseynî (Sarihüseyin) mezrasından yaşamını yitiren Alyamaç ailesinden Emin Alyamaç ve Selim Alyamaç kardeşler, Selim Alyamaç’ın oğulları Muhammed Alyamaç, Ömer Alyamaç ile yeğeni Yunus Alyamaç’ın otopsi işlemlerinin ardından cenazeleri Yeniköy Mezarlığı’na götürülerek burada yıkandı. Cenazeler Hüseynî mezrasında yapılan dini vecibelerin ardından gece geç saatlerde defnedildi.

Taraflar arasında sabah saatlerinde yangın çıkan buğday tarlasında silahlı kavga çıktığı, ihbar üzerine olay yerine sağlık, itfaiye ve jandarma ekiplerinin sevk edildiği belirtildi. Sağlık ekibi yaralılara, itfaiye ekibi ise yangına müdahale ederken, jandarmanın da güvenlik önlemi aldığı sırada, olayı duyan tarafların yakınlarının bölgeye geldiği ve yeniden çatışma çıktığı ortaya çıktı.

Olayda Jandarmanın müdahalede yetersiz kaldığı ifade edildi.  Cenazeler, Sarı Hüseyin Mezrası ile Serçeler Köyü’nde güvenlik tedbirleri altında toprağa verildi. Dinlenen tanık ifadeleri ve önceki husumete bağlı dava ve şikâyet dilekçelerini inceleyen Cumhuriyet Başsavcılığınca 5 kişi gözaltına alınırken, 11 kişi için de yakalama kararı çıkarıldı.

DBP VE HDP HEYETİ TAZİYELERDE

Öte yandan, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSP) Mardin Milletvekili Saliha Aydeniz, YSP Diyarbakır Milletvekili Mehmet Kamaç, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanları, YSP Diyarbakır İl Eşbaşkanları, HDP Bismil İlçe Eşbaşkanları başta olmak üzere çok sayıda partili,  Serçeler köyüne bağlı Sarıhüseyin mezrasına taziye ziyaretinde bulundu. Kimlik kontrolünün ardından mezraya geçiş yapan ve Alyamaç ailesinden hayatını kaybeden Mehmet Emin Alyamaç, Selim Alyamaç, Muhammed Alyamaç, Yunus Alyamaç ve Ömer Alyamaç için kurulan taziye çadırına geçti. Aydeniz, parti adına burada bulunduklarını belirterek yaşamını yitiren her iki aileye de başsağlığı dileklerinde bulunduğunu söyledi.

TAŞ AİLESİNDE BARIŞ ÇAĞRISI YAPILDI

HDP heyeti, Almayaç ailesini ziyaret ettikten sonra Taş ailesinden hayatını kaybeden Orhan Taş, Serhat Taş, Halil Taş ve Mehmet Can Taş'a başsağlığı dilemek için Serçeler köyüne gitti. Burada taziye evinde aile yakınlarıyla birebir görüşme gerçekleştiren Saliha Aydeniz, barış çağrısında bulundu. Kürt halkının birlik ve beraberlik içerisinde olması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz